Sport

Cupa Asiei 2024. Qatar și-a păstrat trofeul după un hattrick de la 11 metri a lui Afif

Qatar a reușit performanța de a-și apăra trofeul câștigat în urmă cu 4 ani, după o finală în care s-a impus în fața Iordaniei.
10.02.2024 | 19:12
Cupa Asiei 2024 Qatar sia pastrat trofeul dupa un hattrick de la 11 metri a lui Afif
Atacantul Akram Afif a fost protagonistul unui moment de magie în finala Cupei Asiei 2024, după ce a deschis scorul pentru echipa Qatarului în fața Iordaniei. Sursă foto: Twitter
ADVERTISEMENT
10-02-2024
17:19

Qatar, campioana Asiei

Echipa națională a Qatarului a câștigat Cupa Asiei, după ce a învins, în finală, scor 3-1, reprezentativa Iordaniei și și-a păstrat astfel trofeul cucerit în urmă cu 4 ani.

Qatarezii s-au impus pe teren propriu prin hattrick-ul realizat din lovituri de la 11 metri de Akram Afif (22, 73, 90+5), în timp ce pentru învinși a înscris Yazan Al Naimat (67).

Qatarul câștigă al doilea trofeu din istorie din tot atâtea finale jucate, în timp ce Iordania s-a aflat în premieră în ultimul act.

10-02-2024
16:07

Akram Afif, magie pe teren după ce a marcat

Atacantul Akram Afif a fost protagonistul unui moment de magie în finala Cupei Asiei 2024, după ce a deschis scorul pentru echipa Qatarului în fața Iordaniei.

Jucătorul legitimat la Al Sadd a transformat cu ceva emoții penalty-ul primit de qatarezi și a celebrat momentul cu un număr de magie. Afif a scos de la jambiere o carte cu chipul său pe care apoi a scuturat-o și a apărut litera ”S”.

 

07-02-2024
16:42

Serdar Azmoun, gol spectaculos în semifinala cu Qatar

Iran o înfruntă pe Qatar în cea de-a doua semifinală a Cupei Asiei. În meciul de pe „Al Thumana Stadium” din Doha, Serdar Azmoun a marcat cel mai frumos gol al turneului de până acum. 

Atacantul lui AS Roma a deschis scorul în minutul 4 al partidei cu Qatar. Fotbalistul de 29 de ani s-a folosit de o execuție superbă pentru a-l învinge pe portarul Meshaal Barsham. 

Jahanbakhsh a bătut un aut de la margine direct în careu. Ezatolahi a deviat mingea pe spate. Balonul s-a îndreptat spre Serdar Azmoun. Atacantul împrumutat de Leverkusen la AS Roma nu a putut să șuteze din prima spre poartă, deoarece Pedro Miguel a intervenit salvator. 

Cotat la 10 milioane de euro, Azmoun a reluat pe spate cu o execuție de efect. A fost a doua reușită a fotbalistului de 29 de ani la actuala ediție a Cupei Asiei. 

După ce Azmoun a deschis scorul, Abdulsallam a restabilit egalitatea pe tabelă. Qatar a intrat în avantaj la cabine după reușita lui Afif. Alireza Jahanbakhsh, atacantul lui Feyenoord, a marcat golul egalizator în minutul 51 din penalty. 

Qatar a dat lovitura în minutul 82 prin Ali Alomez. Atacantul de la Al-Duhail a înscris din pasa lui Abdulaziz Hatem. Scorul a rămas intact până la final și astfel Qatar s-a calificat în marea finală, unde va da piept cu Iordania. 

06-02-2024
17:46

Iordania, finalistă surpriză la Cupa Asiei

Iordania a scris istorie și s-a calificat în finala Cupei Asiei 2024. Marți seară, Iordania a învins-o pe Coreea de Sud, scor 2-0 și va lupta pentru marele trofeu cu învingătoarea din meciul Qatar – Iran. 

Al-Naimat a deschis scorul în minutul 53 pentru Iordania. Avantajul a fost dublat în minutul 66 de către Al-Tamari. Naționala lui Hussein Ammouta a scris istorie după victoria împotriva Coreei de Sud. 

Iordania a reușit în premieră să o învingă pe Coreea de Sud. În precedentele 6 confruntări, sud-coreenii au câștigat de 3 ori, iar restul de 3 partide s-au încheiat la egalitate. 

Totodată, Iordania este singura dintre echipele calificate în semifinalele Cupei Asiei care nu a câștigat niciodată competiția. Coreea de Sud era principală favorită la câștigarea turneului din Qatar. 

Lotul naționalei Iordanului are o cotă de piață de 13 milioane de euro, potrivit Transfermarkt.com. De cealaltă parte, Coreea de Sud are o valoare a lotului estimată la 193 de milioane de euro. Kim min-Jae (Bayern), Heung-min Son (Tottenham) și Hee-chan Hwang (Wolves) sunt cei mai valoroși jucători ai sud-coreenilor. 

04-02-2024
09:09

Qatar, calificare cu emoții la loviturile de departajare

Echipa națională a Qatarului, deținătoarea trofeului, este ultima echipă calificată în semifinalele Cupei Asiei, după ce a învins, la loviturile de departajare, reprezentativa Uzbekistanului.

Qatarezii au deschis scorul după autogolul lui Yusupuv (27), dar adversarii au revenit prin reușita lui Khamrobekov (59). Rezultatul de 1-1 a rămas pe tabelă până la finalul celor 120 de minute și s-a trecut la executarea loviturilor de departajare.

Qatarul a avut câștig de cauză, scor 3-2, și a acces în careul de ași. Programul semifinalelor Cupei Asiei este următorul:

Marți, 6 februarie, ora 17:00

  • Iordania – Coreea de Sud

Miercuri, 7 februarie, ora 17:00

  • Iran – Qatar
03-02-2024
14:10

Iran, calificare fabuloasă în semifinale

Echipa națională a Iranului s-a calificat în semifinalele Cupei Asiei, după ce învins reprezentativa Japoniei, scor 2-1, după un meci fabulos.

Niponii au deschis scorul prin Morita (28), dar iranienii au restabilit egalitatea prin Mohebi (55). Partida se îndrepta spre prelungiri, însă Iranul a dat lovitura dintr-un penalty transformat de Jahanbakhsh (90+6).

Pentru un loc în marea finală, Iranul va întâlnirii învingătoarea întâlnirii dintre selecționatele Qatarului și Uzbekistanului, care se vor întâlni de la ora 17:30.

02-02-2024
18:54

Coreea de Sud, calificare cu emoții în semifinale

Formația Coreei de Sud s-a calificat miraculos în semifinalele Cupei Asiei, după ce a învins echipa Australiei, scor 2-1 după prelungiri.

”Cangurii” au deschis scorul prin Goodwin (42) și se îndreptau spre o victorie la limită, însă sud-coreenii au reușit egalarea la ultima fază dintr-un penalty transformația de Hwang Hee-Chan (90+6).

Având avantajul moral al echipei care vinde din urmă, sud-coreenii au dominat prelungirile și au marcat golul victoriei prin Son Heung-Min (104), care a transformat impecabil o lovitură liberă. Totul a fost clar după eliminarea lui O’Neill (105+4).

În semifinale, Coreea de Sud va întâlni reprezentativa Iordaniei. Meciul va avea loc marți, 6 februarie, de la ora 17:00. Ultimele două sferturi de finală ale Cupei Asiei se vor disputa sâmbătă, 3 ianuarie, după următorul program:

  • ora 13:30 Iran – Japonia
  • ora 17:30 Qatar – Uzbekistan
02-02-2024
14:52

Iordania s-a calificat cu un autogol

Echipa națională a Iordaniei este prima semifinalistă a Cupei Asiei, după o victorie la limită, scor 1-0, în fața reprezentativei Tadjikistanului.

Calificarea iordanienilor a venit după autogolul lui Khanonov. Pentru un loc în marea finală, Iordania va întâlni învingătoarea meciului dintre selecționatele Australiei și Coreei de Sud, care se va disputa de la ora 17:30.

31-01-2024
19:18

Iran, ultima calificată în sferturi

Formația Iranului a prins ultimul bilet pentru sferturile de finală ale Cupei Asiei, după ce a trecut la loviturile de departajare de echipa națională a Siriei.

Iranienii au deschis scorul dintr-un penalty transformat de Taremi (34), dar sirienii au egalat tot dintr-o lovitură de la 11 metri prin Khribin (64). Iranul a jucat cele două reprize de prelungire în inferioritate numerică, după eliminarea aceluiași Taremi.

Scorul a rămas neschimbat și astfel s-a ajuns la loviturile de departajare. Iranienii au înscris din toate cele 5 execuții, în timp ce Youssef a ratat pentru sirieni.

Programul complet al sferturilor de finală ale Cupei Asiei este următorul:

Vineri, 2 februarie

  • ora 13:30 Tadjikistan – Iordania
  • ora 17:30 Australian – Coreea de Sud

Sâmbătă, 3 februarie

  • ora 13:30 Iran – Japonia
  • ora 17:30 Qatar – Uzbekistan
31-01-2024
13:47

Japonia, calificare scontată în sferturi

Echipa națională a Japoniei s-a calificat fără prea mari probleme în sferturile de finală ale Cupei Asiei, după  ce a învins reprezentativa Bahrainului, scor 3-1.

Golurile niponilor au fost marcate de Doan (31), Kubo (49) și Ueda (72), în timp ce învinșii au punctat prin autogolul lui Suzuki (64).

În sferturile de finală, Japonia va întâlni învingătoarea partidei dintre selecționatele Iranului și Siriei, care va avea loc de la ora 18:00.

31-01-2024
07:17

Roberto Mancini, gest care i-a scos din sărite pe saudiți

Arabia Saudită a ratat dramatic calificarea în sferturile de finală ale Cupei Asiei. Naționala pregătită de italianul Roberto Mancini a fost eliminată de Coreea de Sud la loviturile de departajare, scor 4-2, după ce scorul la finalul timpului regulamentar și la finalul prelungirilor a fost 1-1. 

Saudiții au deschis scorul prin Abdullah Hadi Radif în minutul 46. Coreea de Sud a trimis partida în prelungiri cu un gol marcat de Gue-sung Cho în minutul 90+9. În prima repriză, „Șoimii verzi” au nimerit de două ori bara. 

Mohamed Kanno şi Saud Abdulhamid au transformat în gol loviturile de departajare, însă execuțiile celor doi internaționali saudiți au fost urmate de ratările lui Sami Al-Najei şi Abdulrahman Ghareeb. De cealaltă parte, Coreea de Sud a fructificat toate loviturile. 

Roberto Mancini, care are contract cu Federația de Fotbal din Arabia Saudită până în 2027, a avut un gest de neînțeles la loviturile de departajare. Antrenorul italian care are un salariu anual de 25 de milioane de dolari a plecat de pe stadion înainte ca loviturile de departajare să ajungă la final. 

Gestul i-a scos din sărite pe saudiți care au răbufnit. „Eu nu am văzut niciodată un antrenor atât de laş. Mancini este o persoană lipsită de respect, care nu merită să conducă această echipă.

Un adevărat lider trebuie să-şi protejeze oamenii, nu să-i acuze. Iar aceste acuzaţii sunt grave, pentru că aduc atingere patriotismului acestor jucători.

De ce să te foloseşti de declaraţii care datau deja de ceva timp? Dar este evident, Mancini vrea să plece şi încearcă să obţină o activare a clauzei sale de încetare a contractului.

Eu vreau să se deschidă o anchetă serioasă asupra acestei chestiuni, pentru lămurirea situaţiei”, a declarat legendarul fotbalist al Arabiei Saudite Yasser Al Qahtani.

30-01-2024
19:10

Coreea de Sud, calificare după thriller-ul cu Arabia Saudită

Echipa națională a Coreei de Sud s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei Asiei, după ce a trecut la loviturile de departajare de reprezentativa Arabiei Saudite.

Saudiții au deschis scorul prin Radif (46), dar sud-coreenii au egalat la ultima fază prin Gue-Sung Cho (90+9). Cum în prelungiri nu s-a mai întâmplat nimic notabil s-a trecut la loteria loviturilor de departajare.

Sud-coreenii au transformat toate cele 4 execuții, în timp ce saudiții au ratat în 2 rânduri. Astfel, Coreea de Sud merge în sferturile de finală ale Cupei Asiei, acolo unde va întâlni selecționata Australiei. Meciul este programat vineri, 2 decembrie, de la ora 17:30.

30-01-2024
13:49

Uzbekistan merge în sferturi

Echipa națională a Uzbekistanului s-a calificat în sferturile de finale ale Cupei Asiei, după ce a învins, scor 2-1, reprezentativa Thailandei.

Golurile învingătorilor au fost marcate de Turgunboev (37) și Fayzullaev (65), în timp ce pentru thailandezi a înscris Sarachat (58). În sferturile de finală, Uzbekistan va întâlni selecționata Qatarului, deținătoarea trofeului.

De la ora 18:00 se va juca unul dintre cele mai interesante jocuri din optimile de finală în care Arabia Saudită va înfrunta Coreea de Sud.

30-01-2024
08:18

Jurnaliștii au sărit să-l bată pe Jesus Casas după eliminarea Irakului din Cupa Asiei

Naționala Irakului a fost una dintre favorite la câștigarea Cupei Asiei. Șansele mari la obținerea trofeului au fost alimentate de faptul că selecționata lui Jesus Casas a terminat pe primul loc în Grupa D, cu maximum de puncte. 

