News

Curs valutar BNR, joi, 20 aprilie. Deprecieri pentru euro și dolarul american. Update

Curs valutar BNR, joi, 20 aprilie. Banca Națională a României a publicat, la ora 13:00, cursul valutar pentru euro, dolar și celelalte valute importante.
20.04.2023 | 13:07
Curs valutar BNR joi 20 aprilie Deprecieri pentru euro si dolarul american Update
Curs valutar joi, 20 aprilie
ADVERTISEMENT
20-04-2023
10:08

Curs valutar BNR, joi, 20 aprilie. Ce se întâmplă cu euro și dolarul SUA

Atât moneda euro cât și dolarul american au suferit deprecieri la cursul valutar de joi, 20 aprilie. La fel s-a întâmplat și cu lira sterlină. Doar francul elvețian a pus câteva unități în plus față de leu și se menține peste 5 lei.

Iată datele venite de la Banca Națională a României:

  • Euro: 4,9305 lei
  • Dolarul american: 4,4966 lei
  • Lira sterlină: 5,5898 lei
  • Francul elvețian: 5,0216 lei
  • Gramul de aur: 289,0487 lei

Curs valutar BNR, joi, 20 aprilie. Miercuri, pentru a doua zi consecutiv, moneda euro s-a depreciat pe piața internă, o evoluție similară având și francul elvețian. În schimb, dolarul SUA și lira sterlină au crescut.

Concluziile BNR, după şedinţa Consiliului de Administraţie

Săptămâna aceasta, Consiliul de administrație al BNR s-a reunit într-o şedinţă prezidată de Mugur Isărescu, în care a discutat și adoptat decizia de politică monetară, pe baza datelor și analizelor privind evoluțiile macroeconomice, financiare și monetare curente și de perspectivă prezentate de direcțiile de specialitate și a altor informații interne și externe disponibile.

ADVERTISEMENT

S-a constatat astfel că  rata anuală a inflației CORE2 ajustat și-a încetinit ascensiunea, chiar mai mult decât s-a anticipat, ajungând la 15,0 la sută în februarie, de la 14,6 la sută în decembrie 2022, pe fondul decelerării ușoare a creșterii anuale a prețurilor alimentelor procesate, în premieră pentru ultimele 20 de luni.

În același timp, subcomponenta non-alimentară și-a temperat semnificativ creșterea de dinamică anuală, dar în condițiile înregistrării unor majorări consistente sau mai accentuate de prețuri pe segmentul mărfurilor nealimentare și pe cel al serviciilor, au remarcat mai mulți membri ai Consiliului.

ADVERTISEMENT

În urma analizei, s-a convenit că încetinirea creșterii dinamicii inflației a decurs în principal din efecte de bază dezinflaționiste și din descreșterea cotațiilor unor mărfuri, mai ales agroalimentare, precum și din ajustarea descendentă a anticipațiilor inflaționiste pe termen scurt, evidențiată inclusiv de sondaje de specialitate, îndeosebi în cazul agenților economici din industrie, servicii și comerț.

Altă concluzie este aşteptările că inflaționiste pe termen mai lung ale analiștilor bancari au cvasi-stagnat, totuși, de-a lungul primului trimestru, rămânând astfel deasupra intervalului țintei.

ADVERTISEMENT

În acelaşi timp, puterea de cumpărare a consumatorilor și-a stopat erodarea în debutul anului curent, în condițiile în care dinamica anuală a salariului mediu net nominal a egalat-o pe cea a inflației, inclusiv în contextul majorării salariului minim pe economie, au subliniat unii membri ai Consiliului.

Față de aceeași perioadă a anului anterior, economia și-a accelerat însă creșterea la 4,6 la sută în trimestrul IV 2022, de la 3,8 la sută în intervalul precedent. Principala contribuție la creșterea economică a fost adusă, pentru al doilea trimestru consecutiv, de formarea brută de capital fix, urmată la mică distanță de aportul consumului gospodăriilor populației, care s-a majorat vizibil în raport cu trimestrul III.

ADVERTISEMENT

În același timp, exportul net și-a redus semnificativ impactul contracționist, în condițiile în care scăderea deosebit de amplă consemnată de dinamica anuală a volumului importurilor a devansat-o pe cea evidențiată în cazul exporturilor de bunuri și servicii.

Pe acest fond, soldul negativ al balanței comerciale și-a redus puternic ritmul anual de creștere în trimestrul IV 2022, iar deficitul de cont curent și l-a diminuat cu două treimi, până la un minim al ultimilor doi ani, inclusiv ca urmare a ameliorării evoluției soldului balanței veniturilor secundare, pe seama intrărilor de fonduri europene de natura contului curent, mai arată specialiştii BNR.

ADVERTISEMENT