News

Cutremur de suprafață în Brăila. INCDFP a anunțat magnitudinea seismului de duminică

Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a anunțat producerea unui nou seism pe teritoriul României
26.02.2023 | 20:02
Cutremur de suprafata in Braila INCDFP a anuntat magnitudinea seismului de duminica
Un noi seism a fost resimțit în România. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Cutremurul s-a produs duminică după-amiază, în județul Brăila, la o adâncime de 10 kilometri, și potrivit Institutului pentru Fizica Pământului a avut o magnitudine 3 pe scara Richter.

Cutremur cu magnitudinea 3 în județul Brăila

Potrivit Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) cutremurul cu magnitudinea de 3 s-a produs la 11 km nord de Brăila, 13 km sud-vest de Galaţi, 142 km nord-vest de Constanţa, 155 km sud-est de Bacău, 157 km est de Ploieşti, 177 km nord-est de Bucureşti, 184 km est de Braşov, 195 km sud de Chişinău, 202 km sud de Iaşi, 210 km sud-vest de Tiraspol.

ADVERTISEMENT

Acest nou seism vine după ce în data de 14 februarie, în Gorj, a avut loc cel mai mare seism înregistrat în acest an în România, cu o magnitudine de 5,7. Cu o zi înainte avusese loc, tot în județul Gorj un seism cu magnitudinea de 5,2. Nu mai puțin de 200 de clădiri au fost avariate în urma celor două seisme cu magnitudini de peste 5, dintre care 27 de unități de învățământ, 17 instituții publice și 20 de lăcașuri de cult.

Potrivit INCDFP, în cele zece zile care au urmat seismului din data de 13 februarie, în zona Gorj au fost înregistrate nu mai puțin de 960 de cutremure cu magnitudini-locale între 0,2 şi 5,7, iar dintre acestea, 15 seisme au avut peste 3,5, o magnitudine la care cutremurele pot fi resimţite în zona epicentrală.

ADVERTISEMENT

Ce au spus specialiștii despre activitatea seismică din zona Gorj

Cutremurele produse în zona Gorj au luat prin surprindere atât populația dar și pe specialiștii de la Institutul pentru Fizica Pământului în condițiile în care această zonă nu era cunoscută drept o zonă activă din punct de vedere seismic. Joi, 23 februarie, cercetătorii de la INFP au ținut o conferință de presă în care au vorbit despre faptul că activitatea seismică pare a fi în descreștere în zona Vrancea în ceea ce privește numărul cutremurelor, dar nu și a intensității acestora.

„Dacă ne uităm cel mai bine, totuşi, pentru cutremure mai mari, care sunt prioritatea noastră, cutremure peste 2 ca şi magnitudine, oricum, putem să vedem şi în acest grafic că numărul lor descreşte, în schimb, magnitudinea lor nu descreşte atât de mult. Sigur, a fost şocul principal de 5,7, care a urmat unui cutremur de 5,2. Am avut şi în această dimineaţă un cutremur de 3,9. Clar, ne aşteptăm ca şi în următoarele săptămâni să avem cutremure destul de multe. Sperăm că nu cu magnitudini peste 5 în această zonă”, au declarat specialiștii de la INFP, care au precizat că totuși în zona Gorj au mai existat seisme în decursul istoriei, însă niciodată cu o asemenea magnitudine.

ADVERTISEMENT

Recenta activitate seismică din România, care pare să fi stârnit o panică mai mare decât în alte dăți, vine și în contextul în care Turcia și nordul Siriei au fost lovite de o serie de cutremure puternice ce au făcut zeci de mii de morți, punând la pământ sute de blocuri de locuințe. Specialiștii de la INFP au spus că nu cred să existe o legătură directă între seismele din Turcia și cele din România, în condițiile în care vorbim de plăci tectonice diferite.

„În primul rând, toate sensurile de deplasare ale faliilor sunt curbate spre sud și nicidecum spre nord. În al doilea rând, dacă aceste seisme din Turcia nu au influențat placa europeană, ce ar putea influența activitatea seismică de la noi din țară?

ADVERTISEMENT

Deci dacă privim zona extracarpatică, Moldova, Dobrogea și Țara Românească, asta poate să fie influențată de mișcările care au loc în bazinul Mării Negre și de tensiunile intraplacă în platforma moesică și platforma moldovenească, care ar aparține de platforma est-europeană. În al treilea rând, în zona vestică, tot extracarpatică, Banat, hai să băgăm și zona danubiană și toată această zonă – Oradea, Baia Mare, câmpia Panonică – pot fi influențate de activitatea din Italia”, a declarat Mihail Diaconescu, cercetător la Institutul pentru Fizica Pământului

ADVERTISEMENT