News

Dacian Cioloș: “Dacă vom primi responsabilitatea premierului, ne-o vom asuma”

Dacian Cioloș, președintele USR, a vorbit vineri la B1TV despre criza politică și despre consultările de săptămâna viitoare, declarând: "ne vom asuma responsabilitatea premierului dacă o vom primi"
08.10.2021 | 22:38
Dacian Ciolos Daca vom primi responsabilitatea premierului neo vom asuma
ADVERTISEMENT

Cioloș este noul președinte al USR, după ce a reușit să îl învingă pe Dan Barna în al doilea tur al alegerilor din cadrul partidului.

Klaus Iohannis a chemat partidele politice săptămâna viitoare la consultări pentru a identifica o nouă posibilă coaliție de guvernare.

ADVERTISEMENT

Dacian Cioloș: “Ne vom asuma responsabilitatea premierului, dacă o vom primi”

“Foarte probabil voi fi eu nominalizarea de premier a USR, noi suntem flexibili, pot să fiu eu, poate fi Cristian Ghinea, poate fi Cătălin Drulă, noi suntem deschiși discuțiilor pentru a găsi o formulă de guvernare cu PNL și UDMR, dacă și ele își doresc.

Credem că România trebuie guvernată și nu considerăm că un Guvern minoritar este o soluție, cu atât mai puțin un Guvern minoritar.

ADVERTISEMENT

Oricine va fi prim-ministru în perioada următoare va avea o perioadă dificilă. Nu am ieșit de la guvernare ca nu aveam funcții, ci pentru că nu se putea guverna cu Florin Cîțu, nu văd cum ar putea schimba acest comportament dacă ne-ar mai da nouă o funcție sau două.

Nu e vorba de funcții, ci de respectarea programului de guvernare și respectarea partenerilor de coaliție. Nu am cerut bani pentru primarii noștri cum văd că se practică, am cerut doar să punem în aplicare programul de guvernare.

ADVERTISEMENT

Când premierul abuzează de poziția sa și într-un Guvern de coaliție dă afară miniștri de la un partener fără să îl informeze, cum să mai putem continua?

Sper ca PNL să își asume responsabilitatea, să nu se dea după colț cu Florin Cîțu, că avem impresia că toată țara vorbește despre persoana lui Florin Cîțu, nu despre cum să trecem iarna cu prețurile la facturi, cum să punem în aplicare PNRR-ul și așa mai departe.

ADVERTISEMENT

Așteptăm să avem discuții așezate pe angajamente clare din programul de guvernare. Nu am avut niciun semnal de la președintele Iohannis decât cele publice transmise. Dacă vom primi responsabilitatea de premier, ne-o vom asuma. 

Viitorul Guvern va trebui să aibă principalul obiectiv, dincolo de gestionarea crizelor, punerea în aplicare a proiectelor pentru a aduce cele 30 de miliarde în România.

Noi după ce am fost dați afară de la guvernare, au fost demiși pe rând toți cei care au fost numiți în funcții publice, chiar dacă au fost numiți pe criterii de competență pentru a fi numiți cei din filiale PNL. Genul acesta de reflexe ar trebui să dispară.

Nu există o asemenea construcție, PSD, USR, AUR. Eu nu am văzut nici PSD-ul să zică faptul că vrea să guverneze cu USR-ul, nici noi nu am spus așa ceva. Nu știu unde a văzut președintele Iohannis o asemenea construcție politică, a declarat Dacian Cioloș la B1TV.

ADVERTISEMENT