News

Cum vede CTP evoluția războiului din Israel: ”Cu actori scelerați, iraționali, oricând se poate întâmpla ceva care să arunce totul în abis”

Cristian Tudor Popescu (CTP) comentează ultimele evoluții în războiul din Israel. Care sunt temerile cunoscutului gazetar.
17.10.2023 | 08:35
Cum vede CTP evolutia razboiului din Israel Cu actori scelerati irationali oricand se poate intampla ceva care sa arunce totul in abis
CTP comentează ultimele evoluții ale războiului din Israel. Sursa foto: europafm.ro / hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ultimele evoluții ale războiului dintre Israel și teroriștii din Fâșia Gaza au fost comentate de gazetarul Cristian Tudor Popescu (CTP). Într-un material cu titlul ”Abisul sau salvarea”, jurnalistul expune o serie de idei și de previziuni privind etapele următoare ale conflictului.

CTP comentează ultimele evoluții ale războiului din Israel

O invazie terestră a Armatei israeliene în Fâșia Gaza, care părea iminentă, se amână, iată, de peste 10 zile. Forțele Tel Aviv-ului continuă, în aceste zile, asaltul ”chirurgical” aerian prin care vor să elimine cât mai mulți teroriși Hamas. Din păcate, cad victime colaterale și foarte multe persoane nevinovate.

ADVERTISEMENT

În opinia lui CTP, situația din zona Gaza-Israel-Egipt este pe ”muchia abisului”. Gazetarul observă că numărul morților și răniților, care deja este cel mai mare din istoria mondială a actelor teroriste, va crește. Luni, 16 octombrie, bilanțul oficial de cele două părți anunța: 2800 de morți în rândul palestinienilor și aproape 1500 de partea israelienilor.

În ciuda unei uriașe dorințe de a răzbuna atacurile criminale de sâmbătă, 7 octombrie, Israelul are puterea de a amâna asaltul asupra teroriștilor Hamas din Gaza. Cristian Tudor Popescu spune că ”esențial este faptul că Israelul reușește să-și controleze furia răzbunătoare, altfel firească”.

ADVERTISEMENT

Aceste șanse de salvare pe care Israel le oferă de 10 zile populației din Gaza ”pun Hamas în lumina cea mai crudă a bestialității lor, nepăsători de viețile palestinienilor, pe care încearcă să-i oprească să se refugieze în Egipt, luându-le actele și cheile mașinilor, blocând drumurile”, remarcă CTP.

Cum vede CTP deznodământul conflictului: Anihilarea Hamas vs. Aruncarea situației într-un abis

Deznodământul conflictului din Orient pare a fi greu de anticipat. Războiul este la început și nimeni nu știe cât va mai dura. CTP spune că ”o desfășurare care devine posibilă: Israel anihilează Hamas, fără a decima populația civilă din Gaza – foarte greu! Permite întoarcerea refugiaților și, când lucrurile se liniștesc, transferă administrarea Gaza Autorității Palestiniene din Cisiordania. Important de observat că palestinienii din acest teritoriu deocamdată nu comit atentate și nu ies în stradă”.

ADVERTISEMENT

Războiul din zonă ar putea readuce pe tapet negocierile pentru ”soluția Două State, Israel și Palestina”, mai punctează gazetarul. CTP spune că aceste discuții ar putea fi supravegheate de SUA. Americanii joacă un rol important ”prin descurajarea Iranului și Hezbollah”.

Un alt rezultat al conflictului ar putea fi reprezentat de ”reluarea normalizării relațiilor dintre Arabia Saudită și Israel și sfârșitul influenței Iranului în zonă”, mai crede omul de presă.

ADVERTISEMENT

Cristian Tudor Popescu nu exclude, din ecuația crizei, o încheiere dramatică a situației. ”E o speranță. Însă, într-o conjunctură atât de instabilă, cu actori scelerați, iraționali, oricând se poate întâmpla ceva care, într-adevăr, să arunce totul în abis...”, concluzionează jurnalistul, pe Facebook.

ADVERTISEMENT