News

Cum se îmbogățește mama lui Cătălin Cherecheș în timp ce fiul ei se află la închisoare. Decizia primită acum câteva zile

Viorica Cherecheș a apelat la instanță pentru a-i fi plătită indemnizația pentru limită de vârstă, încasată ca fost parlamentar.
05.04.2024 | 10:14
Cum se imbogateste mama lui Catalin Chereches in timp ce fiul ei se afla la inchisoare Decizia primita acum cateva zile
Cătălin Cherecheș, fiul Vioricăi Cherecheș, a fost adus din Germania pe 19 martie. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook, INQUAM photos/Cornel Putan
ADVERTISEMENT

Cătălin Cherecheș, fostul primar din Baia-Mare, a fost extrădat din Germania și adus în țară, prin Vama Nădlac, pe 19 martie. O zi mai târziu, Cherecheș a fost adus la Penitenciarul Rahova pentru o perioadă de carantină de 21 de zile, după care va fi transferat la penitenciarul din Aiud sau la cel din Baia-Mare pentru ispășirea pedepsei de 5 ani de închisoare primită în dosarul în care a fost acuzat de luare de mită.

Viorica Cherecheș a cerut anularea unui ordin din 3 iulie 2023

Pe 24 martie, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins cererea lui Cherecheș de strămutare a dosarului legată de contestația în anulare depusă împotriva deciziei de condamnare a sa, ce urmează a fi judecată de Curtea de Apel Cluj. Tot în această perioadă, Cherecheș a dat România în judecată la CEDO, deoarece i-ar fi fost încălcat dreptul la un proces echitabil.

ADVERTISEMENT

Și familia lui Cherecheș are probleme penale, socrii săi, Claudia și Dorin Gliga, fiind cercetați pentru dare de mită, respectiv de complicitate la dare de mită. De asemenea, soția lui Cherecheș, Tabita, a fost audiată de DNA în acest dosar. Singura din familie care nu a avut probleme până în prezent este Viorica Cherecheș, mama fostului primar din Baia-Mare.

Numele Vioricăi Cherecheș, fost deputat din partea PNL în legislatura 2016-2020, apare ca reclamant, alături de alți foști parlamentari din Maramureș, într-un dosar înregistrat pe 18 august 2023 la Tribunalul Maramureș, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată, obiectul acestuia fiind “anulare act”.

ADVERTISEMENT

Pârâți figurează Camera Deputaților, Senatul, secretarul general al Camerei Deputaților și secretarul general al Senatului.  Este vorba de un ordin emis pe 3 iulie 2023, prin care se înceta plata indemnizației pentru limită de vârstă acordată foștilor parlamentari, adică pensia specială. Pe 1 aprilie 2024, instanța le-a dat câștig de cauză Vioricăi Cherecheș și celorlalți reclamanți din dosar.

Indemnizația va fi actualizată cu rata inflației

Astfel, în ceea ce o privește pe Viorica Cherecheș, Tribunalul Maramureș a anulat ordinul nr.1153/03.07.2023 pentru punerea în aplicare a dispozițiilor privind încetarea plății indemnizației pentru limită de vârstă emis de secretarul general al Camerei Deputaților. Astfel, instanța a obligat Camera Deputaților să-i plătească Vioricăi Cherecheș indemnizațiile pentru limită de vârstă pentru perioada 01.07.2023 – 12.12.2023.

ADVERTISEMENT

Aceste indemnizații, pentru perioada de 5 luni și jumătate, urmează să fie actualizate cu rata inflației. De asemenea, Camera Deputaților îi va plăti mamei lui Cătălin Cherecheș şi dobânda legală aferentă calculată de la data scadenței fiecărei indemnizaţii şi până la plata efectivă. Instanța a mai decis ca pârâții, Camera Deputaților și secretarul general, să-i achite Vioricăi Cherecheș 1.190 lei cu titlu de cheltuieli de judecată.

Pe 5 martie 2021, Viorica Cherecheș, care a ieșit la pensie în decembrie 2020, mai primise un ordin de încetare a plății pentru pensia specială, care a intrat în vigoare din 27 februarie 2021, după cum FANATIK a dezvăluit în exclusivitate. Mama lui Cătălin Cherecheș a cerut anularea actului, iar dosarul a fost înregistrat pe 32 iulie 2021 la Tribunalul Maramureș.

ADVERTISEMENT

Viorica  Cherecheș va primi retroactiv pensie specială pentru doi ani și jumătate

Instanța i-a admis cererea pe 5 octombrie 2022, obligând Camera Deputaților la repunerea în plată a indemnizației pentru limită de vârstă, începând cu data de 27.02.2021. Parlamentul a formulat apel, astfel că dosarul a ajuns la Curtea de Apel Cluj, care l-a respins pe 6 februarie 2023. Astfel, Viorica Cherecheș urma să primească retroactiv indemnizația pentru perioada februarie 2021-februarie 2023, adică doi ani.

Dacă adăugăm și perioada de 5 luni și jumătate pentru care Viorica Cherecheș trebuie să primească retroactiv pensie specială, reiese că ea trebuie să încaseze aceste indemnizații pentru aproximativ doi ani și jumătate. Deoarece a avut un singur mandat de parlamentar, Viorica Cherecheș încasează 2.187 de lei pe lună, pensie specială.

Pe 28 noiembrie 2023, Curtea Constituțională a României a decis că eliminarea pensiilor speciale pentru foștii parlamentari este neconstituțională, anulând legea promulgată de Klaus Iohannis pe 24 februarie 2021. Judecătorii CCR au argumentat că, prin retragerea și eliminarea normativă a indemnizației pentru limită de vârstă în privința acestor destinatari ai dreptului legal, a fost afectată integritatea şi substanța unui drept legal dobândit în considerarea mandatului deja exercitat și s-a creat o insecuritate juridică vădită, încălcându-se componenta de neretroactivitate a securității juridice.

ADVERTISEMENT