News

Cutremur major în Japonia! Ce magnitudine a avut seismul

20.03.2021 | 12:06
Cutremur major in Japonia Ce magnitudine a avut seismul
ADVERTISEMENT

Cutremur major în Japonia la zece ani de la tripla catastrofă care a lovit țara. Vă readucem aminte că pe 11 martie 2011, un seism cu magnitudinea 9, cu epicentrul în regiunea Tohoku din Oceanul Pacific, în apropierea oraşului nipon Sendai a avut loc în Japonia.

Acum, un alt cutremur major a avut loc la 15 km față de Onagawa, prefectura Miyagi. Nu se cunosc încă pagubele și nici dacă există răniți sau morți.

ADVERTISEMENT

Interesant este că țara a avut parte de cutremure mari aproape în fiecare zi în ultima perioadă. De altfel, chiar și astăzi, la ora 02.26 dimineața, un seism de 4.6 grade a fost raportat la 51 de km față de Kuji.

Cutremur important în Japonia!

În urmă cu zece ani, cutremurul a provocat valuri tsunami ale Pacificului de până la zece metri în înălțime. Pe scara de intensitate seismică a Agenției Meteorologice a Japoniei, una care nu măsoară energia declanșată de cutremur la epicentru, ci intensitatea mișcărilor tectonice într-un anumit loc, seismul a măsurat la cota de 7  în anumite zone ale prefecturii Miyagi.

ADVERTISEMENT

Cutremurul s-a produs în ziua de vineri 11 martie 2011 la ora 05:46:23. Hipocentrul acestuia s-a aflat în largul coastei de est a regiunii Tohoku, Japonia, la o adâncime de 24,4 km.

Inițial măsurată la 7,9 grade, magnitudinea a fost reestimată de serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite la 8,8 și apoi la 8,9 grade. Cutremurul este considerat ca fiind cel mai mare din istoria Japoniei.

ADVERTISEMENT

Centrul american pentru alerte de tsunami în Pacific l-a măsurat la o intensitate de 9,1 pe scara Richter. Agenția Meteorologică a Japoniei și-a rectificat pe data de 13 martie 2011 măsurătoarea cutremurului de la 8,8 la 9,0 pe scara Richter.

Înainte de cutremurul din Sendai, cel mai mare fusese marele cutremur din Hanshin din ianuarie 1995. În urma seismului a fost declarată stare de urgență nucleară în Japonia din cauza unor probleme la centralele nucleare Fukushima I și Fukushima II din Prefectura Fukushima.

ADVERTISEMENT

Ca urmare a cutremurului, NASA a calculat că ziua s-a scurtat cu 1,8 microsecunde din cauza rotației accelerate a Pământului. Tot datorită cutremurului s-a calculat că Japonia s-a deplasat cu 2,4 m față de poziția anterioară cutremurului.

ADVERTISEMENT
Tags: