News

Cutremur în România, în această dimineață. Al șaselea seism în ultima săptămână

28.04.2020 | 08:53
Cutremur in Romania in aceasta dimineata Al saselea seism in ultima saptamana
ADVERTISEMENT

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat că un nou cutremur a avut loc pe teritoriul țării noastre. Mai exact, zona Vrancea a fost zguduită în această dimineață, marți, 28 aprilie, de un seism cu magnitudinea de 3,2 grade pe scara Richter.

Cutremur în zona Vrancea. Seismul a avut magnitudinea de 3,2 grade

Locuitorii din zona seismică Vrancea au avut parte de un nou cutremur în această dimineață, al șaselea produs în ultimele 4 zile. Mai exact, seismul s-a simțit în Buzău, dar și în alte regiuni apropiate. Potrivit INFP seismul a avut loc marți, 28 aprilie, la ora 05:58, având magnitudinea de 3,2 grade pe scara Richter.

ADVERTISEMENT

Cutremurul s-a produs în apropiere de orașele următoare: 65km E de Brașov, 75km NE de Ploiești, 117km S de Bacău, 125km V de Brăila, 127km V de Galați, 128km N de București, 146km NE de Pitești, 179km E de Sibiu, 193km N de Ruse, 199km SV de Iași.

Conform datelor afișate pe site-ul oficial al instituției de la începutul lunii aprilie și până în prezent s-au produs peste 22 de cutremure cu magnitudini între 2 şi 3,7 grade pe scara Richter, cel mai mare fiind cel de săptămâna trecută, de 5 grade.

ADVERTISEMENT

Explicații despre cutremurul de 5 grade produs săptămâna trecută

Vă reamintim că în urmă cu doar câteva zile, sâmbătă, 25 aprilie, zona seismică Vrancea s-a cutremurat, seismul fiind simțit în mai multe orașe mari din țara noastră printre care București și Constanța.

Acest cutremur a avut o magnitudine de 5 grade și nu a fost urmat de replici. Mișcarea telurică a avut epicentrul în județul Galați, la o adâncime de 15 kilometri.

ADVERTISEMENT

Directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) Constantin Ionescu a explicat că în aceste momente nu sunt motive de îngrijorare în privința unui cutremur major în țara noastră.

„Zona Vrancea are două nivele de producere a cutremurelor care se situează la adâncimi între 90 şi 160 de kilometri şi un nivel de suprafaţă, între 10 şi 40 km. 

ADVERTISEMENT

În această zonă, cutremurele au, de obicei, magnitudini între 3 – 4 grade. Dar, din când în când, la zeci de ani se mai produce un cutremur peste 5 grade. Magnitudinea posibilă a unui cutremur de suprafaţă în zona Vrancea este de 6 – 6,5 grade. 

Nu trebuie să ne îngrijorăm că acest cutremur precedează un cutremur mai mare. Nu există o activitate ridicată”, a declarat Constantin Ionescu la postul de televiziune Antena 3.

 

ADVERTISEMENT