Sport

Cupa Africii pe Națiuni 2024. Coasta de Fildeș, noua campioană după o revenire fantastică

Coasta de Fildeș este marea câștigătoare a Cupei Africii pe Națiuni 2024, după o finală extraordinară în fața marii rivale Nigeria.
12.02.2024 | 00:03
Cupa Africii pe Natiuni 2024 Coasta de Fildes noua campioana dupa o revenire fantastica
Echipa națională a Coastei de Fildeș este noua campioană a continentului negru, după ce a învins în finala Cupei Africii pe Națiuni, scor 2-1, reprezentativa Nigeriei. Sursă foto: Twitter
ADVERTISEMENT
11-02-2024
22:14

Coasta de Fildeș a câștigat Cupa Africii pe Națiuni

Echipa națională a Coastei de Fildeș este noua campioană a continentului negru, după ce a învins în finala Cupei Africii pe Națiuni, scor 2-1, reprezentativa Nigeriei.

”Super Vulturii” antrenați de portughezul Jose Peseiro, fost tehnician al Rapidului, au deschis scorul în minutul 39 prin William Troost-Ekong, jucătorul lui Răzvan Lucescu la PAOK Salonic.

Susținuți frenetic de 60.000 de spectatori prezenți pe Stade Olympique Alassane Ouattara din Abidjan, ivorienii au reușit o ”remontada” istorică în partea secundă, cu golurile marcate de Franck Kessie (62) și Sebastien Haller (81).

Coasta de Fildeș a câștigat pentru a treia oară în istorie Cupa Africii pe Națiuni, după succesele din 1992 și 2015.

10-02-2024
22:36

Africa de Sud a încheiat pe locul 3

Echipa națională a Africii de Sud a încheiat pe locul 3 la Cupa Africii pe Națiuni, după ce a învins, în finala mică, reprezentativa din RD Congo.

După 90 de minute în care nu s-a marcat s-a trecut direct la loviturile de departajare și sud-africanii s-au impus cu 6-5.

Finala mare este programată duminică, 11 februarie, de la ora 22:00, în selecționatele Nigeriei și Coastei de Fildeș.

07-02-2024
22:08

Nigeria - Coasta de Fildeș, marea finală a Cupei Africii pe Națiuni

Nigeria și Coasta de Fildeș sunt naționalele care se vor lupta pentru câștigarea Cupei Africii pe Națiuni. Duelul pentru marele trofeu va avea loc pe 11 februarie, de la ora 22:00. 

Nigeria a trecut de Africa de Sud dramatic la loviturile de departajare. În a doua semifinală, Coasta de Fildeș a învins la limită naționala statului Congo, scor 1-0. Singurul gol al meciului a fost marcat de Sebastien Haller în minutul 65. 

A fost primul gol marcat de atacantul Borussiei Dortmund în actuala ediție a Cupei Africii pe Națiuni. Nigeria are ocazia de a-și trece în cont cea de-a 4-a Cupă a Africii pe Națiuni, după cele din 1980, 1994 și 2013. De cealaltă parte, Coasta de Fildeș a mai câștigat de două ori competiția (1992 și 2015)

07-02-2024
20:41

Nigeria, prima finalistă la Cupa Africii pe Națiuni

Nigeria este prima finalistă la ediția din 2024 a Cupei Africii pe Națiuni. Selecționata lui Jose Peseiro a trecut dramatic în semifinale de Africa de Sud, scor 1-1 (4-2 la loviturile de departajare). 

Scorul a fost deschis târziu, în minutul 67, de către William Troost-Ekong. Elevul lui Răzvan Lucescu la PAOK a înscris din lovitură de pedeapsă. Tot de la punctul cu var a înscris Teboho Mokoena pentru Africa de Sud în minutul 90. Duelul a mers în prelungiri. 

Ambele naționale s-au anihilat reciproc, singurul eveniment fiind eliminarea lui Grant Kekana în minutul 115. Nigerienii au avut nervii mai tari și s-au calificat în ultimul act după loviturile de departajare. 

În marea finală, Nigeria va da piept cu învingătoarea din meciul Coasta de Fildeș – Congo. Astfel, Nigeria are șansa să câștige din nou trofeul continental după o pauză de 11 ani. Africa de Sud a fost aproape să închidă meciul în prelungirile timpului regulamentar. 

06-02-2024
12:07

Federația Cameruneză i-a respins demisia lui Eto'o

Președintele Federației Cameruneze de Fotbal, Samuel Eto’o, și-a prezentat demisia după eliminarea prematură a echipei naționale de la Cupa Africii pe Națiuni, dar aceasta i-a fost respinsă.

Chiar dacă fostul mare atacant i-a îndemnat și pe alți angajați să demisioneze, aceștia nu au făcut-o, iar Comitetul Executiv al forului camerunez a decis să nu accepte demisia lui Eto’o.

”La sfârşitul discuţiilor şi deliberărilor care au urmat, membrii Comitetului Executiv au decis să continue mandatele actuale şi, ulterior, au respins demisia lui Samuel Eto’o. Măsura a fost luată pentru a continua în aceeaşi dinamică”, se arată într-un comunicat al federației.

 

Camerunul a fost eliminată în optimile de finală ale Cupei Africii pe Națiuni, după înfrângerea suferită în fața Nigeriei, scor 0-2.

05-02-2024
08:36

Rui Vitoria, demis de la naționala Egiptului

Tehnicianul portughez Rui Vitoria a fost demis din funcția de selecționer al naționalei Egiptului, după eliminarea prematură de la Cupa Africii pe Națiuni.

”Consiliul de Administraţie a decis să aprobe demiterea lui Rui Vitoria și numirea lui Mohamed Youssef ca antrenor general al primei reprezentative egiptene până la alegerea unui director tehnic străin şi formarea restului staff-ului”, a precizat federaţia egipteană, conform L’Equipe.

Reprezentativa Egiptului a fost eliminată în optimile de finală ale Cupei Africii pe Națiuni, după ce a pierdut la loviturile de departajare, în fața selecționatei din RD Congo. Aflat pe banca tehnică din iulie 2022, Rui Vitoria a condus echipa în 18 meciuri, cu un bilanţ de 12 victorii, 5 remize şi o înfrângere.

04-02-2024
08:55

Dramatism total în ultimele sferturi din Cupa Africii

Echipele naționale ale Coastei de Fildeș și Africii de Sud s-au calificat dramatic în semifinalele Cupei Africii pe Națiuni.

Coasta de Fildeș a învins reprezentativa statului Mali, scor 2-1 după prelungiri, într-un meci interzis cardiacilor. Mali a ratat penalty prin Adama Traore (16), iar ivorienii au rămas în inferioritate numerică după eliminarea lui Kossounou (43).

Așa cum era de așteptat malienii au deschis scorul prin Nene (71), dar gazdele competiției au revenit miraculos și au egalat prin Adingra (90). Mai mult, în prelungirile prelungirilor au dat lovitura decisivă prin Diakite (120+2). Bucuria de nedescris i-a fost fatală marcatorului golului care a primit al doilea cartonaș galben și a fost eliminat.

Partida dintre formațiile Insulelor Capului Verde și Africii de Sud a fost una mult mai închisă, ambele combatante încercând să-și asigure defensiva. A fost 0-0 după 120 de minute și calificarea s-a decis la loviturile de departajare.

Sud-africanii au fost mai stăpâni pe ei și s-au impus cu 2-1. De remarcat este că portarul Africii de Sud, Ronwen Williams, a apărat nu mai puțin de 4 lovituri de departajare.

Semifinalele Cupei Africii pe Națiuni se vor disputa după următorul program:

Miercuri, 7 februarie

  • ora 19:00 Nigeria – Africa de Sud
  • ora 22:00 Coasta de Fildeș – RD Congo
02-02-2024
22:05

Cupa Africii pe Națiuni 2024. Congo, a doua echipă calificată în semifinale

Congo a eliminat Guinea în sferturi, scor 3-1. Oaspeții au deschis scorul prin Bayo din penalty în minutul 20. 

7 minute mai târziu gazdele au egalat prin lovitura lui Mbemba, iar duelul a devenit unul mai echilibrat timp de 40 de minute. Wissa a marcat din penalty și a mărit diferența în minutul 65, iar Masuaku a închis tabela în 82.

Astfel, după duelul din sferturi, Congo a eliminat-o pe Guinea, scor 3-1 și s-a calificat în semifinalele Cupei Africii pe Națiuni.

02-02-2024
19:22

Nigeria, victorie la limită cu Angola

Naționala Nigeriei este prima echipă calificată în semifinalele Cupei Africii pe Națiuni, după ce a învins reprezentativa Angolei, scor 1-0.

Unicul gol al întâlnirii a fost marcat Lookman (41). Pentru un loc în marea finală, ”Super Vulturii” vor întâlni în penultimul act învingătoarea partidei dintre selecționatele Insulelor Capului Verde și Africii de Sud.

30-01-2024
22:17

Mali și Africa de Sud, ultimele calificate în sferturi

În primul meci al zilei, echipa națională a statului Mali a învins reprezentativa din Burkina Faso, scor 2-1 în drumul spre sferturile de finală ale Cupei Africii pe Națiuni.

Golurile învingătorilor au fost marcate de E. Tapsoba (3, autogol) și Sinayoko (47), în timp ce pentru burkinabezi a înscris B. Traore (57, penalty).

Una dintre marile surprize ale optimilor de finală a produs-o selecționata Africii de Sud, care a învins, scor 2-0, după o partidă teribilă formația Marocului, ocupanta locul 4 la Cupa Mondială din Qatar.

Sud-africanii au deschis scorul prin Makgopa (57), dar marocanii au avut șansa de trimite întâlnirea în prelungiri însă Hakimi a ratat un penalty (84). În al doilea minut al prelungirilor, Amrabat vede al doilea cartonaș galben și este eliminat, iar Mokoena (90+5) a stabilit scorul final.

Programul complet al sferturilor de finală din Cupa Africii pe Națiuni este următorul:

Vineri, 2 februarie

  • ora 19:00 Nigeria – Angola
  • ora 22:00 RD Congo – Guineea

Sâmbătă, 3 februarie

  • ora 19:00 Mali – Coasta de Fildeș
  • ora 22:00 Insulele Capului Verde – Africa de Sud
30-01-2024
10:13

Sadio Mane, intrare criminală în Senegal - Coasta de Fileș

Senegal a fost eliminată dramatic în optimile Cupei Africii pe Națiuni. Naționala lui Aliou Cisse a pierdut la loviturile de departajare duelul cu naționala Coastei de Fildeș. 

