Life

Cum se numesc locuitorii din Alba Iulia sau Miercurea Ciuc. Mulți au tendința să greșească aceste denumiri

Care este denumirea celor care stau în Alba Iulia sau Miercurea Ciuc. Greșeala pe care o fac multe persoane în acest caz.
18.02.2024 | 11:09
Cum se numesc locuitorii din Alba Iulia sau Miercurea Ciuc Multi au tendinta sa greseasca aceste denumiri
Care este denumirea celor care stau în Alba Iulia sau Miercurea Ciuc. Greșeala pe care o fac multe persoane în acest caz. Sursa foto: Instagram.com
ADVERTISEMENT

Cum se numesc locuitorii din Alba Iulia sau Miercurea Ciuc. Mulți au tendința să greșească aceste denumiri. Care este explicația care se găsește în Dicționarul Explicativ al Limbii Române. Vei rămâne surprins de asta!

Care este denumirea celor care stau în Alba Iulia sau Miercurea Ciuc. Greșeala pe care o fac multe persoane în acest caz

Care este denumirea celor care stau în Alba Iulia sau Miercurea Ciuc. Greșeala pe care o fac multe persoane în acest caz pentru că forma compusă a localității poate duce la erori uriașe din acest punct de vedere.

ADVERTISEMENT

Toată lumea știe că Alba Iulia este considerată capitala istorică a țării pentru că în acest oraș a avut loc ceremonia oficială de încoronare a regelui României Mari, Ferdinand I. Numele municipiului vine din slavona veche Bălgrad și se traduce prin Cetatea Albă.

În ceea ce privește numele locuitorilor experții spun că lucrurile sunt destul de simple și stau în felul următor. Oamenii din această regiune se numesc albaiulian / albaiuliană, la singular. De asemenea, la plural formele sunt albaiulieni / albaiuliene.

ADVERTISEMENT

Mare atenție albaiuliancă, termen folosit de foarte mulți oameni în zilele noastre, reprezintă o formă greșită. Explicația din dicționar, conform dictie.ro, spune că: albaiulian (desp. -li-an) adj. m., s. m., pl. albaiulieni (desp. -li-eni); adj. f. albaiuliană, pl. albaiuliene.

Cum sunt strigați oamenii din Miercurea Ciuc

Când vine vorba de locuitorii din Miercurea Ciuc și în această situație lucrurile sunt diferite. Cei care stau în acest loc se numesc miercurean / miercureancă. Dicţionarul Explicativ al Limbii Română spune că denumirea uzuală a devenit ciucan.

ADVERTISEMENT

În plus, locuitorii din Sânnicolau Mare se numesc sânnicolean, sânnicoleancă. În Târgu-Jiu locuitorii sunt strigați târgujian, târgujiancă, în Vatra Dornei – dornean, dorneancă, iar în Roşiorii de Vede –  roşiorean, roşioreancă.

Totodată, locuitorii din Negru Vodă se numesc negruvodean, negruvodeancă, în orașul Sfântul Gheorghe sunt strigați gheorghian, gheorghiancă, iar în localitatea Baia de Aramă aceștia sunt strigați băiaş, respectiv băiaşă.

ADVERTISEMENT

Când localităţile al căror nume, format din două sau mai multe cuvinte, ne pun în dificultate și consultarea unui dicţionar nu este posibilă, cel mai bine ar fi să folosim formularea „locuitorul/locuitorii din…”.

ADVERTISEMENT