News

Curs valutar BNR, miercuri 26 aprilie. A treia zi consecutivă în care leul s-a depreciat în faţa euro. Update

Curs valutar BNR, miercuri, 26 aprilie. Banca centrală va publica, la ora 13.00, cotațiile celor mai importante valute de pe piața internă.
26.04.2023 | 13:49
Curs valutar BNR miercuri 26 aprilie A treia zi consecutiva in care leul sa depreciat in fata euro Update
Curs valutar BNR, miercuri, 26 aprilie
ADVERTISEMENT
26-04-2023
11:00

Curs valutar BNR, miercuri 26 aprilie

Moneda euro, dolarul american şi lira sterlină s-au apreciat față de leu la şedinţa valutară miercuri. Singura valută importantă care a pierdut teren în faţa leului a fost francul elveţian. 

Iată datele venite de la Banca Națională a României, marţi, 26 aprilie:

Euro: 4,9401 lei
Dolarul american: 4,4743 lei
Lira sterlină: 5,5814 lei
Francul elvețian: 5,0278 lei
Gramul de aur: 287,3562 lei

Curs valutar BNR, 26 aprilie. Miercuri, la ora 13.00, Banca Națională a României va emite noile date despre cotațiile valutare de la mijlocul săptămânii. Vom afla astfel dacă euro îşi va continua creşterea, iar dolarul american va scădea pentru a treia zi consecutiv.

Mugur Isărescu cere cercetări în domeniul monedelor digitale

BNR a lansat săptămâna aceasta în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema 90 de ani de la naşterea lui Nichita Stănescu. Aversul monedei prezintă o maşină de scris care a aparţinut poetului Nichita Stănescu şi titlurile volumelor publicate de acesta, inscripţia “ROMANIA” în arc de cerc, stema României, valoarea nominală “10 LEI” şi anul de emisiune “2023”. Reversul monedei prezintă portretul şi semnătura lui Nichita Stănescu, o poezie scrisă de acesta şi o inscripţie.

ADVERTISEMENT

Monedele din argint vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent şi vor fi însoţite de broşuri de prezentare şi certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central. Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese, iar preţul de vânzare de 440,00 lei.

Marţi, a avut loc la sediul Băncii Naționale a României a doua ediție a conferinței BNR-ASE, intitulată Navigând printre crize suprapuse. Conferința a fost organizată în baza Protocolului de colaborare între Banca Națională a României și Academia de Studii Economice din București, încheiat în data de 1 decembrie 2021.

ADVERTISEMENT

Cu această ocazie, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a vorbit despre activitatea de cercetare în domeniu monetar-bancar, despre care spune că are un spaţiu larg de dezvoltare. “De exemplu, poate aprofunda teme care au în vedere monedele digitale ale băncilor centrale, finanţarea descentralizată, cripto-activele, implicaţiile schimbărilor climatice asupra economiei şi sectorului bancar.

Aceste noi obiective care s-au conturat în ultimul timp vor fi sau vor putea fi realizate, desigur, într-un orizont mai lung de timp. Dar noi trebuie să menţinem această tendinţă pozitivă, tendinţa pozitivă actuală, şi să avem în minte faptul că orice călătorie, oricât de lungă, începe cu un singur pas”, a declarat Isărescu.

ADVERTISEMENT

În altă ordine de idei, directorul adjunct al Direcţiei Stabilitate Financiară din BNR, Florian Neagu, a declarat marţi că numărul debitorilor care au luat credite în perioade de minime istorice este relativ ridicat, 109.000 persoane, iar volumul acestor credite luate la minime istorice este de 28,6 miliarde de lei.

“Numărul debitorilor care au luat credite în perioade de minime istorice e relativ ridicat, 109.000 persoane, şi volumul acestor credite luate la minime istorice este de 28,6 miliarde de lei. Iar când calculăm care este impactul majorării ratelor de dobândă asupra acestor debitori, acesta este semnificativ. Serviciul datoriei a crescut în medie cu 35-40%, publicăm noi în Raportul de stabilitate financiară”, a spus Florian Neagu.

ADVERTISEMENT

Întrebat care ar fi soluţiile pentru a ajuta debitorii să facă mai bine faţă acestor provocări, preşedintele executiv al BCR, Sergiu Manea, a declarat că din anii 2015 – 2016 atât banca centrală cât şi băncile comerciale au atras atenţia asupra riscului de dobândă. De asemenea, el a amintit că în 2020 industria bancară a gândit şi a pus la punct o seamă de acţiuni pentru a sprijini debitorii aflaţi în dificultate. Aceleaşi lucruri sunt experimentate şi în prezent.

“Există o seamă de instrumente, numai că aceste instrumente sunt echivalentul aspirinei atunci când ai o gripă. Îmi pare rău să spun chestia asta şi mi-e foarte greu să spun pentru că vedem debitori în situaţii foarte, foarte dificile”, a explicat Sergiu Manea. Preşedintele executiv al BCR susţine că lecţiile învăţate în criza care a avut loc în 2008 au dus la alte standarde de creditare, la o creditare responsabilă.

ADVERTISEMENT