News

Istoria cutremurului care a ucis peste 250.000 de oameni în miez de noapte. Distrugere totală și o minune petrecută după 12 zile

Unul dintre cele mai devastatoare cutremure din istoria recentă a omenirii a luat nu mai puțin de 250.000 de vieți în doar câteva clipe. Ce s-a întâmplat pe 28 iulie 1976?
28.07.2022 | 06:05
Istoria cutremurului care a ucis peste 250000 de oameni in miez de noapte Distrugere totala si o minune petrecuta dupa 12 zile
Cutremurul din China care a luat peste 250.000 de vieți. Sursa foto: Wikipedia, hepta.ro, fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Unul dintre cele mai devastatoare cutremure din istoria modernă a lumii a avut loc în dimineața zilei de 28 iulie 1976, în China. Mai mult de atât, însă, nu a fost vorba de un singur seism, ci de un dublet care a afectat profund regiuni întinse din țară și a făcut sute de mii de victime.

Cutremurul din Tangshan: cel puțin 250.000 de morți și distrugere totală a regiunii

Cutremurul dublet din China a lovit regiunea Tangshan, aflată în nord-estul țării. A fost nevoie de doar câteva minute ca mai bine de 85% dintre clădirile aflate în această zonă a țării să fie puse la pământ. Telecomunicațiile au fost complet blocate, iar sistemele de cale ferată și de drumuri au fost și ele distruse, în mare parte. Costul uman al dezastrului de acum 46 de ani, însă, a fost cel mai tragic.

ADVERTISEMENT

Cifrele oficiale au arătat un număr șocant de morți: nu mai puțin de 242.769 de oameni au pierit în timpul cutremurelor din Tangshan. Alți 164.851 au fost grav răniți. Alte estimări, însă, vorbesc despre un număr al victimelor mult mai însemnat.

Estimări internaționale apărute imediat după cutremur sugerau că până la 655.000 de oameni ar fi murit. Dr. Pararas-Carayannis a estimat că până la 750.000 de oameni ar fi decedat în timpul seismului dublet din Tangshan. Acesta și-a revizuit cifra către 655.000, fără mențiuni referitoare la sursele calculului. Acesta s-a bazat, însă, pe istoricul unui cutremur de intensitate similară, din provincia Shaanxi. În 1556, acesta ar fi luat 830.000 de vieți.

ADVERTISEMENT

În prezent, zidul memorial din Tangshan conține numele a 246.465 de victime.

Cât de puternice au fost seismele dublet din 28 iulie 1976

Primul cutremur al dubletului a lovit provincia la orele mici ale nopții, la ora locală 3:42:56. Estimat inițial la 8,1 grade Richter, seismul a fost revizuit la 7,6. Cu toate acestea, cutremurul a fost unul de suprafață, având loc la doar 12,2 kilometri adâncime. Astfel, mare parte din energie a fost transformată într-un tremur puternic de suprafață. A fost nevoie de doar 23 de secunde de mișcare violentă a pământului pentru ca majoritatea orașului să fie transformată într-un morman de moloz.

Al doilea cutremur a sosit aproximativ 15 ore mai târziu, la ora locală 18:45. A avut loc la 70 de kilometri distanță de primul și a fost tot unul de suprafață. Seismul a avut 7 grade pe scara Richter. Au existat și multe alte replici de intensitate mare, nu mai puțin de douăsprezece având peste 6 grade Richter. Prima a avut loc la doar trei ore după seismul inițial. O replică semnificativă, de 6,9 grade, a lovit în noiembrie. Această zonă a rămas activă din punct de vedere seismic și în prezent, cutremure de 4-5 grade fiind înregistrate ocazional.

ADVERTISEMENT

Zona meizoseismală (n.r.: – zona cu daune maxime) de 10 kilometri lungime și de 3,5 – 5,5 kilometri lățime s-a tradus într-o distrugere completă a clădirilor, a infrastructurii și a serviciilor critice (rețele de energie electrică, de apă potabilă și de comunicații). Imediat în afara acestei zone, doar clădirile noi, fără etaj, din cărămidă, au scăpat cu daune minore sau moderate.

Cazul miraculos din timpul eforturilor de salvare

Partidul Comunist a mobilizat rapid militari pentru a contribui la eforturile de salvare. Peste 110.000 de soldați au fost trimiși de urgență în zonă pentru a scoate dintre dărâmături cât mai mulți oameni. În total, peste 16.400 de persoane au fost salvate în zilele imediat următoare cutremurului. Cu această ocazie a fost observat și faptul că primele două zile sunt critice pentru găsirea de victime în viață; ulterior, șansele de supraviețuire scad vertiginos.

ADVERTISEMENT

Au existat, însă, și cazuri extreme, poate chiar miraculoase. Cel mai emblematic este cel al lui Lu Guilan, o femeie pe care militarii au salvat-o din rămășițele Spitalului Comercial. Aceasta a fost salvată abia în data de 9 august, după ce a petrecut nu mai puțin de 303 de ore captivă sub ruinele unității medicale. Din fericire, însă, aceasta nu a avut nicio rană majoră, astfel că a putut fi externată la doar 24 de ore după ce a fost internată pentru tratament imediat.

Semne prevestitoare ale cutremurului

Au existat și încă există îndelungi dezbateri cu privire la prezicerea cutremurelor. Încă nu există consens cu privire la subiect, însă majoritatea experților sunt de părere că este imposibil să putem crea un sistem de prezicere eficientă și exactă a seismelor.

Cu un an înainte de cutremurul din Tangshan, a avut loc și seismul din Haicheng. Despre acesta s-a spus că ar fi primul (și singurul) cutremur major prezis cu succes. A fost, desigur, și o formă a regimului comunist din China de a-și de monstra superioritatea științifică. S-a arătat însă, ulterior, că cel mai important factor care a stat la baza acestei predicții a fost urmărirea unei serii lungi de cutremure mici, care l-au precedat pe cel principal.

În Tangshan, însă, situația a fost diferită. Dacă cu un an înainte au fost făcute pregătiri ample și chiar a fost evacuată regiunea în care a lovit seismul, în Tangshan nu s-a luat nicio măsură.

Au existat polemici aprinse în rândul experților în zilele și săptămânile premergătoare zilei de 28 iulie. Într-un final, s-a ajuns la concluzia de a nu da niciun avertisment de cutremur iminent, pentru a nu panica populația.

Metodele chineze de predicție se bazau pe serii de cutremure anterioare (precum în cazul Haicheng), însă în Tangshan nu au existat anomalii precursoare care să fi ajutat cu predicția, cel puțin nu în cazul plăcilor tectonice.

Animalele au dat semnale că urmează să se întâmple ceva

La suprafață, însă, au existat indicii că ceva este în neregulă. Apa din puțuri s-a ridicat și a coborât de trei ori pe 27 iulie. În noaptea dinaintea cutremurului, mai mulți oameni au semnalat apariția unor sunete puternice sau a unor lumini ciudate pe cer. Lucrătorii de la aeroport au afirmat că zgomotele erau mai puternice decât cele ale avioanelor.

Și animalele au transmis semnale că urmează să se întâmple ceva. Au existat peste 2.000 de raportări cu privire la comportamentul neobișnuit al animalelor.

Mii de găini au refuzat să mănânce și au alergat haotic prin curți. Caii, vitele și măgarii nu au mai intrat în grajduri, iar porcii și oile aflate deja la adăpost s-au zbătut să iasă din spațiile în care erau închise. Câinii și-au evacuat propriii pui din locurile în care se aflau. S-a remarcat ulterior că cele mai neobișnuite comportamente ale animalelor au avut loc în zonele unde faliile critice au fost concentrate.

ADVERTISEMENT