Sadio Mane a fost integralist la Senegal și s-a făcut remarcat rapid. Atacantul lui Al-Nassr i-a pasat decisiv lui Habib Diallo care a deschis scorul în minutul 4. Kessie a marcat pentru Coasta de Fildeș în minutul 86 din penalty. 

În startul partidei, Sadio Mane a avut o intrare dură asupra lui Ibrahim Sangare. Fostul star al lui Liverpool s-a dus cu crampoanele în alunecare fix pe piciorul mijlocașului de la Nottingham. 

„Centralul” Pierre Atcho l-a avertizat pe Sadio Mane doar cu un cartonaș galben după intrarea din minutul 9. Totuși, fanii au luat foc și au subliniat că atacantul senegalez ar fi trebuit să fie direct eliminat. 

„Sadio Mane ar fi trebuit să fie exclus din cauza acestui fault, oricum karma a lovit și Senegal este afară din Cupa Africii pe Națiuni”, a scris unul dintre fani pe X, fostul Twitter. 

29-01-2024
22:29

Rezultatele de luni, 29 ianuarie

Capul Verde – Mauritania 1-0 (Ryan Mendes 88)

Senegal – Coasta de Fildeș 1-2 (Habib Diallo 4 / Kessie 86). Oaspeții s-au calificat în sferturi după loviturile de la 11 metri și au eliminat campioana en-titre.

28-01-2024
23:08

Guineea și Congo, calificări dramatice în sferturi la Cupa Africii pe Națiuni

Prima care a făcut pasul în sferturi a fost Guineea. Naționala lui Kaba Diawara a învins cu 1-0 selecționata Guineei Ecuatoriale după un meci dramatic. Singurul gol al partidei a fost marcat de Mohamed Bayo în minutul 90+8. 

Guineea Ecuatorială a evoluat în inferioritate numerică din minutul 55, când Federico Bikoro a încasat direct cartonașul roșu. De asemenea, Emilio Nsue a ratat o lovitură de la 11 metri pentru Guineea Ecuatorială în minutul 68. 

Basilio Ndong (Universitatea Craiova) și Esteban Orozco (FC Argeș) au fost integraliști în defensiva naționalei Guineei Ecuatoriale. În sferturi, Guineea se va duela cu RD Congo. 

Elia a deschis scorul în minutul 37 al meciului Egipt – Congo. Egalitatea a fost restabilită în prelungirile primei reprize de Mostafa Mohamed. Tabela a rămas intactă, iar calificarea în sferturi s-a decis la loteria loviturilor de departajare. 

Ambele echipe naționale au ratat câte o lovitură de la punctul cu var. Diferența s-a făcut la execuțiile celor doi portari. Gabaski a trimis în bara transversală, în timp ce Mpasi-Nzau a înscris și a adus victoria și calificarea pentru Congo. 

27-01-2024
22:15

Nigeria - Angola, primul duel din sferturi la Cupa Africii pe Națiuni

Nigeria și Angola au obținut împreună calificarea în sferturile de finală ale Cupei Africii pe Națiuni. Cele două naționale se vor duela pentru un loc în careul de ași al competiției de pe continentul african. 

Angola a învins fără probleme Namibia în optimi, scor 3-0. Gelson Dala, cu o „dublă”, și Mabululu au marcat pentru Angola. De cealaltă parte, Nigeria s-a impus cu 2-0 în duelul cu naționala Camerunului, câștigătoare de 5 ori la Cupa Africii pe Națiuni. 

Lookman a deschis scorul în minutul 36 din pasa lui Victor Osimhen. Atacantul celor de la Atalanta a reușit „dubla” în minutul 90 din pasa lui Calvin Bassey. Trei titluri la Cupa Africii pe Națiuni are în palmares naționala Nigeriei. 

Programul de duminică, 28 ianuarie: 

  • ora 19:00 Guineea Ecuatorială – Guinea
  • ora 22:00 Egipt – DR Congo
24-01-2024
19:28

Rezultatele de miercuri, 24 ianuarie

Grupa E de la Cupa Africii pe Națiuni a oferit două meciuri lipsite de goluri. Nambia – Mali și Africa de Sud – Tunisia au avut parte de două remize albe, spre dezamăgirea spectatorilor care și-ar fi dorit două dispute pline de spectacol. În urma acestor rezultate, Mali și Africa de Sud merg mai departe în competiție.

În Grupa F, Maroc a terminat pe primul loc fără emoții, în timp ce DR Congo a obținut în fața Tanzaniei egalul care o duce în faza următoare a competiției.

Grupa E

  • Namibia – Mali 0-0
  • Africa de Sud – Tunisia 0-0

Cupa AfriciiGrupa F

  • Tanzania – DR Congo 0-0
  • Zambia – Maroc 0-1 (Ziyech 37)

24-01-2024
12:45

Ghana și-a demis selecționerul

Selecționerul irlandez al naționalei Ghanei, Chris Hughton, a fost demis ca urmare a eliminării echipei sale încă din faza grupelor la Cupa Africii pe Națiuni.

”Federația de Fotbal din Ghana dorește să anunțe că Chris Hughton a fost eliberat din funcția de antrenor principal al echipei naționale de seniori, cu efect imediat. Comitetul Executiv a luat, de asemenea, decizia de a dizolva staff-ul tehnic al Black Stars”, se arată într-un comunicat al forului, conform L’Equipe.

Fost antrenor la Brighton și Nottingham Forest, printre altele, Chris Hughton a fost numit selecționer în februarie 2023, după ce l-a asistat pe Otto Addo la Cupa Mondială din Qatar.

La actuala ediție a Cupei Africii pe Națiuni, Ghana a fost învinsă cu 2-1 de Insulele Capului Verde, a remizat cu Egipt, scor 2-2, și cu Mozambic, scor 2-2, astfel că a încheiat grupa B pe locul 3 și a fost eliminată din competiție.

23-01-2024
19:18

Rezultatele de marți, 23 ianuarie

Naționala de fotbal a Senegalului s-a calificat în optimile de finală ale Cupei Africii pe Națiuni după ce a reușit să strângă 9 puncte în 3 partide. Ultima victimă a fotbaliștilor din Senegal a fost Guineea, formație învinsă cu scorul de 2-0. 

Grupa C

Gambia – Cameroon 2-3 (Jallow 72, Colley 85 / Toko Ekambi  56, Gomez 87, Wooh 90+1)

Guineea – Senegal 0-2 (Seck 61, Ndiaye 90)

Grupa D

Angola – Burkina Faso 2-0 (Mabululu 36, Zini 90+2)

Mauritania – Algeria 1-0 (Dellahi  37)

Cupa Africii
Cupa Africii
Cupa Africii
Cupa Africii

22-01-2024
19:05

Rezultatele de luni, 22 ianuarie

Reprezentativele Guineei Ecuatoriale și Nigeriei s-au calificat în optimile de finală ale Cupei Africii pe Națiuni 2024, după victoriile obținute în ultima etapă.

Formația din Guineea Ecuatorială, cu fundașii Basilio Ndong (Universitatea Craiova) și Esteban Orozco (FC Argeș) integraliști, a spulberat Coasta de Fildeș, scor 4-0, și a încheiat pe primul loc în grupă.

Grupa A

  • Guinea-Bissau – Nigeria 0-1 (Sangante 36 aut.)
  • Guineea Ecuatorială – Coasta de Fildeș 4-0 (Nsue 42, 75, Ganet 73, Buyla 88)
Clasament Grupa A

Două rezultate identice în Grupa B și mai departe merg Insulele Capului Verde și Egipt. Final absolut dramatic în ambele meciuri, cu goluri decisive marcate în prelungiri.

Grupa B

  • Insulele Capului Verde – Egipt 2-2 (Benchimol 45+1, Teixeira 90+9 / Trezeguet 50, Mostafa Mohamed 90+3)
  • Mozambic – Ghana 2-2 (Catamo 90+1, Mandava 90+4 / J. Ayew 15, 70)
Clasament Grupa B
22-01-2024
18:01

Jurnaliștii, aproape de bătaie înainte de Guineea - Senegal

Spiritele s-au încins mult peste limită înaintea meciului Guineea – Senegal, iar jurnaliștii din cele două țări au fost aproape de bătaie.

Totul a pornit de la un reporter senegalez, care l-a chestionat pe Kaba Diawara, selecționerul din Guineea, în legătură cu atitudinea nesportivă pe care a avut-o jucătorul Aguibou Camara după victoria în fața Gambiei, scor 1-0.

”Acești gambieni sunt niște zerouri. Toată echipa lor e nulă! N-au făcut decât să se apere 90 de minute. Selecționerul lor (n.r. – belgianul Tom Saintfiet) ar trebui să țină gura închisă, să nu mai dea lecții nimănui”, a fost auzit Camara spunând în zona mixtă.

Momentul în care jurnalistul senegalez i-a reproșat lui Kaba Diawara lipsa de comunicare a jucătorilor săi, as aprins cu adevărat spiritele. Jurnaliștii din Guineea au protestat vehement și chiar au existat și îmbrânceli.

 

22-01-2024
14:38

Mai mulți fani au murit după ce Guinea a învins Gambia

Federația de Fotbal din Guinea și jucătorii echipei naționale le-au cerut fanilor să își tempereze manifestările după ce 6 suporteri au murit în timpul celebrărilor în urma victoriei cu 1-0 în fața Gambiei, la Cupa Africii pe Națiuni.

Fanii au ieșit în străzi după această victorie. Mai multe persoane au murit și zeci au fost rănite la Conakry în accidente rutiere, după ce mașini care circulau cu viteză s-au ciocnit în timpul manifestărilor.

”Ceea ce este important este ca suporterii noștri și publicul să sărbătorească într-un mod foarte cumpătat. Ei trebuie să fie foarte atenți să nu se pună în pericol, pentru că scopul fotbalului este de a aduce bucurie și nu de a lăsa familiile în doliu.

Nu vrem să fim în doliu, motiv pentru care facem apel la toată lumea să sărbătorească, dar să aibă grijă de ei înșiși pentru a nu li se întâmpla nimic”, a declarat Amadou Makadji, oficial în cadrul Federației din Guinea, conform BBC.

22-01-2024
08:25

Mohamed Salah a părăsit cantonamentul Egiptului de la Cupa Africii pe Națiuni

Probleme serioase pentru Mohamed Salah după ce a ieșit accidentat din meciul cu Ghana, scor 2-2, în a doua etapă a Grupei B de la Cupa Africii pe Națiuni. Atacantul egiptean a părăsit cantonamentul echipei naționale pentru a reveni în Anglia. 

