Life

Cum se plantează corect zambilele. Pașii pe care îi respectă grădinarii cu experiență

Când și cum este bine să plantăm zambilele. Pașii corecți pentru cultivarea acestor flori. La ce trucuri apelează grădinarii cu experiență.
13.03.2024 | 00:45
Cum se planteaza corect zambilele Pasii pe care ii respecta gradinarii cu experienta
Cum se cultivă corect zambilele. Sursa foto: Botaniștii
ADVERTISEMENT

Zambilele sunt unele dintre cele mai căutate flori în această perioadă, dar și plantele care au crescut cel mai rapid în grădinile celor care le cultivă. Se găsesc în diferite culori și pot aduce un plus de bucurie celor care le primesc în dar. Cum se plantează ele corect?

Cum cultivăm corect zambilele, la fel ca grădinarii iscusiți

Dacă îți dorești să nu mai cumperi zambile și să te bucuri de ele chiar din propria grădină, află că trebuie să le acorzi o atenție deosebită. Îngrijirea lor este foarte importantă, trebuie să fie ca la carte încât să înflorească spectaculos.

ADVERTISEMENT

Mov, albe, galbene, albastre sau roz sunt culorile pe care le au zambilele și s-au oferit foarte mult în aceste zile, căci a avut loc ziua de 1 martie, când în România s-a celebrat Ziua Mărțișorului, și 8 martie, când a avut loc Ziua Internațională a Femeii.

Zambilele se pun în pământ toamna, dar și primăvara. Totuși, agricultorii experimentați spun că cel mai ideal este în septembrie sau în octombrie, fiindcă atunci este solul mai fertil, iar bulbii se fixează mai bine în sol.

ADVERTISEMENT

Toamna se cultivă cel mai bine zambilele

Dacă alegi să plantezi zambilele primăvara, asigură-te mai întâi de toate că pământul nu este rece, căci încă se ”dezmorțește” după ce a fost supus temperaturilor reci din toamna anterioară, din iarnă, iar primăvara acestea dispar mai greu.

De asemenea, află că bulbii cei mai buni sunt cei achiziționați direct de la un producător sau dintr-o pepinieră. Asigură-te că sunt întregi și că nu au nicio neregulă, căci aceasta va împiedica dezvoltarea florii.

ADVERTISEMENT

În grădină, sapă o groapă care să aibă 10 sau 15 centimetri și amestecă solul cu compost sau îngrășământ, încât să-i asiguri o fertilitate foarte calitativă. Un sol sănătos este o sursă nutritivă pentru rădăcinile plantelor.

Pune bulbii în pământ cu fața ascuțită în sus, iar distanța dintre ei ar trebui să fie de 10-15 centimetri. După cultivare, udă solul, dar nu excesiv, îndepărtează buruienile și mai poți pune puțin îngrășământ.

ADVERTISEMENT

Cel mai util îngrășământ pentru sol este, de obicei, cel natural. Mulți agricultori apelează la îngrășământul făcut acasă. De exemplu, este foarte sănătos pentru pământ cel din ceai de urzică. De asemenea, cenușa, cojile de ouă sau cojile de nuci sunt extrem de benefice.

ADVERTISEMENT
Tags: