Sport

Dan Petrescu, sinonim cu Europa! CFR Cluj începe al treilea sezon în grupe cu „Bursucul” pe bancă

CFR Cluj a reușit pentru al treilea sezon să se califice în grupele unei competiții europene cu Dan Petrescu ca antrenor principal.
16.09.2021 | 09:59
Dan Petrescu sinonim cu Europa CFR Cluj incepe al treilea sezon in grupe cu Bursucul pe banca
CFR Cluj, al treilea an consecutiv în grupele cupelor europene cu Dan Petrescu pe bancă
ADVERTISEMENT

Campioana României se află în fața debutului în grupele Conference League cu Jablonec, partidă care se va disputa pe data de 15 septembrie de la ora 22:00.

Pentru ardeleni prezența în grupele unei competiții a devenit o obișnuiță în ultimii trei ani, fiind singura echipă românească care se poate lăuda cu o astfel de performanță.

ADVERTISEMENT

Arhitectul acestei performanțe este fără dar și poate Dan Petrescu, cel care a reușit să construiască o echipă capabilă să câștige împotriva unor adversari mai bine cotați cel puțin pe hârtie.

CFR Cluj, singura echipă din România care ține steagul sus în Europa

Deși CFR Cluj a fost eliminată din preliminariile UEFA Champions League de Young Boys Berna (1-1, 3-1) și apoi din playoff-ul Europa League de către Steaua Roșie Belgrad (0-4, 1-2).

ADVERTISEMENT

CFR Cluj a obținut totuși biletele pentru cea de a treia competiție europeană și care se află la prima ediție: UEFA Conference League, competiție transmisă de PRO TV, așa cum FANATIK a anunțat în exclusivitate.

Ce a făcut CFR Cluj în ultimii doi ani la debutul în grupele cupelor europene

În urmă cu doi ani, CFR Cluj s-a calificat în grupele Europa League după ce a fost eliminată în playoff-ul UEFA Champions League de către Slavia Praga (0-1, 0-1).

ADVERTISEMENT

CFR Cluj debuta în grupele Europa League în sezonul 2019-2020 cu o victorie de mare prestigiu în fața lui Lazio Roma, scor 2-1, pe data de 19 septembrie la Cluj-Napoca.

Echipa lui Dan Petrescu a avut o companie excelentă și s-a calificat în primăvara europeană de pe locul doi din grupă cu 12 puncte, unul mai puțin decât Celtic Glasgow. Din grupă au mai făcut parte Lazio (6 puncte) și Rennes (4 puncte).

ADVERTISEMENT

Dan Petrescu pornește din nou cu dreptul în grupele Europa League și în sezonul 2020-2021

Echipa pregătită de Dan Petrescu a debutat în grupele competiției în stil de mare echipă și a câștigat cu 2-0 în deplasare în fața celor de la ȚSKA Sofia.

CFR-ul avea să rateze dramatic calificarea în primăvara europeană după ce Young Boys Berna a înscris din penalty la ultima fază în urma unei greșeli flagrante de arbitraj, portarul Cristi Bălgrădean fiind eliminat.

Chiar dacă CFR Cluj și-a ratat obiectivul, performanța ardelenilor e cu atât mai mult de lăudat ținând cont că FCSB și Universitatea Craiova s-au făcut de râs și au fost eliminate de Șahtior Karagandy (Kazahstan) și Laci (Albania).

Câți bani poate obține CFR Cluj din grupele Conference League

CFR Cluj își poate salva bugetul prin prezența în Conference League. CFR-ul a primit un premiu de consolare de 300.000 de euro după eliminarea din playoff-ul Europa League în fața celor de la Steaua Roșie Belgrad. Cu toate că diferența financiară între cele două competiții este una mică, Europa League are avantajul că oferă mult mai multe șanse la o calificare în primăvara europeană, acolo unde Dan Petrescu cu siguranță își dorește din nou să ajungă.

Campioana României poate visa un loc în primăvara europeană în cazul în care va termina pe locul doi grupa din care mai fac parte AZ Alkmaar, Jablonec și Randers și echipa lui Dan Petrescu ar urma să dispute un baraj cu o echipă care va termina pe locul trei în grupele Europa League.

Astfel, echipa lui Dan Petrescu a primit un bonus de aproape trei milioane de euro pentru calificarea în grupe, iar fiecare victorie îi poate aduce nu mai puțin de 500.000 de euro, în timp ce pentru un egal ardelenii vor primi 166.000 de euro. Prin urmare, campioana României ar putea să mai încaseze încă trei milioane de euro dacă va avea victorii pe linie sau mai realist măcar undeva la jumătate din sumă.

În cazul în care va termina pe primul loc CFR Cluj va mai încasa încă 650.000 de euro, în timp ce locul doi asigură un cec bonus de 325.000 de euro, la care se adaugă alți 300.000 de euro pentru calificarea pentru play-off (locul 2 din Conference League cu locul 3 din Europa League). La un calcul simplu, CFR Cluj va obține din calificarea în grupele UEFA Europa Conferencea League cel puțin 5,5 milioane de euro

  • 3 ani la rând are CFR Cluj în grupele unei competiții europene
  • 3 „mandate europene” are Dan Petrescu la campioana României
  • 5.500.000 de euro va primi CFR-ul pentru calificarea în grupele Conference League
  • 2 victorii are Dan Petrescu la debutul în grupele cupelor europene în ultimii 2 ani
ADVERTISEMENT