Starul lui Liverpool va reveni pe tărâm britanic pentru a se trata după accidentarea suferită la muşchii ischiogambieri de la piciorul stâng. 

„După noi examene medicale realizate lui Mohamed Salah în ultimele ore, dar şi după schimburi de opinii între staff-urile medicale ale echipei naţionale şi al lui Liverpool, s-a decis ca jucătorul să se întoarcă în Anglia după meciul cu Capul Verde pentru a fi tratat”, se arată în comunicatul Federației Egiptene de Fotbal. 

Egiptenii speră ca Mohamed Salah să fie apt de joc pentru un eventual duel în semifinale, în cazul în care naționala pregătită de Rui Vitoria va reuși să ajungă până în careul de ași. 

„Este logic să părăsească turneul, cel puţin provizoriu, pentru a fi supravegheat de echipa medicală a lui Liverpool”, a spus și Jurgen Klopp, antrenorul principal al lui Liverpool, după duelul cu Bournemouth, scor 4-0. 

În mod sigur, Mohamed Salah va rata confruntarea cu naționala statului Capului Verde, meci în ultima etapă din faza grupelor. Ulterior, atacantul egiptean va lipsi și de la un posibil meci în optimi, dacă naționala lui Rui Vitoria se califică mai departe. 

21-01-2024
21:59

Rezultatele de duminică, 21 ianuarie

Echipa națională a Marocului a terminat la egalitate cu reprezentativa din RD Congo, scor 1-1, în faza grupelor de la Cupa Africii pe Națiuni.

Grupa E

  • Africa de Sud – Namibia 4-0 (Tau 14 pen., Zwane 25, 40, Maseko 75)

ge

Grupa F

  • Maroc – RD Congo 1-1 (Hakimi 6 / Silas 76)
  • Zambia – Tanzania 1-1 (Daka 88 / Msuva 11)

gf

20-01-2024
22:12

Rezultatele de sâmbătă, 20 ianuarie

Echipa națională a Angolei a învins reprezentativa Mauritaniei, scor 3-2, și a făcut un pas mare spre calificarea în optimile de finală la Cupa Africii pe Națiuni.

Grupa D

  • Algeria – Burkina Faso 2-2 (Bounedjah 51, 90+5 / Konate 45+3, Traore 71 pen.)
  • Mauritania – Angola 2-3 (Amar 43, Koita 58 / Gelson Dala 30, 50, Gilberto 53)

gd

Grupa E

  • Tunisia – Mali 1-1 (Rafia 20 / Sinayoko 10)

ge

20-01-2024
08:26

Mohamed Salah, vești bune după ce a ieșit accidentat din meciul cu Ghana

Egipt a remizat cu Ghana, scor 2-2, în etapa a doua a Grupei B la Cupa Africii pe Națiuni. Mohamed Salah, cel mai valoros jucător al egiptenilor, a ieșit accidentat în prelungirile primei reprize. 

Inițial, s-a zvonit că atacantul egiptean va sta pe bară între 2 și 6 săptămâni în funcție de gravitatea leziunii musculare, însă atât echipa națională a Egiptului, cât și Liverpool au primit vești bune. 

Jurnalistul Fabrizio Romano a anunțat că Mohamed Salah va rata meciul Egiptului împotriva Capului Verde, cât și partida din optimile de finală în cazul în care naționala Egiptului va face pasul în fazele eliminatorii. 

Astfel, naționala pregătită de Rui Vitoria l-ar putea trimite pe Mohamed Salah pe teren în meciul din sferturile de finală. ”Accidentarea lui Mo Salah, cauzată de o încordare a muschiului ischiogambier, îl va face să rateze două meciuri la Cupa Africii Națiunilor împotriva Capului Verde și în optimile de finală, în cazul în care Egiptul se va califica”, a fost anunțul lui Fabrizio Romano, care a citat Federația de Fotbal din Egipt. 

19-01-2024
22:12

Rezultatele de vineri, 19 ianuarie

Echipa națională a Senegalului, deținătoarea trofeului, s-a calificat în optimile de finală, după o victorie clară în fața Camerunului, scor 3-1, la Cupa Africii pe Națiuni.

În fazele eliminatorii a ajuns și reprezentativa Insulelor Capului Verde. Rezultatele de vineri, 19 ianuarie, din etapa a 2-a:

Grupa B

  • Insulele Capului Verde – Mozambic 3-0 (Bebe 32, Mendes 51, Lenini 69)

gb

Grupa C

  • Senegal – Camerun 3-1 (I. Sarr 16, Diallo 71, Mane 90+5 / Castelletto 83)
  • Guinea – Gambia 1-0 (Camara 70)

gc

18-01-2024
22:11

Rezultatele de joi, 18 ianuarie

Atacantul Mohamed Salah a acuzat dureri musculare și a fost schimbat înaintea pauzei în meciul pe care naționala Egiptului a terminat-o la egalitate, scor 2-2, cu reprezentativa Ghanei, la Cupa Africii pe Națiuni.

Rezultatele de joi, 18 ianuarie, din etapa a 2-a:

Grupa A

  • Guineea Ecuatorială – Guinea-Bissau 4-2 (Nsue 21, 51, 61, Miranda 46 / Orozco 37 aut., Ze Turbo 90+3)
  • Coasta de Fildeș – Nigeria 0-1 (Troost-Ekong 55 pen.)

ga

Grupa B

  • Egipt – Ghana 2-2 (Marmoush 69, Mostafa Mohamed 74 / Kudus 45+3, 71)

gb

18-01-2024
09:31

Gol bizar dat de Zambia la debut

În meciul de debut cu cei de la Congo, Zambia a dat un gol bizar și a deschis scorul. În minutul 23 al duelului de pe Stade Laurent Pokou, Kangwa a oferit o execuție incredibilă de la distanță cu care a marcat primul gol al meciului.

Reușita a venit după o eroare a portarului care a ieșit prea mult din careu pentru a îndepărta pericoulul. Lionel Mpasi-Nzau a încercat să faulteze, dar nu a fost cu succes. Jucătorul faultat din Zambia s-a ridicat imediat și a repus rapid mingea în joc.

Balonul a ajuns la marcatorul oaspeților care a șutat perfect în poarta adversarilor. Fundașii congolezi au încercat să oprească mingea, dar execuția a fost mult prea rapidă și balonul a aterizat în poartă. Duelul s-a terminat la egalitate, 1-1, după ce Wissa a marcat pentru gazde.

17-01-2024
22:02

Maroc, victorie facilă cu Tanzania

Maroc nu a avut emoții în primul meci de la Cupa Africii pe Națiuni. Selecționata lui Walid Regragui s-a impus în fața Tanzaniei, scor 3-0 și s-a instalat pe primul loc al Grupei F. În celălalt duel al grupei, Congo și Zambia au remizat, scor 1-1. 

Saiss a deschis scorul pentru Maroc în minutul 30 al meciului cu Tanzania. Avantajul selecționatei care a obținut locul 4 la Cupa Mondială din Qatar a fost dublat de Ounahi în minutul 77. 

Scorul final a fost stabilit 3 minute mai târziu de către En Nesyri. Astfel, a luat sfârșit prima etapă a grupelor de la Cupa Africii pe Națiuni. Iată cum arată clasamentele: 

Flash

Flash

17-01-2024
17:22

Cheikhou Kouyate a plecat de urgență din cantonamentul Senegalului

Senegal a debutat cu dreptul la Cupa Africii pe Națiuni. Selecționata condusă de Aliou Cissé a învins Gambia, scor 3-0 în prima etapă a Grupei C. O veste tristă a venit pentru unul dintre jucătorii naționalei care a participat la Cupa Mondială din Qatar. 

În timp ce se afla în cantonament, Cheikhou Kouyate, mijlocașul lui West Ham, a aflat că tatăl său a decedat. Kouyate a părăsit de urgență lotul Senegalului cu permisiunea Federației Senegaleze de Fotbal. 

Cheikhou Kouyate a plecat din cantonament pentru a lua parte la funeraliile tatălui său care au loc în cursul zilei de miercuri, 17 ianuarie. 

Tatăl lui Cheikhou Kouyate a murit marți, la Dakar. Pentru Senegal urmează duelul împotriva Camerunului, tot la Yamoussoukro. 

16-01-2024
22:05

Tunisia, eșec rușinos la debut cu Namibia

Tunisia a pierdut neașteptat contra naționalei Namibiei, scor 0-1, în prima etapă din Grupa E la Cupa Africii pe Națiuni. Favorită certă la câștigarea meciului de debut și una dintre favorite la câștigarea trofeului, Tunisia s-a văzut învinsă de cea mai slab cotată națională de la turneul final.

Singurul gol al meciului a fost marcat de Deon Hotto în minutul 88. Astfel, naționala care învingea Franța la Cupa Mondială din 2022 tremură pentru calificarea în fazele eliminatorii. 

Namibia are cel mai slab lot de la turneul final continental cu o valoare de doar 6,35 milioane de euro. În schimb, Tunisia are o valoare a lotului de 10 ori mai mare. 

Tot marți s-au jucat Burkina Faso – Mauritania 1-0 și Mali – Africa de Sud 2-0. Iată cum arată clasamentul Grupei E: 

Clasament Grupa E

15-01-2024
22:06

Algeria, debut cu stângul la Cupa Africii pe Națiuni

Senegal a câștigat la scor de neprezentare partida cu Gambia din prima etapă a Grupei C la Cupa Africii pe Națiuni. Senegal a înscris rapid în minutul 4 prin Pape Gueye. Fotbalistul lui Marseille a fructificat pasa venită de la Sadio Mane. 

La scurt timp după pauză, avantajul a fost dublat pentru Senegal de Lamine Camara, fotbalistul de doar 20 de ani de la Metz. Același Camara a stabilit scorul final în minutul 86 din pasa lui Ndiaye. 


Camerun și Guinea și-au împărțit punctele în prima etapă a Grupei C la Cupa Africii pe Națiuni. Bayo a marcat primul pentru Guinea după doar 10 minute. Avantajul a durat până în minutul 51. 

Magri a înscris din pasa lui N’Koudou, fotbalistul lui Damac în Arabia Saudită. Guinea a jucat în 10 oameni din minutul 45+3, când Kamano a văzut direct cartonașul roșu. 


Algeria a debutat cu stângul la actuala ediția de Cupa Africii pe Națiuni. Bounedjah a marcat în minutul 18 pentru 1-0. Angola a restabilit egalitatea din penalty în minutul 68 prin Mabululu. Tabela a rămas intactă până la final. 

sssss

15-01-2024
14:25

Selecționerul Ghanei, atacat de fani la hotel

Ghana a pierdut meciul de debut de la Cupa Africii pe Națiuni, scor 1-2 în fața naționalei Capului Verde. Fanii nu au putut trece peste acest eșec și s-au îndreptat la hotelul Abidjan, unde este cazată delegația Ghanei. 

Principalul vizat a fost selecționerul Chris Hughton. În vârstă de 65 de ani, antrenorul irlandez a fost atacat de fani și a fost salvat de membrii delegației Ghanei, dar și de către bodyguarzii hotelului. 

 „Acesta a fost salvat de câțiva diplomați din delegația oficială și de bodyguarzii hotelului, aflați la locul incidentului. Și poliția ivoriană a intervenit prompt și l-a arestat pe fanul furios, căruia nu i-a fost dezvăluită identitatea”, au scris jurnaliștii de la RMC Sport. 

Chris Hughton a preluat naționala „Black Stars” în martie 2023 și a adunat 10 meciuri. Fostul antrenor al lui Tottenham sau Newcastle a comentat eșecul naționalei la debut. 

„Suntem cu toții foarte decepționați de startul cu eșec în această competiție. Eu știu și jucătorii știu că acest turneu este foarte important pentru publicul ghanez, care are așteptări mari de la noi. A fost o înfrângere amară, trebuie să lucrăm la mentalul jucătorilor, care sunt și ei foarte dezamăgiți. 

Dar n-avem de făcut o altă alegere și avem nevoie să ne ridicăm rapid și să ne revanșăm în meciurile următoare din grupă cu Egipt și cu Mozambic”, a spus Chris Hughton. 

15-01-2024
11:16

Onana, șanse mici să ajungă la primul meci al Camerunului

Portarul Andre Onana a folosit un avion privat pentru a ajunge la timp la echipa națională a Camerunului, care va debuta luni, 15 ianuarie, la Cupa Africii pe Națiuni.

Jucătorul și-a amânat plecarea la prima reprezentativă pentru a fi prezent la partida pe care Manchester United a terminat-o la egalitate, duminică, scor 2-2, cu Tottenham Hotspur.

Însă, Onana și-a dorit să ajungă la timp în Costa de Fildeș pentru debutul Camerunului la Cupa Africii pe Națiuni, astfel că a închiriat un avion privat. El a zburat imediat după încheierea întâlnirii de pe Old Trafford.

 

Andre Onana trebuia să ajungă luni dimineață în cantonamentul ”leilor neîmblânziți” de la Yamoussoukro, după un zbor de aproximativ 7 ore. Însă, footmercato.fr a anunțat că avionul nu a putut ateriza în Yamoussoukro și este blocat în prezent în capitala Abidjan din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

În aceste condiții, se pare că selecționerul Rigobert Song a luat decizia ca vărul lui Onana, Fabrice Ondoa, care joacă la Olympique Nîmes, în liga a treia franceză, să fie titular în meciul cu Guinea, programat luni, de la ora 19:00.

14-01-2024
21:55

Salah, eroul Egiptului în meciul cu Mozambic

Rezultatele din Cupa Africii pe Națiuni, 14 februarie

Nigeria – Guineea Ecuatorială 1-1 (Osimhen 38 / Salvador 36)

Egipt – Mozambic 2-2 (Mostafa 2, Salah 90+7 / Witi 55, Bauque 58)

Ghana – Insulele Capului Verde 1-2 (Djiku 56 / Monteiro 17, Rodrigues 90+2)

13-01-2024
20:06

Coasta de Fildeș - Guineea-Bissau 2-0 (Fofana 4, Krasso 58)

Min. 90+5: Final de meci! Coasta de Fildeș câștigă primul meci de la Cupa Africii pe Națiuni din 2024.

Min. 74: Ocazie uriașă pentru Guineea-Bissau. Franculino șutează puternic la poarta gazdelor, însă Fofana anticipează execuția și intervine foarte bine.

Min. 58: GOOOL Coasta de Fildeș! Gazdele marchează un super gol. Krasso șutează puternic la poarta adversarilor și trimite balonul plasă.

Min. 41: Ocazie mare pentru Coasta de Fildeș pe finalul primei reprize. Krasso este liber în careu și primește mingea, însă trimite balonul puțin pe lângă poartă.

Min. 4: GOOOL Coasta de Fildeș! Fofana deschide scorul din pasa lui Kessie.

Min. 1: Start de meci!


Echipele de start

Coasta de Fildeș: Fofana – Singo, Diomande, Ndicka, Konan – Kessie, Sangare, Fofana – Boga, Bamba, Krasso. Rezerve: Aurier, Boly, Diakite, Diallo, Doumbia, Gradel, Konate, Kossounou, Kouame, Pepe, Sangare, Seri. Antrenor: Jean-Louis Gasset

Guineea-Bissau: Djoco – Cande, Djalo, Sangante, Jefferson – Alfa Semedo, Bikel, Cassama – Rodrigues, Mane, Balde. Rezerve: Dalcio, Edgar Ie, Franculino, Gano, Mendes C., Mendes H., Nanu, Nito, Sanca, Sori Mane, Ze Turbo. Antrenor: Baciro Cande

La turneul final sunt prezente 24 de reprezentative de pe continentul negru, repartizate în șase grupe de câte patru echipe. Primele două din fiecare grupă merg direct mai departe, alte patru reprezentative urmând a li se adăuga pentru faza optimilor de finală din rândul celor mai bine clasate de pe locul 3.

Cupa Africii pe Națiuni 2024 trebuia de fapt să aibă loc în 2023

Dacă în Europa, Euro 2020, acel grandios proiect al UEFA, un fel de înconjur al continentului, fiind implicate zece țări, printre care și România, pentru a omagia împlinirea a 60 de ani de la prima ediție, a trebuit mutat cu un an din cauza Covid, iată că și la Cupa Africii avem o întârziere a competiției, dar nu din motive de sănătate.

ADVERTISEMENT

Turneul final al Cupei Africii, organizat de Coasta de Fildeș, trebuia să aibă loc în vara lui 2023, în lunile iunie-iulie, pentru ca exodul de jucători de la cluburile din Europa să nu afecteze randamentul și rezultatele acelor echipe. Însă federația din Coasta de Fildeș a solicitat și a obținut din partea CAF dreptul de amânare până în lunile ianuarie și februarie 2024, ca urmare a faptului că lunile iunie și iulie sunt recunoscute în acea parte vestică a Africii pentru perioada ploilor tropicale, care ar fi perturbat rău de tot competiția.

Coasta de Fildeș a mai fost gazdă în 1984, dar a câștigat Camerun

Cupa Africii pe Națiuni este la ediția a 34-a, iar numărul ridicat vine de la faptul că, spre deosebire de Euro, evenimentul de pe continentul negru are caracter bienal, adică se organizează din doi în doi ani. Pentru ivorieni este a doua oară când sunt gazde, prima dată a fost tocmai în 1984, dar nu sunt amintiri prea plăcute, pentru că naționala Camerunului a câștigat atunci trofeul.

ADVERTISEMENT

Pentru acest turneu final, Coasta de Fildeș s-a pregătit cu cinci orașe, dar cu șase stadioane. Yamoussoukro, fostul Abidjan, capitala țării, va găzdui sâmbătă, 13 ianuarie, meciul de deschidere Coasta de Fildeș – Guineea-Bissau, pe cel mai mare stadion, Alassane Ouattara, 60.000 de locuri, tot aici urmând a se juca pe 11 februarie meciul pentru trofeu.

Sunt prezente toate numele importante de pe continentul african

În afara ”elefanților” din Coasta de Fildeș, care speră să producă o mare bucurie națională, toată floarea cea vestită a fotbalului african la nivel de echipe naționale și-a dat întâlnire aici, astfel încât va fi una dintre cele mai disputate și mai echilibrate ediții din istoria Cupei Africii pe Națiuni.

ADVERTISEMENT

Vot fi prezente cele trei puteri maghrebiene, Maroc, Algeria și Tunisia, faraonii din Egipt, dar și Nigeria, Camerun, Senegal sau Ghana. În total până acum au câștigat cel puțin o dată trofeul Cupei Africii nu mai puțin de 15 reprezentative, cele mai multe succese în ordinea primelor trei locuri aparținând Egiptului, 7, Camerunului 5, Ghanei 4.

Mohamed Salah, starul competiției, Bayern Leverkusen cea mai afectată echipă

Liverpool este liderul din Premier League, dar pe durata prezenței Egiptului la Cupa Africii va lipsi giuvaierul trupei lui Jurgen Klopp, Mohamed Salah. Ar putea fi o pierdere importantă pentru ”cormorani”, deși tehnicianul german are soluții destul de bune de înlocuire: Luis Diaz, Darwin Nunez, Cody Gakpo și Diogo Jota.

ADVERTISEMENT

Nu la fel stau lucrurile la liderul din Bundesliga, neînvins după 16 etape, dar care va încerca să se descurce fără aportul a nu mai puțin de patru jucători plecați la echipele naționale. Leverkusen a fost până acum un ceas elvețian și avea patru puncte peste campioana ultimilor 11 ani, Bayern Munchen, dar ar putea pierde mult ca urmare a acestor absențe importante.

Programul Cupei Africii pe Națiuni din 2024

  • Faza grupelor – 13-24 ianuarie
  • Optimi – 27-30 ianuarie
  • Sferturi – 2-3 februarie
  • Semifinale – 7 februarie
  • Finala mică – 10 februarie
  • Finala mare – 11 februarie

Grupele Cupei Africii pe Națiuni 2024

Grupa A

  • Coasta de Fildeș
  • Nigeria
  • Guineea Ecuatorială
  • Guineea-Bissau

Grupa B

  • Egipt
  • Ghana
  • Capul Verde
  • Mozambic

Grupa C

  • Senegal
  • Camerun
  • Guineea
  • Gambia

Grupa D

  • Algeria
  • Burkina Faso
  • Mauritania
  • Angola

Grupa E

  • Tunisia
  • Mali
  • Africa de Sud
  • Namibia

Grupa F

  • Maroc
  • RD Congo
  • Zambia
  • Tanzania
ADVERTISEMENT
Tags: