Life

Dacia electrică produsă acum 50 de ani cu care americanii au vrut să dea lovitura. Cum arată modelul care a fost testat și de NASA

Dacia electrică produsă acum 50 de ani. Americanii au vrut să dea lovitura cu ea. Cum arăta acest model de mașină cu baterii.
19.08.2023 | 10:00
Dacia electrica produsa acum 50 de ani cu care americanii au vrut sa dea lovitura Cum arata modelul care a fost testat si de NASA
Dacia electrică produsă acum 50 de ani cu care americanii au vrut să dea lovitura. Foto Captură Youtube / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Care este Dacia electrică de acum 50 de ani cu care americanii au vrut să dea lovitura. Acest model de mașină a fost testat inclusiv de NASA.

Dacia electrică produsă acum 50 de ani cu care americanii au vrut să dea lovitura

În urmă cu 50 de ani, americanii au încercat să scape de dependența de petrol și au încercat să creeze prima mașină electrică.

ADVERTISEMENT

Dacia a lansat modelul 1300 în 1969 dar mașina era, de fapt, un Renault 12 cu sigle diferite. În acel moment în istorie, țările cu petrol au declanșat un embargo pentru statele care au susținut Israelul în conflictul cu arabii în 1973.

Și americanii, fiind printre susținători, s-au trezit cu cozi la benzinării. Iar una dintre soluții a fost automobilul electric. Pentru aceasta, ei au împrumutat modelul Dacia care era vândut sub egida Renault în Statele Unite.

ADVERTISEMENT

Au apărut cu această ocazie și companii care schimbau motoarele nomale ale mașinilor și le transformau în unele electrice.

Printre ele erau Renault 12, „Dacia” vândută americanilor. Dacia pe baterii a primit numele de Metro, iar modificările aduse afectau în primul rând viteza.

ADVERTISEMENT

Cum era modificată mașina. Ce autonomie avea

Dacia electrică produsă acum 50 de ani era modificată și îi erau puse 16 sau 19 baterii, iar greutatea ei era crescută simțitor. Dacia avea peste 1,4 tone după tot acest proces.

Mașina nu putea merge prea mult pe stradă cu aceste baterii până să fie nevoie de încărcare. Șoferii care conduceau astfel de mașini de la Dacia modificate să fie electrice puteau parcurge cu ele doar 93 de kilometri. Și acest lucru doar dacă mergeau foarte încet, adică cu 40 km/h.

ADVERTISEMENT

Dacă șoferul nu ar fi respectat indicația privind viteza ar fi avut o surpriză neplăcută. El ar fi aflat că automonia mașinii s-ar fi redus la doar 55 de kilometri, dacă ar fi mers cu o viteză de 55 km/h.

Reîncărcarea mașinii putea dura toată noaptea sau doar câteva ore, în funcție de priza folosită. Cert este că mașina a fost una extrem de interesantă la vremea ei, pentru că inclusiv NASA s-a interesat de ea și chiar a realizat teste cu aceasta.

ADVERTISEMENT