News

Cutremur în România, marți dimineața, 25 octombrie 2022. Ce magnitudine a avut

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a transmis că marți dimineața a fost înregistrat un cutremur în România.
25.10.2022 | 09:56
Cutremur in Romania marti dimineata 25 octombrie 2022 Ce magnitudine a avut
Marți dimineața, în România a fost înregistrat un cutremur în zona seisimică Vrancea-Buzău. Foto: canva.com
ADVERTISEMENT

Potrivit INCDFP, în prim-plan este un cutremur care s-a produs la ora 03:13:15, în zona seismică Vrancea-Buzău. Despre acest seism, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a precizat că a fost unul slab.

Cutremur de 3,3 grade anunțat de INCDFP

Magnitudinea comunicată de seismologii citați: 3.3, la adâncimea de 117 km. ”Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 66 km E de Brașov, 78 km N-E de Ploiești, 114 km S de Bacău, 124 km V de Brăila, 125 km V de Galați, 131 km N de București, 149 km N-E de Pitești, 181 km E de Sibiu, 196 km N de Ruse, 196 km SV de Iași”, se arată pe infp.ro.

ADVERTISEMENT

Amintim că în această lună au fost înregistrate 25 de cutremure în România. Magnitudinile acestora au fost cuprinse între 2 şi 4 grade pe Richter.

În ceea ce privește cel mai puternic cutremur din 2022, precizăm că acesta a fost consemnat la data de 16 ianuarie 2022. Magnitudinea 4,4. În 2021, cel mai puternic seism a fost înregistrat la 26 mai: 4,7 pe Richter.

ADVERTISEMENT

Cât de pregătiți sunt românii

În acest context, subliniem că în luna martie, reputatul seismolog Gheorghe Mărmureanu a vorbit despre momentul în care România ar putea fi lovită de un cutremur asemănător celui din 1977.

Altfel, amintim că în urmă cu aproape două săptămâni, directoarea PAID România, Nicoleta Radu, afirma că în ţara noastră doar 20% din populaţie are locuinţele asigurate. Totodată, ea trăgea un semnal de alarmă cu privire la riscurile la care se expun românii neprotejaţi în faţa dezastrelor.

ADVERTISEMENT

În România avem asigurarea obligatorie a locuinţelor, menită să acopere trei riscuri de impact – cutremur, alunecări de teren şi inundaţie. (..) Poliţa a fost 8 lei pe lună, dar este greu de explicat de ce în România doar 20% din populaţie are locuinţele asigurate”, declara Nicoleta Radu.

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (n.r. – PAID) este o componentă-cheie a programului național de asigurare a catastrofelor. Acest program esențial este gestionat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

ADVERTISEMENT

Conform prevederilor legale în vigoare, reprezentanții PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuinţelor. Acesta acoperă trei riscuri de bază specifice României: cutremur, inundaţii şi alunecări de teren.

 

ADVERTISEMENT