Life

Cum se falsifică, de fapt, numerele de telefon. Ce trebuie să știe toți cei care au telefoane mobile

Ce reprezintă, de fapt, falsificarea numărului de telefon. De acum încolo, te vei gândi de două ori înainte să preiei un apel.
04.03.2024 | 08:48
Cum se falsifica de fapt numerele de telefon Ce trebuie sa stie toti cei care au telefoane mobile
Ce este, de fapt, falsificarea numărului de telefon. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

În ultima vreme, din ce în ce mai mulți români au primit apeluri din partea unor numere dubioase. De cele mai multe ori, numerele apar ca fiind din țări îndepărtate. Românii nu își explică cum au ajuns să fie apelați din asemenea țări, însă, explicația este foarte simplă. Nu este exclus ca aceste numere să fie falsificate.

Ce este, de fapt, falsificarea numerelor de telefon

De ani buni de zile, specialiștii în securitate cibernetică și nu numai trag un semnal de alarmă. Aceștia îi sfătuiesc pe toți cei care folosesc telefoanele să fie foarte atenți la ce apeluri răspund și ce date importante oferă la telefon.

ADVERTISEMENT

În ultima vreme, apeluri primite de la numere ciudate sunt din ce în ce mai întâlnite în rândul românilor. Unele persoane sunt destul de sceptice și se gândesc de două ori înainte de a le răspunde. Însă, există și persoane care răspund din curiozitatea de a vedea cine se află la capătul firului.

Ei bine, numerele aleatorii care vă sună reprezintă un motiv real de îngrijorare. De cele mai multe ori, aceste numere de telefon sunt doar un paravan pentru o practică de înșelătorie. Tocmai de aceea, este important să știți ce aveți de făcut în astfel de situații.

ADVERTISEMENT

Cu toții știm că tehnologia a avansat, ceea ce înseamnă că și escrocii au la dispoziție noi metode prin care pot păcăli oamenii. Astfel, cu ajutorul unor programe speciale, aceștia apelează la ”falsificarea numerelor de telefon”, una dintre cele mai periculoase metode de înșelăciune.

Cu alte cuvinte, aceștia se folosesc de un program care face ca pe ecranul persoanei care este apelată să apară un anumit număr. Din curiozitate sau din reflexul de a răspunde la telefon, unele persoane dau curs acestei escrocherii, fără să știe la ce se expun.

ADVERTISEMENT

Cum îți dai seama că numărul tău a ajuns ținta escrocheriilor

Metoda falsificării numerelor de telefon este una foarte populară și presupune faptul că escrocii dețin controlul asupra numărului de telefon al unei persoane. Odată aflat în posesia lor, escrocii se folosesc de el pentru a suna mai departe diverse persoane.

De obicei, escrocii acționează după un plan foarte bine pus la punct. Aceștia apelează persoane care au același prefix național pentru a nu da de bănuit. Atunci când văd că numărul este similar cu numărul propriu, multă lume alege să răspundă apelului.

ADVERTISEMENT

Însă, de cele mai multe ori, escrocii nu se opresc aici. Pentru ca metoda lor să nu dea deloc de bănuit, unii dintre ei ajung să falsifice inclusiv numerele unor instituții importante. Cele mai vizate sunt băncile sau corporațiile.

Falsificarea numărului de telefon reprezintă un real pericol, mai ales în contextul actual, în care inteligența artificială poate replica vocea oricui. Escrocii care apelează la această metodă cer, adesea, date personale, susținând că sunt reprezentanții unei instituții.

Metodele prin care escrocii pot avea acces la un număr de telefon sunt diverse. Publicarea numărului într-un mediu online sau scurgerea de date sunt cele mai facile moduri prin care numărul de telefon este pus în pericol. Dacă simțiți că ceva nu este în regulă, cel mai recomandat este să vă schimbați numărul respectiv de telefon.

ADVERTISEMENT
Tags: