News

ANM a anunțat un nou cod galben. Cum va fi vremea în următoarele zile

Directoarea Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a anunțat recent cum va fi vremea la începutul lunii iunie, după ce la finalul lunii mai au fost semnalate multe furtuni și vijelii.
01.06.2022 | 10:04
ANM a anuntat un nou cod galben Cum va fi vremea in urmatoarele zile
Vremea va fi instabilă și la începutul lunii iunie. Foto: commons.wikimedia.org
ADVERTISEMENT

Astfel, după ce finalul lunii mai a fost marcat de ploi torențiale, grindină și vânt puternic, vremea de la începutul lunii iunie ar putea fi fel de instabilă. Pe lângă vijelii și grindină, vom avea valori care se vor apropia de cele caniculare.

Vremea instabilă a creat multe probleme în luna mai

Amintim că furtunile şi vijeliile semnalate de meteorologi spre finalul lunii mai au creat multe probleme mai ales autorităților locale din sudul țării. Zeci de localități au fost inundate, iar rafalele puternice de vânt au smuls copacii și au distrus acoperișurile caselor.

ADVERTISEMENT

Revenind la prognoza meteo pentru primele zile ale acestei luni, Elena Mateescu a precizat că între 2 și 6 iunie, ne apropiem de valori de 33 de grade Celsius, dar putem resimţi chiar și 35 de grade.

Este o perioadă favorabilă pentru producerea acestor tipuri de fenomene, pentru că temperaturile în creştere pe parcursul zilei, căldura acumulată cu o cantitate mai mare de umezeală în atmosferă, reprezintă ingredientele principale pentru dezvoltarea unor astfel de sisteme convective generatoare de furtuni”, declarat șefa ANM la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Pentru ziua de miercuri, 1 iunie, vom avea temperaturi de până la 31 de grade Celsius. Elena Mateescu a subliniat că de joi, vremea va fi din ce în ce mai caldă: ”Ne apropiem de valori de 33 de grade Celsius şi această cantitate mare de umezeală în atmosferă va genera şi un disconfort relativ ridicat.”

Să ne pregătim pentru caniculă

În intervenția avută marți seara în emisiunea “Sinteza Zilei cu Mihai Gâdea”, șefa ANM a punctat că românii vor resimţi temperaturile ca fiind mai mult de 33-34 de grade: ”Putem resimţi chiar 35 de grade, pragul unei zile de caniculă.”

ADVERTISEMENT

De asemenea, nu este exclus ca în zilele următoare să avem manifestări de instabilitate atmosferică. Asta înseamnă averse torenţiale însoţite de vijelii şi izolat căderi de grindină.

Amintim că marţi după-amiază, conform informațiilor ISU Bucureşti-Ilfov, patru copaci s-au rupt, iar 13 subsoluri au fost inundate din cauza furtunii izbucnite în Bucureşti.

ADVERTISEMENT

Avertizarea de cod portocaliu s-a tranformat ieri în avertizare de cod roşu de furtună în Capitală. Conform ANM, au fost anunţate ploi torenţiale cu acumulări de 35 de litri pe metrul pătrat în intervalul orar 17:45-18:30.

Avertizare de cod galben

ANM a precizat că miercuri, 1 iunie, între orele 12:00 și 21:00 va fi valabilă avertizarea de cod galben. În Carpații Meridionali, local în Moldova, precum și în nordul Munteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Vor fi descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină. De asemenea, cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp şi izolat 40 l/mp. Sursa citată a notat că astfel de manifestări vor fi pe arii restrânse, în centrul și sud-estul țării, dar și în restul zonelor montane.

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: