News

Cutremur în România, 26 decembrie 2022. E primul seism înregistrat în ţara noastră, după o săptămână

Cutremur în România, în a doua zi de Crăciun. Este cel mai semnificativ din ultimele nouă zile şi primul după o săptămână
26.12.2022 | 11:25
Cutremur in Romania 26 decembrie 2022 E primul seism inregistrat in tara noastra dupa o saptamana
Cutremur în România, luni dimineaţă Foto: Wikipedia
ADVERTISEMENT

Un cutremur cu magnitudinea 3,6 pe Richter s-a produs luni dimineaţa, la ora locală 9:47, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău.

18 cutremure cu magniturdine peste 2, înregistrate în luna decembrie

Cutremurul de luni dimineaţă s-a înregistrat la o adâncime de 106 km, în apropiere de următoarele oraşe: 72 km est de Braşov, 76 km nord-est de Ploieşti, 118 km sud de Bacău, 118 km vest de Brăila, 120 km vest de Galaţi, 127 km nord de Bucureşti, 150 km nord-est de Piteşti, 186 km est de Sibiu, 192 km nord de Ruse, 199 km sud-vest de Iaşi.

ADVERTISEMENT

De la începutul lunii decembrie, în România au avut loc 18 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4,4 pe Richter.

Precedentul cutremur semnificativ produs în ţara noastră s-a consemnat pe 17 decembrie, având o magnitudine de 4,4.

ADVERTISEMENT

Cel mai mare seism din acest an s-a produs în data de 3 noiembrie 2022 şi a avut magnitudinea de 5,4 grade, în timp ce anul trecut a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur cu o magnitudine de 4,7 pe Richter.

România este o ţară cu potenţial seismic ridicat, aspect evidenţiat de studiile de hazard seismic şi de prevederile codului de proiectare seismică P100.

ADVERTISEMENT

Practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în Zona Seismică Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 km, avertizează INFP, care subliniază că această zonă nu este singura în care pot avea loc cutremure cu potenţial distructiv.

Cele mai mari cutremure se produc cu majoritate în zona Vrancea (în numar foarte mare la adâncimi intermediare), dar şi alte zone crustale, precum Făgăraş-Câmpulung, Banat, Shabla şi Crişana-Maramureş, mai spun specialiştii.

ADVERTISEMENT

Totuşi, cutremure de adâncime intermediară au loc doar în Zona Vrancea. Acest tip de cutremure este foarte periculos când magnitudinea este mare, deoarece datorită modului de propagare a undelor seismice se pot genera efecte distructive pe o suprafață foarte extinsă (de până la câteva sute de km depărtare).

Cutremurele crustale (de suprafață) pot provoca distrugeri considerabile în zona epicentrală, chiar și la magnitudini medii (5-6), dar atenuarea rapidă a undelor seismice face ca zona afectată să aibă dimensiuni mai reduse.

În ultimii 500 de ani se poate constata că au avut loc aproximativ 2-3 cutremure majore pe secol în zona Vrancea.

ADVERTISEMENT
Tags: