News

Dan Șova, dat afară de la Facultatea de Drept. Fostul ministru a dat în judecată Universitatea București și cere despăgubiri

Dan Șova, fost senator și ministru al transporturilor, cere înapoi postul de profesor, plata salariilor și despăgubiri morale.
09.04.2024 | 10:53
Dan Sova dat afara de la Facultatea de Drept Fostul ministru a dat in judecata Universitatea Bucuresti si cere despagubiri
Dan Șova, fost ministru al transporturilor, a rămas fără postul de profesor la Facultatea de Drept din București. În anul 2018, el a executat șase luni de închisoare, înainte ca decizia de condamnare să fie declarată neconstituțională / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Inquam Photos / Hepta
ADVERTISEMENT

Dan Șova a scăpat de închisoare, însă și-a pierdut postul de profesor la Facultatea de Drept din cadrul Universității București, după ce a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul CET Govora.

Dan Șova cere despăgubiri suplimentare pentru copiii minori pe care-i are în întreținere

La data de 7 septembrie 2023, Universitatea București i-a desfăcut contractul de muncă fostului ministru PSD Dan Șova, ca urmare a intrării în vigoare a noului Cod al muncii.

ADVERTISEMENT

Dan Șova a cerut instanței să anuleze decizia de concediere, să oblige Universitatea București să-l reîncadreze pe postul ocupat anterior, și să-i plătească toate drepturile salariale indexate și majorate, de la data de 8 septembrie 2023 și până la data reîncadrării.

Fostul ministru a solicitat și despăgubiri morale echivalente cu trei salarii, precum și despăgubiri suplimentare de 3.500 de lei lunar ”pentru cei doi copii minori aflați în întreținerea sa”.

ADVERTISEMENT

Noul Cod al muncii interzice ”penalilor” să mai predea în universități

Demiterea lui Dan Șova s-a făcut pe baza Art. 201, alin 7 din Legea 199/2023, care arată că ”nu pot ocupa o funcție publică didactică în învățământul superior persoanele condamnate penal definitiv pentru săvârșirea unei infracțiuni pentru care nu a intervenit reabilitarea”.

Șova spune, însă, că articolul de lege trebuie pus în acord cu Statutul personalului din învățământul superior, care arată că respectivele condiții se aplică la înscrierea pentru participarea la concurs, nu și pentru profesorii aflați sub contract individual de muncă pe durată nedeterminată.

ADVERTISEMENT

Fostul senator mai arată că dispozițiile legale nu pot acționa retroactiv și că decizia de desfacere a contractului individual de muncă este nelegală, deci nulă.

Fostul ministru spune că legea nu poate acționa retroactiv

”Reclamantul a subliniat că, prin hotărârea penală de condamnare, reclamantului nu i-a fost aplicată vreo pedeapsă complementară care să îi interzică să ocupe o funcţie didactică în învăţământul superior. De asemenea, pedeapsa cu închisoarea a fost suspendată.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, nu există vreun alt temei juridic (pedeapsă complementară ori executarea pedepsei cu închisoarea), în Codul penal sau în Codul muncii, pentru desfacerea contractului individual de muncă, singurul temei juridic fiind art. 201 alin. (7) din Legea nr. 199/2023.

Reclamantului i s-a aplicat nelegal, retroactiv, norma sancţionatorie „penală” (în sens european autonom) cea mai aspră, deşi aceasta nu exista nici la data săvârşirii infracţiunii, nici măcar la data condamnării definitive, ceea ce violează în mod manifest art. 7 din Convenţia europeană, privind dreptul la legalitate penală substanţială, sub aspectul neretroactivităţii legii „penale” mai aspre”, se arată în cererea depusă de Dan Șova la Tribunalul Brașov.

Un alt motiv de nelegalitate este că decizia de desfacere a contractului de muncă este semnată de prorectorul Universității București, fără ca acesta să aibă o delegare din partea rectorului instituției.

Șova, reprimit la catedră după șase luni petrecute în penitenciar

Dan Șova lucra la Universitatea București din octombrie 1995, fiind cadru didactic la Facultatea de Drept, departamentul Drept Fiscal.

În martie 2023, fostul ministru a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență. Pe fond, Șova primise patru ani cu executare, și confiscarea sumei de 100.000 de euro.

Procurorii DNA susțin că Dan Șova a primit, în perioada octombrie 2011 – iulie 2014, diverse sume de bani care au totalizat 100.000 de euro, în schimbul folosirii influenței pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, fost director CET Govora Râmnicul Vâlcea.

În 2018, Dan Șova a mai fost condamnat la trei ani de închisoare, în același dosar. El a fost eliberat după șase luni, în baza unei decizii a Curții Constituționale referitoare la nelegalitatea constituirii completurilor de cinci judecători, la instanța supremă.

După ce a fost eliberat din penitenciar, Dan Șova s-a întors la catedră, în condițiile în care, la acea vreme, nici Codul muncii și nici Legea educației naționale nu prevedeau vreo interdicție privind continuarea raporturilor de muncă ale celor care au suferit condamnări penale.

Dan Șova a fost purtător de cuvânt al PSD

Dan Șova are 50 de ani și a fost ministru pentru relația cu parlamentul (2012), ministru delegat pentru proiecte de infrastructură (2012 – 2014) și ministru al transporturilor (2014). De asemenea, el a fost ales de două ori senator pe listele PSD, în 2008 și 2012.

Șova a mai fost inculpat într-un dosar DNA, în care era acuzat de primirea unor foloase necuvenite, în dosarul Rovineni-Turceni. În anul 2018, el a fost achitat pentru acuzațiile formulate. Dan Șova este de profesie avocat și a fost purtător de cuvânt al Partidului Social Democrat.

ADVERTISEMENT