News

Cum se vor calcula mediile și câte note vor primi elevii în anul școlar 2022 – 2023. Formula prezentată de ministrul educației

Ministrul educaţiei a anunțat cum se vor calcula mediile și câte note vor primi elevii în viitorul an școlar. Sorin Cîmpeanu a prezentat formula și a spus că va fi necesară o singură medie generală.
30.05.2022 | 12:33
Cum se vor calcula mediile si cate note vor primi elevii in anul scolar 2022  2023 Formula prezentata de ministrul educatiei
Ministrul Sorin Cîmpeanu explică cum se vor calcula mediile și câte note vor primi elevii din viitorul an școlar. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, luni, că din viitorul an școlar se va renunța la mediile semestriale, la obligativitatea susținerii tezelor semestriale şi că va fi necesară o singură medie generală la finalul anului școlar.

Ministrul Sorin Cîmpeanu explică cum se vor calcula mediile și câte note vor primi elevii din viitorul an școlar

Într-o conferință de presă susținută luni, la sediul Ministerului Educației, Sorin Cîmpeanu a explicat, pe larg, ce se va întâmpla cu mediile și tezele elevilor începând cu anul școlar 2022 – 2023.

ADVERTISEMENT

Astfel, oficialul a anunțat că, începând cu anul școlar care debutează în toamnă, se renunță la obligativitatea susținerii tezelor semestriale.

De asemenea, va fi necesară o singură medie generală la finalul anului şcolar, iar profesorul va avea mult mai multă autonomie în scopul unei evaluări ritmice pe parcursul întregului an şcolar.

ADVERTISEMENT

Ministrul Sorin Cîmpeanu a exemplificat modul în care se vor calcula mediile și a precizat câte note vor primi elevii din viitorul an școlar 2022 – 2023.

Potrivit lui Cîmpeanu, s-a agreat împreună cu specialiștii din învățământ ca numărul minim de note pentru o disciplină să fie egal cu N+3, unde N reprezintă numărul de ore alocate la o disciplină într-o săptămână.

ADVERTISEMENT

”Au fost mai multe variante de lucru, s-a agreat ca numărul minim de note pentru o disciplină să fie egal cu N+3, unde N este numărul de ore alocate săptămânal pentru o anumită disciplină”, a explicat Cîmpeanu.

Cu alte cuvinte, pentru o materie care are 2 ore pe săptămână, într-un întreg an şcolar vor fi necesare cel puţin 5 note.

ADVERTISEMENT
  • Formula de calcul: N+3; N = nr. de ore
  • Exemplu: o materie cu 2 ore/săptămână vor fi necesare cel puțin 5 note

Ministrul Educației a adăugat că un ordin de ministru care să cuprindă aceste noi prevederi va fi emis marți, 31 mai.

Anunț privind ”Școala Altfel” și programul ”Săptămâna verde“

În ceea ce privește programul național ”Școala altfel“ și Programul ”Săptămâna verde“ se desfășoară în perioada 27 februarie-16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, acestea vor fi decise de fiecare unitate de învățământ.

Conform Ministerului Educației, derularea celor două programe nu se planifică în același interval de cursuri.

ADVERTISEMENT