News

Cum va reacționa UE dacă Taiwanul va fi invadat de China? Analiza Politico

Uniunea Europeană privește cu îngrijorare escaladarea tensiunilor din zona Taiwanului și se pregătește de cel mai negru scenariu, potrivit unei analize Politico.
02.08.2022 | 20:24
Cum va reactiona UE daca Taiwanul va fi invadat de China Analiza Politico
Cum va reacționa Uniunea Europeană dacă Taiwanul va fi invadat? Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

China a avertizat cu un răspuns ”dur”, probabil militar, dacă Nancy Pelosi va ajunge în Taipei. Acest lucru s-a întâmplat deja, astfel că Uniunea Europeană așteaptă reacția Chinei în această chestiune.

Cum va reacționa UE dacă Taiwanul va fi invadat de China?

Patru nave de război americane au fost poziționate la est de Taiwan, pentru a interveni în cel mai negru scenariu posibil.

ADVERTISEMENT

Escaladarea se poate produce foarte ușor în condițiile în care China și-a mutat armata în apropiere de Taiwan și s-ar pregăti de un ”exercițiu militar”. Tensiunile cresc și un război între SUA și China nu mai poate fi exclus categoric.

Oficialii europeni s-au ferit să analizeze disputa public, însă în spatele ușilor închise este admis scenariul în care China ar reacționa militar la vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan.

ADVERTISEMENT

Cel mai rău scenariu devine realitate uneori”, a comentat Boris Ruge, vicepreședintele Conferinței de Securitate de la Munchen. ”Europenii ar face bine să se pregătească pentru situații neprevăzute, să sprijine Taiwanul, dar să rămână în contact strâns cu Beijingul și să ajute la detensionare”, a completat acesta.

Joe Biden a avut o discuție telefonică cu omologul său Xi Jinping, însă această discuție ar fi fost tensionată și cei doi lideri s-au avertizat reciproc că situația din zona Pacificului poate escalada.

ADVERTISEMENT

După aterizarea lui Pelosi, Beijingul a anuțat că ”cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza asta”. ”Armata chineză nu va sta pasivă”, a punctat ministrul de externe al Chinei. În Europa, Marea Britanie a declarat răspicat că Taiwanul ar trebui înarmat, în timp ce ministrul de externe german Annalena Baerbock a descris situația drept o ”provocare globală”.

Oficial, miniștrii de externe francezi și alți oficiali ai UE au refuzat să comenteze. ”Reacția se va schimba dacă vorbele se transformă în acțiune”, menționează Politico. Un alt oficial european se teme că SUA ar putea abandona total Ucraina pentru a se concentra asupra situației din Taiwan.

ADVERTISEMENT

”Uniunea Europeană trebuie să fie capabilă să urmărească acțiunile Chinei, inclusiv în ceea ce privește Taiwanul”, a declarat și Urmas Paet, vicepreședinte al Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European.

În general, Europa preferă să nu comenteze subiectul, pentru a nu determina China să se apropie și mai mult de Rusia, un alt factor de instabilitate în regiune, potrivit sursei citate. Mai mult, dacă în cazul Rusiei sancțiunile economice au fost un scenariu luat în calcul la scară largă, acest lucru ar fi extrem de greu de pus în aplicare împotriva Chinei. O eventuală ruptură economică între China și UE ar putea avea consecințe ”inimaginabile”. Cu toate acestea, scenariul ar putea fi aplicat, drept o măsură de pedepsire a Chinei.

În cazul unei invazii militare, am precizat foarte clar că UE, împreună cu Statele Unite și aliații săi, vor impune măsuri similare sau chiar mai mari decât cele decise împotriva Rusiei”, declara ambasadorul UE în China, Jorge Toledo.

ADVERTISEMENT