Life

Cutremur în presa din România: Cătălin Tolontan a plecat și de la Libertatea! Exclusiv

Reputatul jurnalist Cătălin Tolontan s-a despărțit și de Libertatea, după divorțul de GSP. Reprezentanții Ringier i-au reziliat azi lui Tolontan contractul de coordonator editorial!
06.12.2023 | 11:43
Cutremur in presa din Romania Catalin Tolontan a plecat si de la Libertatea Exclusiv
Cătălin Tolontan a plecat de la Libertatea. Foto-montaj: FANATIK
ADVERTISEMENT

Cătălin Tolontan a plecat de la Libertatea după ce în această dimineață și-a reziliat contractul cu Ringier. Este informația momentului!

Cătălin Tolontan a plecat de la Libertatea

E oficial: jurnalistul Cătălin Tolontan părăsește Libertatea. Decizia de a rezilia contractul vine după ce, acum câteva săptămâni, a fost înlăturat de la conducerea Gazetei Sporturilor. 

ADVERTISEMENT

Jurnalistul s-a separat de echipa pe care a construit-o în ultimii ani, după ce a încheiat socotelile și cu Gazeta Sporturilor, ziar pe care l-a condus timp de două decenii.

Cătălin Tolontan este unul dintre cei mai apreciați jurnaliști din România, cunoscut pentru anchetele care au revoluționat presa și au dus la schimbări importante inclusiv în rândul instituțiilor statului. A fost șef la Gazetă timp de 21 de ani, echipă de care s-a despărțit în anul 2018.

ADVERTISEMENT

Tolontan preluase și cotidianul Libertatea, care a redus din abordarea mondenităților de altădată, publicația axându-se pe reportaje, anchete și interviuri și mai puțin pe dezvăluiri din culisele showbiz-ului românesc.

Rezilierea contractului lui Cătălin Tolontan nu a fost singura de astăzi decisă de managementul Ringier. Alături de el a fost demisă și Iulia Roșu, unul dintre editorii publicației, dar și Camelia Stan. Momentan, Libertatea este condusă de Dan Duca, redactorul șef al ziarului.

ADVERTISEMENT

Perioadă plină de frământări la Ringier România

Ziaristul pleacă de la Libertatea după o perioadă plină de controverse, neînțelegerile dintre compania care deține Libertatea, Ringier, și echipa de conducere fiind de notorietate. Înainte de plecarea de la Libertatea, și Mihnea Vasiliu și Cătălin Țepelin s-au desprins, cu sau fără voia lor, de trust.

Echipa de la Ringier a trecut prin numeroase frământări în ultimele luni. În iulie 2023, managerul Ringier România, Mihnea Vasiliu, care a murit între timp, a fost înlăturat de la conducere.

ADVERTISEMENT

În august 2023, au apărut noi detalii despre războiul din interiorul Ringier. S-a aflat că Gazeta ar fi refuzat să dea la citit, în avans, managementului Ringier anumite articole.

Tolontan, unul din cei mai apreciați jurnaliști români. ProSport, primul mare ziar la care a fost redactor

Pe 3 octombrie 2023, din fruntea GSP a plecat Cătălin Țepelin. Pe 2 noiembrie, publicația a încetat să mai apară în varianta print. Ediția prin care Gazeta Sporturilor și-a luat adio de la cititorii fusese găzduită, pe 3 noiembrie, în interiorul paginilor din Libertatea.

Cătălin Tolontan a luat contact cu lumea presei în anul 1990. Atunci a editat ziarul studențesc al Academiei de Studii Economice din Capitală. A lucrat ca reporter la diverse publicații, iar în 1997 i-a succedat mentorului său, Ovidiu Ioanițoaia, ca redactor la ziarul ProSport.

Cătălin Tolontan a acoperit și evenimente internaționale. A fost printre primii jurnaliști români care au transmis din Afganistan, în urma căderii talibanilor în 2001. În 2003, avea să ajungă la Gazeta Sporturilor.

Ce spune Ringier?

„Conducerea Ringier România anunţă că Libertatea, brand media renumit şi respectat inclusiv dincolo de graniţele ţării, cu o istorie de peste 30 de ani, îşi va îmbogăţi si diversifica oferta de continut digital, în perioada următoare. Acestui demers îi sunt asociate măsuri interne de reducere a costurilor, de natura sa contribuie la securizarea unui viitor sustenabil pentru companie, în contextul unei scăderi drastice a vânzărilor editiei tipărite a Libertatea, respectiv cu 64%, comparativ cu anul 2018.

Între timp, veniturile provenite din monetizarea conţinutului digital au ajuns să depăşească veniturile obtinute din print, şi se află pe o traiectorie de creştere. În consecinţă, conducerea Ringier România, de comun acord cu Ringier AG, principalul acţionar, au decis să se angajeze într-o etapă de redefinire a priorităţilor, mutând accentul in zona digitala.

Ca parte centrală a acestei tranziţii, va fi realizată o evaluare a echipei editoriale actuale. Procesul urmăreşte identificarea paşilor necesari pentru a construi o redacţie axată pe digital. Trei angajaţi din cadrul organizaţiei vor fi afectaţi imediat de această schimbare de strategie. (…)

În cadrul noii configuraţii, Libertatea va continua să ofere publicului acel jurnalism de calitate pe care cititorii îl aşteaptă. De asemenea, continuăm să investim în conţinut remarcabil, emblemă  a unui produs excepţional – atat în digital, cat şi în print”, este comunicatul remis de Ringier către Pagina de media.

 

ADVERTISEMENT