Life

Cum știi dacă o bijuterie este sau nu din aur. Detaliile de care trebuie să ții cont

Cum știi dacă o bijuterie este sau nu din aur. Trebuie să ai grijă la anumite detalii. Trucul care te va ajuta să afli răspunsul.
22.02.2024 | 17:24
Cum stii daca o bijuterie este sau nu din aur Detaliile de care trebuie sa tii cont
Cum știi dacă o bijuterie este sau nu din aur. Sursa foto: Unsplash/ Tara Yates
ADVERTISEMENT

Află cum poți să știi dacă o bijuterie este din aur sau nu. Trebuie să ții cont de anumite detalii. De altfel, există și teste pe care le poți face pentru a descoperi acest lucru.

Cum știi dacă o bijuterie este sau nu din aur. Trebuie să ai grijă la aceste detalii

Bijuteriile din aur sunt preferate de multe persoane și sunt ușor de găsit, iar mulți bărbați le fac cadou partenerelor. Cu toate acestea, sunt situații în care o bijuterie nu este complet din aur, ci doar placată cu acest metal prețios.

ADVERTISEMENT

Pentru a evita să achiziționezi ceva ce nu îți dorești, trebuie să știi că există anumite detalii care te pot ajuta să-ți dai seama dacă bijuteriile sunt sau nu din aur.

Aproape tot aurul veritabil este gravat cu o marcă ce indică câte carate are bijuteria, de exemplu 10K sau 14K. În general, această ștampilă poate fi regăsită pe închizătorul unui colier sau al unei brățări. În cazul inelelor, aceasta se află pe banda interioară.

ADVERTISEMENT

În sistemul american, puritatea bijuteriilor se măsoară în carate, motiv pentru care pe ele va fi gravat un număr, urmat de litera “K”. Acest număr indică în părți la 24, cât de mult din metalul din care este fabricată bijuteria este, de fapt, aur.

O marcă “14k” înseamnă că bijuteria este din aur de 14 carate, iar 14 din 24 înseamnă că mai mult de jumătate din metal este, de fapt, aur. O bijuterie de 24K este din aur pur 100%.

ADVERTISEMENT

În schimb, la bijuteriile de producție europeană, lucrurile sunt mai simple. În cazul acestora, conținutul de aur este reprezentat sub formă de zecimale. Spre exemplu, “585” înseamnă că 58,% este aur pur. De asemenea, “999” sau “1.000” înseamnă că bijuteria este în totalitate din aur pur, adică 24 de carate.

Este important de menționat un alt detaliu important. Dacă pe o bijuterie nu există acest marcaj, acest lucru nu înseamnă neapărat că este fabricată din aur fals. Bijuteriile mai vechi, de exemplu, pot să nu aibă această ștampilă.

ADVERTISEMENT

Testul pe care să-l faci ca să vezi dacă o bijuterie este din aur pur

În afară de detaliile menționate în rândurile de mai sus, mai există un truc pe care îl poți aplica pentru a afla dacă bijuteria este, într-adevăr, din aur. Testul cu acid azotic, de exemplu, poate fi util, dar ar putea afecta aspectul bijuteriei respective.

Trebuie să faci o mică zgârietură pe bijuterie, apoi să torni peste aceasta o picătură de acid azotic. Dacă nu apare nicio reacție, atunci bijuteria este, cel mai probabil, din aur pur. În cazul în care metalul devine verde, atunci nu este aur, notează playtech.ro.

Mai există un test pentru fundația lichidă. Se aplică fond de ten lichid și pudră pe frunte, iar bijuteriile din aur se freacă pe această zonă. Dacă rămâne o dungă neagră, atunci bijuteria este din aur.

Cea mai bună variantă este, totuși, să duci bijuteria la un evaluator. Cele mai multe magazine de bijuterii percep o mică taxă pentru a testa dacă este sau nu vorba despre aur.

ADVERTISEMENT
Tags: