Life

Cum se îngrijesc corect mușcatele pe timp de iarnă. Trucul care îți va salva toate plantele: „Pun din amestecul ăsta cam 50 ml la fiecare ghiveci”

Trucurile care te ajută să ai grijă de mușcate pe timp de iarnă. Dacă le urmezi, la primăvara, vei avea cele mai frumoase plante.
27.11.2023 | 17:09
Cum se ingrijesc corect muscatele pe timp de iarna Trucul care iti va salva toate plantele Pun din amestecul asta cam 50 ml la fiecare ghiveci
Cum se îngrijesc corect mușcatele iarna. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Când vremea începe să se răcească, oamenii aduc ghivecele cu flori în casă, din dorința de la proteja de frig. Când vine vorba de mușcate, trandafiri sau lămâi, există câteva trucuri pentru ca acestea să se păstreze pe timp de iarnă și să fie frumoase și viguroase la începutul primăverii.

Cum să îngrijești mușcatele iarna

Iubitorii de plante știu că iarna acestea necesită mai multă atenție. De teamă că frigul le va afecta, mulți le mută din curte sau de pe balcon în camerele încălzite, dar nu toate necesită astfel de tratament.

ADVERTISEMENT

A aflat-o și o femeie care recent s-a mutat la țară, iar acum are probleme cu mușcatele, lămâiul și trandafirii. „Suntem și noi mutați la țară nu de mult timp, aș dori un sfat cum îngrijiți florile aduse în casă de exemplu: mușcate, trandafiri în ghiveci, trandafir japonez și un lămâi care au mers foarte bine afară.

Toată vara au avut flori, acuma le-am adus în casă pe geamuri și unde am avut posibilitatea. Dar se usucă frunzele deja și flori bineînțeles nu au mai făcut. Vă rog să mă ajute cineva care știe unde este problema și ce trebuie să fac”, a scris aceasta pe grupul Mutat la țară- viața fără ceas, confom ziare.com. 

ADVERTISEMENT

Imediat au venit și răspunsurile. Iar pentru a-și salva mușcatele, oamenii i-au oferit femeii diferite trucuri. Unii au recomandat tunderea lor înainte de a fi aduse în casă, udarea lor moderată și așezarea în camere cu lumină și căldură.

„Lămâiul și trandafirul japonez au nevoie de lumină. Poate puteți trage perdelele. Eu am tăiat mușcatele și am pus lăstari în apă că să facă rădăcini”, a spus o persoană.

ADVERTISEMENT

Soluția care face mușcatele să crească

Dar au fost și multe persoane care au dezvăluit că trucul pentru a avea cele mai frumoase mușcate primăvara, este să fie ținute la întuneric și udate cât mai rar. „Eu procedez altfel decât s-a scris aici, și anume; tocmai adineauri am dus cele 4 jardiniere și câteva ghivece cu mușcate la beci, eu NU le tund deloc, le las așa să se hrănească în continuare rădăcinile.

Le ud foarte rar, iar în 15 februarie le scot afară la lumina, la ferestrele din bucătărie. Le tund înainte la 2, 3 noduri și de obicei până la Sfintele Paști sunt deja frumoase și viguroase. Atunci le scot afară. Lăstarii tăiați îi ofer sau mai pun în câteva ghivece. Și am astfel de mușcate de zeci de ani”, a spus o femeie.

ADVERTISEMENT

„Eu am ținut iarnă trecută mușcatele într-o cameră neîncălzită, la fereastră, la temperaturi între 1-2 și 10 grade (am pus termometru lângă). Le-am scurtat înălțimea înainte, până la cca 10 cm. Nu doar că au rezistat foarte bine, au mai dat câteva frunzulițe cărnoase, sănătoase până în primăvară (crescute foarte lent).

Niște tije tăiate din cele pe care le-am scurtat, doar înfipte în pământ, pentru că nu m-am îndurat să le arunc, s-au prins și au făcut și ele frunzulițe cărnoase, închise la culoare. În primăvară când au fost temperaturile peste zero și noaptea, atunci când le-am scos afară, unele aveau deja boboci și chiar flori (stăm în Ilfov)”, a dezvăluit o altă persoană.

„Pun din amestecul asta cam 50 ml”

Pe de altă parte, pentru mușcate, și nu numai, sănătoase pe timp de iarnă, cineva a recomandat un îngrășământ din drojdie de bere și apă. „Puteți ține mușcatele active și iarna (nu chiar așa că vara, afară, dar oricum înflorite) dacă le dați o dată la 10-14 zile apă cu drojdie de bere. Eu o prepar așa: un pliculeț drojdie uscată (7g) la un litru de apă, cu o linguriță de zahăr. Pun din amestecul asta cam 50 ml la fiecare ghiveci, și apoi ud cu apă normală.

Florile sunt în casă, la fereastră, dar nu la calorifer, astfel încât să aibă lumina (cât se poate iarnă), dar nu căldură foarte mare.Nu uitați să treceți pe la o farmacie fitosanitară să luați tratament”, a explicat persoana respectivă.

Cum se îngrijește lămâiul iarna

Cât despre îngrijirea lămâiului, trebuie să se țină cont de anumite etape. Planta trebuie verificată să nu aibă păduchi lați. Inițial, aceste insecte seamănă cu niște pete maro și sunt greu de observat.

„Eu nu am reușit să scap de acești păduchi cu substanțe de la farmacie fitosanitara, ci cu… bere. Am luat pur și simplu fiecare crenguță, fiecare frunză la șters cu o cârpă moale udată cu bere.

Un alt secret pentru lămâi… din când în când să îl udați cu apă în care ați spălat carne. Apă aia cu sânge… Își ia din ea anumite substanțe, e foarte hrănitoare pentru lămâi. Lămâiul meu era plin tot timpul și de flori și de lămâi, în diverse stadii de dezvoltare. Unele erau mici cât o măslină, altele mari dar încă verzi, iar dacă le mai lăsam încă un an, în primăvara următoare se coceau”, a dezvăluit cineva despre înhrijrea acestor plante.

ADVERTISEMENT