În optimile de finală, Irak a spus adio competiției. Naționala lui Jesus Casas a fost eliminată, scor 2-3, după două goluri marcate în prelungiri de Iordania. La finalul partidei, spaniolul Jesus Casas a susținut o conferință de presă. 

Jurnaliștii din Irak au fost extrem de supărați după eliminarea naționalei lor din Cupa Asiei. La un moment dat, ziariștii s-au ridicat de pe scaune și s-au îndreptat furioși către Jesus Casas.

Jurnaliștii din Irak consideră că spaniolul a acordat prea multe interviuri în presa din Spania pe parcursul turneului final și concentrarea nu ar fi fost 100%. 

”Niciunul dintre antrenorii echipelor care au mers în optimile de finală nu a dat interviuri înainte de meciurile lor. Cum este posibil să te gândești să faci asta?”, a spus unul dintre reporteri. 

După ce scandalul a fost aplanat, Jesus Casas a susținut că va continua pe banca naționalei Irakului. Federația de Fotbal din Irak a condamnat scenele petrecute în sala de conferințe. 

29-01-2024
18:32

Qatar se califică în sferturile Cupei Asiei după 2-1 cu Palestina

Qatar o învinge pe Palestina cu scor 2-1 și merge mai departe în sferturile Cupei Asiei. Al Haydos a egala în minutul 45+6 după ce Dabbagh a deschis scorul pentru oaspeți. Akram Afif este cel care a închis tabela și a adus victoria gazdelor.

Qatar este țara gazdă și totodată campioana din 2019. În acest moment, Qatar este una dintre naționalele favorite pentru marele trofeu. În Grupa A, Qatar a terminat pe primul loc cu 9 puncte, iar oponentele au fost Tadjikistan, China și Liban.

29-01-2024
13:48

Iordania, calificare dramatică

Echipa națională a Iordaniei a oferit o surpriză uriașă învingând Irakul și s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei Asiei.

Iordanienii au deschis scorul prin Al Naimat (45+1), dar irakienii au întor soarta jocului în partea secundă cu golurile lui Natiq (68) și Hussein (75). Doar că marcatorul celui de-al doilea gol al irakienilor a fost eliminat imediat după ce a înscris.

Arbitrul iranian Alireza Faghani a considerat că modul în care acesta a celebrat reușita este una nesportivă și i-a acordat cartonașul galben. Cum era al doilea avertisment, Hussein a plecat mai devrem la cabine.

 

Iordanienii au forțat pe finalul partidei și au reușit o întoarcere istorică, marcând de două ori în minutele de prelungire prin Al Arab (90+5) și Al Rashdan (90+7).

În sferturile de finală, Iordania va întâlni reprezentativa Tadjikistanului. Întâlnirea va avea loc vineri, 2 februarie, de la ora 13:30.

28-01-2024
21:23

Australia, calificare lejeră în sferturile Cupei Asiei

Australia a câștigat categoric partida din optimile de finală ale Cupei Asiei. Formația lui Graham Arnold s-a impus în fața Indoneziei, scor 4-0. Scorul a fost deschis în minutul 12 după un autogol al lui Elkan Baggott. 

Martin Boyle a dublat avantajul australienilor cu un gol în minutul 45. Craig Goodwin și Harry Souttar au stabilit scorul final în finalul partidei. În sferturi, Australia se va duela cu învingătoarea din meciul Arabia Saudită – Coreea de Sud. 


Prima surpriză din optimi s-a concretizat la meciul Tadjikistan – Emiratele Arabe Unite. Echipa lui Petar Segrt a eliminat Emiratele Arabe Unite după loviturile de departajare. 

Vahdat Khanonov a deschis scorul pentru Tadjikistan în minutul 30. Emiratele Arabe Unite a trimis meciul în prelungiri grație reușitei lui Khalifa Al Hammadi din minutul 90+5.

După 30 de minute fără gol, calificarea în sferturi s-a decis la loteria loviturilor de departajare. Jucătorii Tadjikistanului au avut nervii mai tari, au fructificat toate loviturile de la punctul cu var și s-au impus (5-4 d.l.d). În sferturi, Tadjikistan va înfrunta Irak sau Iordania. 

25-01-2024
17:38

Tabloul optimilor de finală

Odată cu încheierea fazei grupelor s-au stabilit meciurile din optimile de finală ale Cupei ASiei.

Duminică, 28 ianuarie

  • ora 13:30 Australia – Indonezia
  • ora 18:00 Tadjikistan – Emiratele Arabe Unite

Luni, 29 ianuarie

  • ora 13:30 Irak – Iordania
  • ora 18:00 Qatar – Palestina

Marți, 30 ianuarie

  • ora 13:30 Uzbekistan – Thailanda
  • ora 18:00 Arabia Saudită – Coreea de Sud

Miercuri, 31 ianuarie

  • ora 13:30 Bahrain – Japonia
  • ora 18:00 Iran – Siria
25-01-2024
17:33

Thailanda, ultima calificată în optimi

Echipa națională a Thailandei s-a calificat în optimile de finală ale Cupei Asiei, după ce a terminat la egalitate cu Arabia Saudită, scor 0-0, în ultima etapă a fazei grupelor.

Rezultatele partidelor disputate joi, 25 ianuarie:

Grupa F

  • Arabia Saudită – Thailanda 0-0
  • Kyrgyzstan – Oman 1-1 (Kojo 80 / Al Ghassani 8)

gf

25-01-2024
14:04

Coreea de Sud a acces în optimi

Echipa națională a Coreei de Sud s-a calificat în optimile de finală ale Cupei Asiei 2024, după ce a remizat cu reprezentativa Malaysiei, scor 3-3, în ultima etapă a Grupei E.

Din aceeași grupă au mers mai departe și selecționatele Bahrainului și Iordaniei. Rezultatele partidelor disputate joi, 25 ianuarie:

Grupa E

  • Coreea de Sud – Malaysia 3-3 (Woo-Yeong Jeong 21, Hazmi 83 aut., Heung-Min Son 90+4 pen. / Halim 51, Aiman 62 pen., Morales 90+15)
  • Iordania – Bahrain 0-1 (Yusuf 34)

ge

24-01-2024
13:47

Japonia și-a luat biletele pentru optimi

Echipa națională a Japoniei s-a calificat în optimile de finală ale Cupei Asiei 2024, după ce a învins Indonezia, scor 3-1, în ultima etapă a fazei grupelor.

Rezultatele partidelor disputate miercuri, 24 ianuarie:

Grupa D

  • Irak – Vietnam 3-2 (Sulaka 47, Hussein 73, 90+12 pen. / Bui Hoang Viet Anh 42, Nguyen Quang Hai 90+1)
  • Japonia – Indonezia 3-1 (Ueda 6 pen., 52, Hubner 88 aut. / Walsh 90+1)

gd

23-01-2024
17:49

Iran s-a calificat în optimile Cupei Asiei

Echipa națională a Iranului s-a calificat în optimile de finală ale Cupei Asiei 2024 după ce a înregistrat a 3-a victorie în tot atâtea partide jucate.

Rezultatele și clasamentul din Grupa B:

Siria – India 1-0 (Khribin 76)

Australia – Uzbekistan 1-1 (Boyle 45 / Turgunboev 78)

Rezultatele și clasamentul din Grupa C

Hong Kong – Palestina 0-3 (Dabbagh 12, 60, Al Qanbar 48, )

Iran – Emiratele Arabe Unite 2-1 (Taremi 26, 65 / Al Ghassani 90+3)

Clasament Cupa Asiei
Clasament Cupa Asiei
Clasament Cupa Asiei
Clasament Cupa Asiei

22-01-2024
18:11

Tadjikistan, calificare cu emoții

Echipa națională a Tadjikistanului s-a calificat în optimile de finală ale Cupei Asiei 2024, după o victorie nebună în fața Libanului, scor 2-1.

Grupa A

  • Qatar – China 1-0 (Al Haydos 66)
  • Tadjikistan – Liban 2-1 (Umarbaev 80, Khamrokulov 90+2 / Jradi 47)
Clasament Grupa A

 

21-01-2024
19:45

Arabia Saudită se califică în optimi

Echipa națională a Arabiei Saudite s-a calificat în optimile de finală ale Cupei Asiei 2024, după ce a învins reprezentativa din Kyrgyzstan, scor 2-0.

Rezultatele partidelor disputate duminică, 21 ianuarie:

Grupa F

  • Oman – Thailanda 0-0
  • Kyrgyzstan – Arabia Saudită 0-2 (Kanno 35, Al Ghamdi 84)

gf

20-01-2024
19:43

Rezultatele partidelor de sâmbătă, 20 ianuarie

Grupa E

  • Iordania – Coreea de Sud 2-2 (Yong-Woo Park  37 aut., Al Naimat 45+6 / Heung-Min Son 9 pen., Al Arab 90+1 aut.)
  • Bahrain – Malaysia 1-0 (Madan 90+5)

ge

19-01-2024
20:32

Rezultatele partidelor de vineri, 19 ianuarie

Echipa națională a Irakului s-a calificat în optimile de finală ale Cupei Asiei 2024, după ce a învins surprinzător reprezentativa Japoniei, scor 2-1.

Rezultatele partidelor disputate vineri ianuarie, în faza grupelor:

Grupa C

  • Hong Kong – Iran 0-1 (Ghayedi 24)

gc

Grupa D

  • Irak – Japonia 2-1 (Hussein 5, 45+4 pen. / Endo 90+3)
  • Vietnam – Indonezia 0-1 (Mangkualam 42 pen.)

gd

18-01-2024
19:50

Rezultatele partidelor de joi, 18 ianuarie

Echipa națională a Australiei s-a calificat în optimile de finală ale Cupei Asiei 2024, după ce a învins reprezentativa Siriei, scor 1-0.

Rezultatele partidelor disputate joi, 18 ianuarie, în faza grupelor:

Grupa B

  • Siria – Australia 0-1 (Irvine 59)
  • India – Uzbekistan 0-3 (Fayzullaev 4, Sergeyev 18, Nasrullaev 45+4)

gb

Grupa C

  • Palestina – Emiratele Arabe Unite 1-1 (Naser 50 aut. / Adil 23)

gc

17-01-2024
20:03

Intrare „horror” în Liban - China! Arbitrul a dictat doar fault

Liban și China și-au împărțit punctele în duelul din a doua etapă a Grupei A de la Cupa Asiei, scor 0-0. Ambele formații păstrează șanse la calificarea în fazele eliminatorii cu o etapă rămasă din faza grupelor.

În minutul 14, Khalil Khamis, fundașul central al naționalei Libanului, i-a pus ghetele pe față chinezului Dai Wai Tsun. Jucătorul Libanului a degajat mingea, în timp ce Dai Wai Tsun se îndrepta spre adversar. Totodată, chinezul a fost lovit și cu genunchiul. 

Totuși, Arbitrul Ko Hyung-Jin a luat o decizie uluitoare. Arbitrul sud-coreean a dictat doar joc periculos, fără să acorde vreun cartonaș. Urmele de pe fața lui Tsun au fost extrem de vizibile. 

Qatar este prima echipă calificată în fazele eliminatorii ale Cupei Asiei. În schimb, Liban, China și Tadjikistan luptă pentru calificare în ultima etapă.

16-01-2024
20:19

Arabia Saudită, victorie cu emoții la debut

Arabia Saudită a câștigat cu mari emoții partida cu Oman din prima etapă a Grupei F de la Cupa Asiei, scor 2-1. Oman a deschis scorul prin Al Yahyaei în minutul 14. Mijlocașul lui Al-Nahda a înscris din lovitură de la 11 metri. 

Ghareeb a restabilit egalitatea în minutul 78, iar partida se îndrepta spre un rezultat de egalitate. Al-Bulayhi a dat lovitura în minutul 90+6 și i-a adus toate cele 3 puncte Arabiei Saudite. 

Inițial, golul lui Al-Bulayhi a fost anulat pe motiv de ofsaid, deși reluările au arătat că fotbalistul lui Al-Hilal s-a aflat într-o poziție regulamentară.

Centralul Shaun Evans a anulat golul după o discuție cu arbitrii din camera VAR și a dictat reluarea jocului. Ulterior, arbitrul australian a revenit, a oprit jocul și le-a validat golul saudiților. 


Thailanda a câștigat fără emoții duelul cu Kyrgyzstan. Jaided, cu o „dublă” în minutele 26 și 48, a adus victoria thailandezilor, care s-au instalat pe primul loc în grupă. 

Cupa Asiei

15-01-2024
20:52

Victorii pentru favorite în a 4-a zi de competiție la Cupa Asiei

Nu a fost loc de surprize în a 4-a zi de competiție la Cupa Asiei. Favoritele au debutat cu dreptul și au făcut un pas important spre calificarea în fazele eliminatorii. 

În primul meci al zilei de luni, Coreea de Sud a învins Bahrain, scor 3-1. Hwang In-Beom și Lee Kang-In, cu o „dublă”, au adus victoria pentru sud-coreeni. De cealaltă parte, Al Hashash a marcat golul de onoare al naționalei statului Bahrain. 

Irak s-a impus cu același scor, 3-1, în fața Indoneziei. Ali a deschis scorul în minutul 17. Indonezia a restabilit egalitatea 20 de minute mai târziu prin Ferdinan. Totuși, Irak a intrat în avantaj la pauză după golul lui Rashid. Scorul final a fost stabilit de Hussein în minutul 75. 

Nu în ultimul rând, Iordania a câștigat categoric, scor 4-0 cu Malaezia, în prima etapă a Grupei E. Al Mardi și Al-Tamari, ambii cu câte o „dublă”, au marcat pentru Iordania. 

Programul de marți, 16 ianuarie, în Cupa Asiei: 

  • ora 16:30 Thailanda – Kyrgyzstan (Grupa F)
  • ora 19:30 Arabia Saudită – Oman (Grupa F)
14-01-2024
10:00

Programul meciurilor de duminică, 14 ianuarie

Programul meciurilor care se vor disputa duminică, 14 ianuarie, la Cupa Asiei.

Grupa C

  • Emiratele Arabe Unite – Hong Kong 3-1 (Adil 34, Al Zaabi 52, Al Ghassani 90+5 / Chan 49)
  • Iran – Palestina 4-1 (Ansarifard 2, Khalilzadeh 12, Ghayedi 38, Azmoun 55 / Seyam 45+6)

Grupa D

  • Japonia – Vietnam 4-2 (Minamino 11, 45, Nakamura 45+4, Ueda 85 / Nguyen 16, Pham Tuan Hai 33)
14-01-2024
09:57

Rezultatele de sâmbătă, 13 ianuarie

Rezultatele înregistrate sâmbătă, 13 ianuarie, în prima etapă a fazei grupelor din Cupa Asiei.

Grupa A

  • China – Tadjikistan 0-0

Grupa B

  • Australia – India 2-0
  • Uzbekistan – Siria 0-0
13-01-2024
13:48

Australia, victorie cu India

Echipa națională a Australiei a învins reprezentativa Indiei, scor 2-0, în prima etapă a Grupei B de la Cupa Asiei.

Golurile învingătorilor au fost marcate de Irvine (50) și Bos (73).

12-01-2024
18:44

Qatar, victorie în primul meci de la Cupa Asiei

Gazda și campioana en-titre ale Cupei Asiei AFC 2023, Qatar, a început în forță competiția cu o victorie categorică, învingând Libanul cu scorul de 3-0 pe Stadionul Lusail. Qatar are în plan să își apere trofeul, iar victoria la scor reprezintă un mesaj clar pentru rivale.

Echipa qatareză, condusă de antrenorul principal Felix Sanchez, a deschis scorul în minutul 45 prin Afif. Al doilea gol a venit în minutul 56 prin contribuția lui Almoez Ali, consolidând și mai mult poziția echipei qatareze. Victoria a fost asigurată în minutul 90+6, când Afif a făcut dubla și a închis meciul la 3-0.

Cea de-a 18-a ediție a Cupei Asiei ar fi trebuit să aibă loc în perioada 16 iunie – 16 iulie 2023, însă turneul final a fost amânat din cauza pandemiei de coronavirus. Competiția care adună cele mai bune naționale de pe continentul Asiei a fost reprogramată pentru perioada 12 ianuarie – 10 februarie 2024. Qatar – Liban este meciul de debut și are loc vineri, 12 ianuarie, ora 18:00.

Cupa Asiei 2024. Qatar, gazdă și campioană en-titre

Cupa Asiei se află la a doua ediție în care vor participa nu mai puțin de 24 de echipe naționale. Inițial, turneul continental ar fi trebuit să aibă loc în China, în vara anului trecut. În cele din urmă, competiția a fost reprogramată pentru începutul anului 2024, cu statul Qatar în calitate de gazdă.

ADVERTISEMENT

Competiția și-a păstrat numele de „Cupa Asiei 2023” în urma unor detalii de marketing. Favorita caselor de pariuri la câștigarea competiției este Japonia, însă Qatar, care a fost și gazda Campionatului Mondial din 2022, intră în competiție cu așteptări majore.

În 2019, Qatar a fost surpriza plăcută a competiției, reușind să iasă câștigătoare. De cealaltă parte, Japonia deține cele mai multe trofee în istoria de 68 de ani a competiției. Niponii au 4 Cupe ale Asiei în palmares, prima fiind câștigată în 1992.

ADVERTISEMENT
  • Arabia Saudită, Iran și Coreea de Sud au câștigat Cupa Asiei de câte trei ori

Japonia, mare favorită la câștigarea Cupei Asiei

Japonia este favorită certă la câștigarea competiției. Selecționata lui Hajime Moriyasu a impresionat la Campionatul Mondial din Qatar, când le-a învins pe Spania și Germania. Niponii și-au continuat forma excelentă și în 2023, reușind să câștige 8 meciuri din 10.

Takefusa Kubo, jucătorul lui Real Sociedad, este cel mai în formă jucător al Japoniei. Fotbalistul din La Liga va face pereche la naționala „Samurai Blue” cu Ritsu Doan, Kaoru Mitoma sau Ko Itakura. Totodată, Coreea de Sud se anunță a fi un adversar de top la Cupa Asiei 2024.

ADVERTISEMENT

Sud-coreenii îi au în lot pe Son Heung-min (Tottenham) și Kim Min-jae (Bayern Munchen). Nu în ultimul rând, Arabia Saudită poate impresiona la turneul final continental. Saudiții au învins Argentina la Cupa Mondială 2022 în meciul de debut.

Cupa Asiei 2024: grupele și programul complet

Organizatorii au anunțat deja programul complet al Cupei Asiei 2024. Cele 24 de echipe naționale sunt împărțite în 6 grupe de câte 4. Primele două echipe se califică în faza optimilor de finală, unde ajung și cele mai bune 4 echipe clasate pe locul 3.

ADVERTISEMENT

Grupa A (Qatar, China, Liban, Tadjikistan)

  • Qatar – Liban: 12 ianuarie, ora 18:00
  • China – Tadjikistan: 13 ianuarie, 16:30
  • Liban – China: 17 ianuarie, 13:30
  • Tadjikistan – Qatar: 17 ianuarie, 16:30
  • Tadjikistan – Liban: 22 ianuarie, 17:00
  • Qatar – China: 22 ianuarie, 17:00

Grupa B (Uzbekistan, Australia, Siria, India)

  • Australia – India: 13 ianuarie, 13:30
  • Uzbekistan – Siria: 13 ianuarie, 19:30
  • Siria – Australia: 18 ianuarie, 13:30
  • India – Uzbekistan: 18 ianuarie, 16:30
  • Siria – India: 23 ianuarie, 13:30
  • Australia – Uzbekistan: 23 ianuarie, 13:30

Grupa C (Emiratele Arabe Unite, Iran, Hong Kong, Palestina)

  • Emiratele Arabe Unite – Hong Kong: 14 ianuarie, 16:30
  • Iran – Palestina: 14 ianuarie, 19:30
  • Palestina – Emiratele Arabe Unite: 18 ianuarie, 19:30
  • Hong Kong – Iran: 19 ianuarie, 19:30
  • Hong Kong – Palestina: 23 ianuarie, 17:00
  • Iran – Emiratele Arabe Unite: 23 ianuarie, 17:00

Grupa D (Japonia, Vietnam, Indonezia, Irak)

  • Japonia – Vietnam: 14 ianuarie, 13:30
  • Indonezia – Irak: 15 ianuarie, 16:30
  • Irak – Japonia: 19 ianuarie, 13:30
  • Vietnam – Indonezia: 19 ianuarie, 16:30
  • Japonia – Indonezia: 24 ianuarie, 13:30
  • Irak – Vietnam: 24 ianuarie, 13:30

Grupa E (Bahrain, Coreea de Sud, Malaysia, Iordania)

  • Coreea de Sud – Bahrain: 15 ianuarie, 13:30
  • Malaysia – Iordania: 15 ianuarie, 19:30
  • Iordania – Coreea de Sud: 20 ianuarie, 13:30
  • Bahrain – Malaysia: 20 ianuarie, 16:30
  • Coreea de Sud – Malaysia: 25 ianuarie, 13:30
  • Iordania – Bahrain: 25 ianuarie, 13:30

Grupa F (Arabia Saudită, Thailanda, Oman, Kyrgyzstan)

  • Thailanda – Kyrgyzstan: 16 ianuarie, 16:30
  • Arabia Saudită – Oman: 16 ianuarie, 19:30
  • Oman – Thailanda: 21 ianuarie, 16:30
  • Kyrgyzstan – Arabia Saudită: 21 ianuarie, 19:30
  • Kyrgyzstan – Oman: 25 ianuarie, 17:00
  • Arabia Saudită – Thailanda: 25 ianuarie, 17:00

Meciurile din optimile de finală ale competiției vor avea loc pe 28, 29 și 30 ianuarie. Echipele calificate în sferturi vor reveni pe teren pe 2 și 3 februarie, în timp ce duelurile din semifinale sunt programate să se dispute pe 6 și 7 februarie.

După trei zile de pauză, cele două mari finaliste se vor duela pe 10 februarie. În paralel cu Cupa Asiei are loc Cupa Africii pe Națiuni, care se desfășoară în perioada 13 ianuarie – 11 februarie.

  • Meciurile de la Cupa Asiei 2024 pot fi urmărite de iubitorii fotbalului din România online, pe canalul cu plată Antena Play
ADVERTISEMENT
Tags: