Life

Cum vopsești ouăle de Paște pentru culoare și luciu perfecte. Trucul pe care orice gospodină trebuie să-l știe

Ouăle de Paște sunt un simbol al sărbătorilor pascale, motiv pentru care este foarte important să fie vopsite în culoarea roșie. Pentru asta există tot felul de metode.
19.04.2022 | 08:42
Cum vopsesti ouale de Paste pentru culoare si luciu perfecte Trucul pe care orice gospodina trebuie sal stie
Cum se vopsesc ouăle de Paște pentru o culoare lucioasă. Metoda pe care trebuie să o știi. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Culoarea și luciu perfecte sunt foarte importante când vine vorba de ouăle pentru masa de Paște. Trucul pe care trebuie să-l știi este unul simplu și la îndemâna oricui, tehnicile de vopsire fiind variate de la persoană la persoană.

Cum se vopsesc ouăle de Paște pentru o culoare lucioasă. Metoda pe care trebuie să o știi

Înainte de a trece la vopsirea ouălor pentru Paște este foarte important să le pregătim pentru acest proces. E foarte important să fie degresate cu mare atenție pentru a se prinde foarte bine culoarea pe ele ulterior.

ADVERTISEMENT

Tot ce ai nevoie pentru a curăța ouăle este apa caldă și detergentul de vase. Se spală ușor cu un burete și se clătesc apoi cu apă ca să nu rămână niciun fel de detergent pe suprafața lor. Mai apoi, se pun la fiert, la foc mic.

Ouăle trebuie lăsate la foc aproximativ 10-12 minute, după care se scurge apa pentru a se vopsi. De această dată vom folosi coloranți naturali, mai exact se poate folosi sfecla roșie, precum și ceapa de aceeași culoare.

ADVERTISEMENT

Vopseaua pe baza a celor două legume se obține prin fierberea într-un litru de apă. Se adaugă în amestec și două linguri de oțet, iar după 4 minute de stat pe aragaz se pun și ouăle în apă. După ce apa a dat în clocot se mai lasă pe foc circa 4 minute și se scot pe un prosop curat.

Pentru a obține un luciu perfect, ouăle se ung la final cu puțin ulei sau o bucată de slănină. În felul acesta, culoarea se va intensifica și mai mult.

ADVERTISEMENT

Când se vopsesc ouăle pentru sărbătorilor pascale

Credincioșii sunt de părere că obiceiul de vospire a ouălor de Paște are loc în ultimele zile din Săptămâna Patimilor. Mai exact, Joia Mare este momentul în care gospodinele încep pregătirile pentru masa de sărbătoare.

Legenda spune că a fost aleasă această zi pentru că este momentul în care Fecioara Maria a așezat un coș cu ouă sub crucea pe care se afla trupul lui Iisus Hristos. Acestea s-au colorat în roșu datorită sângelui care a picurat peste ele.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, creștinii ortodocși sunt de părere că ouăle vopsite în această zi nu se vor strica pe tot parcursul anului pentru că au o semnificație religioasă. Așadar, simbolizează jertfa Mântuitorului, sângele vărsat și bucuria Învierii.

Ouăle se ciocnesc din prima zi de Paște până la Înălțare, în timp ce se rostește formula tradițională „Hristos a Înviat”, iar cealaltă persoană răspunde cu dragoste și respect față de eveniment „Adevărat a Înviat”.

În unele regiuni ale țării noastre se păstrează și alte obiceiuri, unul dintre acestea având legătură cu dimineața de Paște. Imediat după întoarcerea de la Biserică credincioșii se spală pe față cu apă neîncepută în care se adaugă un ou roșu și un bănuț.

Se crede că oul are puteri miraculoase, de îndepărtare a răului, a bolilor și a făcăturilor. Concret, este aducător de bine, sănătate, putere și noroc. De asemenea, în această zi, înainte de a intra în casă se calcă pe o potcoacă sub care se pune puțină iarbă.

ADVERTISEMENT