News

Curs valutar BNR, miercuri, 19 aprilie. Moneda euro continuă să se deprecieze. Update

Curs valutar BNR, miercuri, 19 aprilie 2023. Banca Națională a României a publicat, la ora 13:00, cursul valutar pentru euro, dolar și alte monede relevante.
19.04.2023 | 13:02
Curs valutar BNR miercuri 19 aprilie Moneda euro continua sa se deprecieze Update
Curs valutar BNR, miercuri, 19 aprilie 2023 Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT
19-04-2023
10:06

Curs BNR, miercuri, 19 aprilie. O nouă depreciere pentru euro

Pentru a doua zi consecutiv, moneda euro se depreciază pe piața internă. O evoluție similară a avut și francul elvețian. În schimb, dolarul SUA și lira sterlină au crescut.

Iată datele venite de la Banca Națională a României, miercuri, 19 aprilie:

  • Euro: 4,9330 lei
  • Dolarul american: 4,5145 lei
  • Lira sterlină: 5,5984 lei
  • Francul elvețian: 5,0170 lei
  • Gramul de aur: 286,5522 lei

Curs valutar BNR, miercuri, 19 aprilie 2023. Membrii Consiliului de Administraţie al BNR estimează o accelerare a scăderii ratei anuale a inflaţiei în următoarele luni, în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu publicată în Raportul asupra inflaţiei din februarie, conform Minutei şedinţei de politică monetară din 4 aprilie. O rată mai scăzută a inflației poate duce în viitor la o apreciere a monedei naționale.

Inflaţia va coborî spre 7% până la sfârşitul anului

Potrivit BNR, descreşterea ratei anuale a inflaţiei va fi antrenată în continuare de factori pe partea ofertei, mai cu seamă de efecte de bază dezinflaţioniste şi de corecţii descendente ale cotaţiilor unor mărfuri – inclusiv ale ţiţeiului şi materiilor prime agroalimentare, pe fondul detensionării pieţelor en-gros -, precum şi de modificarea de la 1 ianuarie 2023 a caracteristicilor schemelor de plafonare şi compensare a preţurilor la energie.

ADVERTISEMENT

Influenţele astfel exercitate vor fi resimţite mai ales pe segmentul energiei electrice şi combustibililor, precum şi pe cel al alimentelor procesate într-o oarecare măsură, afectând în consecinţă şi dinamica viitoare a inflaţiei de bază.

“În ceea ce priveşte evoluţiile viitoare, membrii Consiliului au arătat că noile date şi evaluări indică o accelerare a descreşterii ratei anuale a inflaţiei în următoarele luni, în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu publicată în Raportul asupra inflaţiei din februarie, care anticipa coborârea acesteia la nivelul de o cifră în trimestrul III 2023, iar apoi la 7% în decembrie 2023 şi la 4,2% în decembrie 2024, implicând rămânerea ei uşor deasupra intervalului ţintei la finele orizontului prognozei”, se arată în documentul remis de BNR.

ADVERTISEMENT

Totodată, specialiştii remarcă faptul că din partea poziţiei ciclice a economiei sunt de aşteptat presiuni inflaţioniste mai intense pe orizontul apropiat de timp şi în atenuare mai graduală decât în prognoza precedentă, în condiţiile în care noile evaluări indică o temperare mult mai modestă a creşterii trimestriale a economiei în semestrul I 2023, comparativ cu previziunile anterioare, după un avans peste aşteptări consemnat de PIB şi în trimestrul IV 2022.

Rata dobânzii de politică monetară, menţinută la 7%

În schimb, BNR avertizează cu privire la incertitudini şi riscuri însemnate la adresa perspectivei activităţii economice, implicit a evoluţiei pe termen mediu a inflaţiei, generate de războiul din Ucraina şi de sancţiunile asociate. Alte incertitudini şi riscuri decurg din turbulenţele în sistemele bancare din SUA şi Elveţia, ce ar putea exercita efecte adverse prin afectarea economiilor statelor dezvoltate şi a percepţiei de risc asupra Europei Centrale şi de Est, cu impact asupra costurilor de finanţare.

ADVERTISEMENT

“Incertitudini şi riscuri mari rămân asociate însă şi conduitei politicii fiscale, au convenit membrii Consiliului, făcând referiri, pe de o parte, la ţinta de deficit bugetar stabilită pentru anul curent în vederea continuării consolidării bugetare în contextul procedurii de deficit excesiv şi al majorării semnificative a costului finanţării, iar, pe de altă parte, la caracteristicile execuţiei bugetare din primele două luni ale anului şi la seturile de măsuri de sprijin prevăzute a fi aplicate ori prelungite în 2023, într-o conjunctură economică şi socială dificilă pe plan intern şi global, cu potenţiale implicaţii adverse asupra parametrilor bugetari finali”, se mai menţionează în Minuta şedinţei de politică monetară a Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României.

Membrii Consiliului au apreciat în mod unanim că, în ansamblul său, contextul analizat justifică menţinerea neschimbată a ratei dobânzii de politică monetară, în vederea readucerii durabile a ratei anuale a inflaţiei în linie cu ţinta staţionară de 2,5% ą1 punct procentual, inclusiv prin ancorarea anticipaţiilor inflaţioniste pe termen mediu, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creşteri economice sustenabile.

ADVERTISEMENT

În aceste condiţii, Consiliul de administraţie al BNR a decis în unanimitate menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7%. Totodată, a decis menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de depozit la 6%. De asemenea, Consiliul de administraţie al BNR a decis în unanimitate păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

ADVERTISEMENT
Tags: