News

Cum va reacționa UE dacă Taiwanul va fi invadat de China? Analiza Politico

Uniunea Europeană privește cu îngrijorare escaladarea tensiunilor din zona Taiwanului și se pregătește de cel mai negru scenariu, potrivit unei analize Politico.
02.08.2022 | 20:24
Cum va reactiona UE daca Taiwanul va fi invadat de China Analiza Politico
Cum va reacționa Uniunea Europeană dacă Taiwanul va fi invadat? Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

China a avertizat cu un răspuns ”dur”, probabil militar, dacă Nancy Pelosi va ajunge în Taipei. Acest lucru s-a întâmplat deja, astfel că Uniunea Europeană așteaptă reacția Chinei în această chestiune.

Cum va reacționa UE dacă Taiwanul va fi invadat de China?

Patru nave de război americane au fost poziționate la est de Taiwan, pentru a interveni în cel mai negru scenariu posibil.

ADVERTISEMENT

Escaladarea se poate produce foarte ușor în condițiile în care China și-a mutat armata în apropiere de Taiwan și s-ar pregăti de un ”exercițiu militar”. Tensiunile cresc și un război între SUA și China nu mai poate fi exclus categoric.

Oficialii europeni s-au ferit să analizeze disputa public, însă în spatele ușilor închise este admis scenariul în care China ar reacționa militar la vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan.

ADVERTISEMENT

Cel mai rău scenariu devine realitate uneori”, a comentat Boris Ruge, vicepreședintele Conferinței de Securitate de la Munchen. ”Europenii ar face bine să se pregătească pentru situații neprevăzute, să sprijine Taiwanul, dar să rămână în contact strâns cu Beijingul și să ajute la detensionare”, a completat acesta.

Joe Biden a avut o discuție telefonică cu omologul său Xi Jinping, însă această discuție ar fi fost tensionată și cei doi lideri s-au avertizat reciproc că situația din zona Pacificului poate escalada.

ADVERTISEMENT

După aterizarea lui Pelosi, Beijingul a anuțat că ”cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza asta”. ”Armata chineză nu va sta pasivă”, a punctat ministrul de externe al Chinei. În Europa, Marea Britanie a declarat răspicat că Taiwanul ar trebui înarmat, în timp ce ministrul de externe german Annalena Baerbock a descris situația drept o ”provocare globală”.

Oficial, miniștrii de externe francezi și alți oficiali ai UE au refuzat să comenteze. ”Reacția se va schimba dacă vorbele se transformă în acțiune”, menționează Politico. Un alt oficial european se teme că SUA ar putea abandona total Ucraina pentru a se concentra asupra situației din Taiwan.

ADVERTISEMENT

”Uniunea Europeană trebuie să fie capabilă să urmărească acțiunile Chinei, inclusiv în ceea ce privește Taiwanul”, a declarat și Urmas Paet, vicepreședinte al Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European.

În general, Europa preferă să nu comenteze subiectul, pentru a nu determina China să se apropie și mai mult de Rusia, un alt factor de instabilitate în regiune, potrivit sursei citate. Mai mult, dacă în cazul Rusiei sancțiunile economice au fost un scenariu luat în calcul la scară largă, acest lucru ar fi extrem de greu de pus în aplicare împotriva Chinei. O eventuală ruptură economică între China și UE ar putea avea consecințe ”inimaginabile”. Cu toate acestea, scenariul ar putea fi aplicat, drept o măsură de pedepsire a Chinei.

În cazul unei invazii militare, am precizat foarte clar că UE, împreună cu Statele Unite și aliații săi, vor impune măsuri similare sau chiar mai mari decât cele decise împotriva Rusiei”, declara ambasadorul UE în China, Jorge Toledo.

ADVERTISEMENT
„Ce a fost ăsta?!” Reacțiile soților Șucu în timpul meciului. Momentul a fost...
„Ce a fost ăsta?!” Reacțiile soților Șucu în timpul meciului. Momentul a fost filmat.„Mamă, dar...”
Imposibil de recunoscut pe străzile din America și interzis 6 luni în fotbalul...
Imposibil de recunoscut pe străzile din America și interzis 6 luni în fotbalul din România, a revenit în țară și la vechiul look
Ce tehnică avea asistenta din Galați pentru a nu fi prinsă făcând cumpărături...
Ce tehnică avea asistenta din Galați pentru a nu fi prinsă făcând cumpărături cu carduri furate din spital
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că...
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că vorbește cu români. Toată lumea a rămas fără reacție
Cele mai bune trei plaje din lume sunt toate în Europa
Cele mai bune trei plaje din lume sunt toate în Europa
Cum arată Modelul A, mașina zburătoare
Cum arată Modelul A, mașina zburătoare "scoasă din romanele SF" a companiei Alef Aeronautics
Procesul crimei din Grădina Botanică din Craiova. Ucigașul lui Melis este față-n față...
Procesul crimei din Grădina Botanică din Craiova. Ucigașul lui Melis este față-n față cu băiatul care a supraviețuit atacului
Un lanț românesc de restaurante renunță la toți angajații străini. ”Trebuie învățați să...
Un lanț românesc de restaurante renunță la toți angajații străini. ”Trebuie învățați să se spele pe mâini, sunt un dezastru”
𝐄𝐗𝐂𝐋𝐔𝐒𝐈𝐕 | Am aflat cine este printre ispitele de Insula Iubirii sezonul 8...
𝐄𝐗𝐂𝐋𝐔𝐒𝐈𝐕 | Am aflat cine este printre ispitele de Insula Iubirii sezonul 8 😮 Nimeni nu se astepta sa revina dupa ce s-a intamplat sezonul trecut
De ce n-a mers Marius Elisei la înmormântarea Mioarei Roman. N-a plăcut-o niciodată
De ce n-a mers Marius Elisei la înmormântarea Mioarei Roman. N-a plăcut-o niciodată
Cum arată Gina Pistol după 8 ore la salonul de înfrumusețare. Schimbarea e...
Cum arată Gina Pistol după 8 ore la salonul de înfrumusețare. Schimbarea e incredibilă! FOTO
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
În ce condiții ar lansa Putin arsenalul nuclear rusesc? Dosare militare secrete care...
În ce condiții ar lansa Putin arsenalul nuclear rusesc? Dosare militare secrete care explică principiile utilizării armelor nucleare, scurse în presă
S-a îndrăgostit de el când avea 7 ani și s-au căsătorit 30 de...
S-a îndrăgostit de el când avea 7 ani și s-au căsătorit 30 de ani mai târziu. Actorul român și povestea sa incredibilă de iubire