News

Dan Barna, despre Roșia Montană: “Sper să devină un obiectiv UNESCO”

Vicepremierul Dan Barna a vorbit luni despre Roșia Montană, declarând: "sper să devină un obiectiv protejat UNESCO".
26.07.2021 | 21:41
Dan Barna despre Rosia Montana Sper sa devina un obiectiv UNESCO
ADVERTISEMENT

Despre dosarul de includere a Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO s-a discutat destul de mult în ultima perioadă, Ministrul Culturii fiind încrezător că zona va deveni protejată în curând.

Deși au existat proteste masive împotriva exploatării de la Roșia Montană încă din anul 2013, Guvernul României încă nu a finalizat procedura prin care zona să fie inclusă în patrimoniul UNESCO, fapt care ar opri posibilitatea oricărui tip de exploatare în zonă.

ADVERTISEMENT

Dan Barna: “Sper ca Roșia Montană să devină obiectiv UNESCO”

Vicepremierul României a declarat că spera ca toată procedura de includere a zonei în patrimoniul UNESCO să se încheie cu succes

“Anteriorul Guvern, Guvernul Ludovic Orban a depus cererea de listare a Roșiei Montane la UNESCO.

ADVERTISEMENT

Aceasta e poziția Guvernului. Nu a existat, dincolo de discuțiile și speculațiile din presă, nu a existat nici în coaliție vreo voce care să își asume sau care să solicite retragerea acestui dosar.

În momentul de față, Ministerul Culturii a transmis un mandat explicit pentru susținerea proiectului, chiar săptămâna trecută.

ADVERTISEMENT

Deci lucrurile sunt în logica de procedură firească ș sper ca astăzi, până la finalul zilei, această poveste care pare un never ending story, ca să zic așa, să se încheie cu bine și Roșia Montană să devină un obiectiv protejat UNESCO”, a declarat Dan Barna conform News.ro

Liderul USR PLUS a vorbit despre cum o exploatare ar putea să fie posibilă în viitor, în momentul descoperirii unei tehnologii mai puțin poluante, dar și despre procesul în care este implicat statul român împotriva companiei Gabriel Resources.

ADVERTISEMENT

“Aici sunt două planuri. În primul rând procesul de arbitraj are termen undeva pe finalul anului sau începutul anului viitor. Deocamdată avem un proces în care nu știm dacă vom câștiga sau vom pierde.

Haideți să discutăm la momentul în care avem un rezultat. Acum pur și simplu dăm cu banul pe o soluție viitoare și evit să fac lucrul acesta. Deci aici nu sunt foarte multe lucruri de comentat. Se poate întâmpla orice”.

Pe de altă parte, listarea la UNESCO nu elimină șansa generațiilor următoare ca, în măsura în care atunci când se va descoperi o tehnologie mai puțin poluantă de exploatare, acest lucru să se întâmple.

Pentru că pe zona respectivă stă în decizia exclusivă a statului român. Protecția UNESCO vine ca o garanție de credibilitate și ca o garanție de resurse prin care componenta de galerii romane și componenta de patrimoniu poate să devină un proiect de dezvoltare a acelei regiuni.

În rest, partea cealaltă economică, de exploatare, este o chestiune care rămâne deschisă pentru generațiile următoare”, a adăugat Barna.

ADVERTISEMENT
Tags: