News

Cutremur cu magnitudine 7,6 în Indonezia. Ce pagube a produs seismul: “A fost înspăimântător”

Indonezia a fost lovită, marți, de un cutremur puternic. Seismul, care a avut magnitudinea de 7,6, a produs și pagube importante, dar și panică în rândul oamenilor.
10.01.2023 | 10:22
Cutremur cu magnitudine 76 in Indonezia Ce pagube a produs seismul A fost inspaimantator
Cutremur cu magnitudine 7,6 în Indonezia. Sursa foto: Twitter / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cutremurul de marți dimineață s-a produs în largul Indoneziei şi al Timorului de Est în adâncurile oceanului, potrivit Institutului Seismologic al SUA (USGS).

Cutremur cu magnitudine 7,6 în Indonezia

Epicentrul cutremurului cu magnitudinea 7,6 a fost în Marea Banda, cea mai apropiată de insulele Tanimbar din provincia Maluku.

ADVERTISEMENT

Aici locuiesc aproximativ 127.000 de oameni. Unde seismice au fost resimțite în mai multe regiuni, inclusiv în provinciile Papua și East Nusa Tenggara, precum și în nordul Australiei.

Inițial, Agenția de Meteorologie, Climatologie și Geofizică din Indonezia a emis o avertizare de tsunami, care a fost ridicată trei ore mai târziu.

ADVERTISEMENT

”Locuitorii din zonă au simțit mișcări puternice timp de trei până la cinci secunde. A fost panică când cutremurul a zguduit zona, astfel că locuitorii și-au părăsit casele”, a declarat Abdul Muhari, purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale de Atenuare a Dezastrelor, scrie NYPost.

Reprezentanții Observatorului seismologic din Statele Unite spun că acest cutremur s-a produs la o adâncime mare, de circa 105 kilometri sub fundul mării. De regulă, seismele care cauzează pagube uriașe se produc mult mai aproape de suprafaţă.

ADVERTISEMENT

Ce pagube a produs seismul. Locuitorii povestesc momentul producerii cutremurului: “A fost înspăimântător”

În urma seismului de marți dimineață, două școli și 15 case au fost avariate în insulele Tanimbar. Una dintre case a fost grav avariată și trei avariate moderat. Până în prezent a fost raportat un singur rezident rănit.

Locuitorii din zona afectată de seism povestesc momentele dramatice trăite.

”Am ieșit din casă la miezul nopții. Nu am trăit niciodată un cutremur care a durat atât de mult și să se simtă atât de puternic. A fost înspăimântător”, a scris Vassy, un cetățean indonezian, pe un site de socializare.

ADVERTISEMENT

De asemenea, peste 1.000 de persoane din nordul Australiei, inclusiv din orașul Darwin, au spus că au simțit cutremurul. Centrul Comun de Avertizare pentru Tsunami din Australia a anunțat că seismul nu a reprezentat o amenințare de tsunami pentru continent.


Indonezia se confruntă des cu astfel de cutremure. Țara asiatică se află pe ”Inelul de foc” al Pacificului, loc unde se petrec majoritatea cutremurelor și erupțiilor vulcanice din lume.

ADVERTISEMENT
Tags: