Life

Cum sunt afectate animalele de zgomotul artificiilor și petardelor. Unele chiar ajung să moară din cauza fricii

Experții au explicat cum sunt afectate animalele de zgomotul artificiilor și petardelor. Unele pot ajunge să-și piardă viața.
31.12.2022 | 15:39
Cum sunt afectate animalele de zgomotul artificiilor si petardelor Unele chiar ajung sa moara din cauza fricii
Cum sunt afectate animalele de zgomotul artificiilor și petardelor. Sursa foto: Pixabay/Cola Fanatik
ADVERTISEMENT

Animalele sunt foarte afectate de zgomotul artificiilor și petardelor. Frica le poate provoca simptome grave și chiar moartea. Explicațiile experților.

Animalele sunt serios afectate de zgomotul artificiilor și petardelor

Deși pentru multe persoane poate părea distractiv să folosească artificii și alte materiale explozive, animalele sunt îngrozite de zgomotul puternic pe care acestea îl produc.

ADVERTISEMENT

Zgomotul petardelor le afectează mai ales pe animalele domestice atât din mediile urbane, cât și din afara lor. În același timp, sunetul materialelor explozive este foarte dăunător și pentru animalele de la ferme sau închise în alte spații.

Nu doar că acestea sunt speriate și se pot ascunde în diverse locuri, de unde nu mai pot fi găsite, dar și sănătatea lor este pusă în pericol.

ADVERTISEMENT

Auzul celor mai multe animale este mult mai sensibil decât cel al oamenilor. Exploziile artificiilor le deranjează foarte mult, dar le pot deteriora auzul mai grav, avertizează organizația Animal Ethics.

Artificiile pot ajunge să emită sunete de până la 190 de decibeli, în condițiile în care 110 până la 115 decibeli peste intervalul de 75 până la 80 de decibeli începe deteriorarea auzului uman.

ADVERTISEMENT

Nivelul de zgomot generat de artificii este mult mai mare decât cel produs de petarde sau împușcături (150 de decibeli), precum și de anumite avioane cu reacții. Zgomotele produse de petarde și artificii pot provoca pierderea auzului.

Artificiile și petardele, o adevărată spaimă pentru animale

Pe lângă faptul faptul că produc daune, animalelor le este frică de astfel de zgomote. Dacă animalele sunt expuse repetat la zgomote puternice neașteptate, acestea pot ajunge să dezvolte fobii. În plus, reacțiile lor de panică la zgomote puternice vor fi crescute în viitor.

ADVERTISEMENT

O cincime din disparițiile animalelor însoțitoare de oameni sunt cauzate de zgomotele puternice, mai ales de cele produse de artificii și furtuni, după cum se estimează.

De exemplu, efectele artificiilor asupra animalelor se poate observa mai ales în grădinile zoologice. Rinocerii și gheparzii devin foarte nervoși din cauza zgomotelor, iar rozătoarele continuă să alerge chiar și la câteva minute după încetarea zgomotelor.

În afară de faptul că afectează auzul, petardele sunt și otrăvitoare. În urma exploziei lor sunt eliberate particule dăunătoare, precum praful fin (PM10). Acesta este foarte toxic pentru inhalare și poate agrava bolile existente, ba chiar poate provoca altele.

De asemenea, există și riscul ca reziduurile de artificii și petarde să fie ingerate.

Substanțele chimice reprezintă un pericol atât pentru pisici și câini, cât și pentru oamenii cu boli respiratorii, precum astmul.

Dacă nu sunt folosite cu grijă, artificiile pot provoca mutilări mortale la animalele aflate în apropiere, dar și incendii.

Câinii și pisicile, îngroziți de artificii și petarde

Auzul câinilor este foarte sensibil, motiv pentru care sunetul produs de artificii poate fi fatal pentru ei, mai ales că le provoacă anxietate.

La fel ca alte animale, câinii sunt afectați și de furtuni, însă în cazul acestora din urmă există semne de avertizare înainte să înceapă.

Câinii în vârstă sunt mult mai afectați de zgomotul produs de petarde și artificii.

Exploziile petardelor provoacă efecte negative pentru numeroși câini din mediul urban. Printre reacțiile acestora se numără blocajul fizic și paralizia și tremurăturile, precum și încercările nestăpânite de a scăpa și de a se ascunde în diverse locuri.

Alte simptome sunt salivația, urinarea sau defecarea, tahicardia și activitatea crescută, dar și hipervigilența și tulburările gastrointestinale.

În cazul pisicilor, efectele artificiilor și petardelor nu sunt la fel de evidente ca la câini. Reacțiile lor sunt asemănătoare cu cele ale câinilor, astfel că pot încerca să se ascundă sau să scape de zgomot.

Pisicile pot ajunge să orbească sau să fie grav rănite de exploziile petardelor.

Cum acționează păsările și caii

Păsările pot ajunge să aibă tahicardie și chiar să moară din cauza fricii atunci când aud exploziile petardelor. Acestea sunt foarte stresate de astfel de zgomote și pot ajunge să abandoneze temporar sau definitiv locurile în care se află.

Zgomotul petardelor îi afectează și pe cai. Aceștia sunt mereu în alertă maximă din cauza posibililor prădători, iar la zgomotele petardelor pot acționa la fel ca pisicile și câinii.

Sunt și momente în care caii încearcă să sară garduri sau să fugă în zone periculoase, cazuri în care pot ajunge să fie loviți de mașini.

ADVERTISEMENT