News

Cumpărăturile nu vor mai fi la fel nici după ridicarea restricțiilor! Experții ne recomandă să scurtăm fiecare vizită la supermarket

08.05.2020 | 07:36
Cumparaturile nu vor mai fi la fel nici dupa ridicarea restrictiilor Expertii ne recomanda sa scurtam fiecare vizita la supermarket
ADVERTISEMENT

Chiar dacă este doar o chestiune de timp până când statele din întreaga lume vor adopta măsuri de relaxare a distanțării sociale impuse în contextul pandemiei de coronavirus, viața de zi cu zi a fiecăruia se va schimba radical. În România, data de 15 mai ne aduce libertatea după care tânjim de aproape trei luni, însă asta nu înseamnă că pericolul a trecut.

Cum să ne facem cumpărăturile în siguranță după ridicarea restricțiilor

Cum numărul cazurilor continuă să crească într-un ritm accelerat, specialiștii ne recomandă să fim la fel de precauți și să limităm pe cât posibil deplasările, mai ales dacă nu sunt de strictă urgență. Cât despre drumurile la supermarket, Dr. Sanjay Gupta, specialist CNN pe probleme medicale, ne sfătuiește să cumpărăm toate cele necesare fără a ne plimba prea mult printre raioane, așa cum se întâmpla de obicei.

ADVERTISEMENT

Totodată, pentru a nu ne expune unui risc inutil, această activitate trebuie să devină una solitară. Bineînțeles, nu ieșim din casă până nu ne asigurăm că am luat toate măsurile de protecție, masca, mănușile și dezinfectantul fiind aliați de nădejde în această perioadă, când omenirea se confruntă cu una dintre cele mai mari amenințări din istoria ei.

Care sunt recomandările expertului CNN pe probleme de sănătate

În primul rând, faceţi-vă vizita cât mai scurtă. Cheia este să vă faceţi planul de acasă, mergeţi cu lista pregătită. Intraţi, ieşiţi, cât mai curând posibil”, a explicat Dr. Gupta într-un scurt videoclip, explicând, totodată, modul în care își face cumpărăturile, în speranța că ceilalți îi vor urma exemplul. Numai așa vom putea reduce la minim riscul de infectare, este de părere specialistul CNN.

ADVERTISEMENT

Trebuie să fii eficient în magazin şi să te gândeşti la fiecare suprafaţă pe care ai putea să o atingi. În continuare, încercaţi să limitaţi contactul cu articole pe care nu le cumpăraţi. Imaginaţi-vă ca un membru al unei echipei SWAT: Intraţi, ieşiţi, lăsaţi cât mai puţine urme după voi. Nu atingeţi nimic din ceea ce nu veţi cumpăra.

Fiți foarte concentraţi. Este contraindicat să ieșiți cu copilul mic la magazin și cel mai bine este să mergeți la un singur supermarket unde să cumpărați tot ce aveți nevoie, decât să mergeți în două-trei locuri.

ADVERTISEMENT

În acest mod limitați contactul cu oameni care ar putea fi infectați. Și la noi, dar și în alte țări, oamenii pot fi amendați dacă merg într-un supermarket de la câțiva kilometri depărtare când ei au altele foarte aproape de domiciliu. Evident că NU trebuie să ieșiți la magazin dacă aveți simptome de COVID-19. Țineți minte: masca de protecție nu trebuie să lipsească atunci când mergeți la cumpărături!

În magazin trebuie să vă dați cu gel dezinfectant la intrare (fie că are magazinul un mic dozator, fie aduceți de acasă o sticluță), iar în magazin este important să respectați distanțarea socială (de obicei un cărucior de cumpărături este un bun indicator și trebuie să păstrați măcar un metru distanța față de alți cumpărători).

ADVERTISEMENT

Pe cât posibil trebuie să puneți mâna DOAR pe produsele pe care le cumpărați și mai ales la fructe și legume să înceteze obiceiul de a le pipăi pe îndelete.Puneți mâna doar pe ce veți pune apoi în punga pe care o veți cântări.

Este esențial să evitați să vă duceți mâna la gură, nas și ochi când sunteți în magazin, iar acest lucru este posibil numai dacă purtați masca. La casă este important să păstrați distanța față de alți cumpărători, iar la ieșire trebuie să folosiți din nou gelul dezinfectant”, a mai spus medicul.

ADVERTISEMENT