News

Dan Tesloianu, medicul care a implantat stimulatoarele de la morți, anchetat și în 2011 pentru luare de mită. Cum a scăpat de acuzații

Dan Tesloianu, medicul acuzat că refolosea stimulatoare cardiace de la persoane decedate, este o cunoștință mai veche a procurorilor.
21.02.2023 | 09:33
Dan Tesloianu medicul care a implantat stimulatoarele de la morti anchetat si in 2011 pentru luare de mita Cum a scapat de acuzatii
Medicul Dan Tesloianu, bănuit că implanta pacienților stimulatoare cardiace de la persoane decedate, a mai avut probleme din cauza unui dosar de luare de mită / Colaj foto: fanatik / Surse foto: Ziarul de Iași / Hepta
ADVERTISEMENT

Medicul ieșean Dan Tesloianu a mai dat cu subsemnatul la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași, însă dosarul lui a fost clasat, în condiții suspecte, chiar de procurorul care-l ancheta.

Medicul Dan Tesloianu a fost anchetat și în 2011 pentru luare de mită

În 2011, medicul Dan Tesloianu a fost pus oficial sub acuzare, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită, înșelăciune, fals intelectual și uz de fals.

ADVERTISEMENT

Mai exact, lui Tesloianu i se imputa că a pretins și primit de la martorii Mihai B și Adrian Gheorghe B, suma de 1.500 de lei pentru a îndeplini actul medical în legătură cu tatăl unuia dintre mituitori, căruia Tesloianu urma să-i efectueze o angiografie.

„S-a mai reţinut în sarcina suspectului faptul că în luna februarie 2011 a prescris un număr de şase reţete compensate pe care le-a depus, în vederea de­con­tării, la o farmacie din Iaşi, în care erau indicaţi ca beneficiari in­clusiv unul dintre mituitori, dar şi alte persoane din familia acestuia, în condiţiile în care niciunul din­tre beneficiarii reţetelor nu a fost consultat medical, fapt ce a pro­dus un prejudiciu Casei Naţio­nale de Asigurări de Sănătate, în valoare de 745 de RON“, se mai arăta în rechizitoriu.

ADVERTISEMENT

Tatăl procurorului, pacientul lui Tesloianu

Dosarul a fost preluat inițial de procurorul ieșean Nicoleta Ștefania Zaharia, după care a ajuns la temutul Emilian Eva, poreclit ”Satana”, cel care l-a trimis în judecată pe Dan Voiculescu în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare.

În mai-iunie 2014, tatăl procurorului a fost internat la Spitalul Clinic de Urgență ”Profesor dr Nicolae Oblu” din Iași, iar procurorii susțineau la vremea respectivă că Emilian Eva l-a contactat pe Tesloianu, pe care l-a rugat să aibă grijă de tatăl său. ”O să fie bine pentru toată lumea”, i-ar fi transmis procurorul.

ADVERTISEMENT

Pe 16 iunie 2014, Eva Emilian a dispus clasarea cauzei în dosarul în care era cercetat Dan Tesloianu, pe motiv că faptele nu există. Procurorii DNA susțin că între medic și magistrat a existat o înțelegere în acest sens, iar în perioada următoare, respectiv septembrie 2014 – martie 2015, Eva a pretins și primit bunuri și foloase necuvenite ”în contrapartidă” la de la Dan Tesloianu.

Tesloianu și procurorul Eva, afaceri cu tablouri scumpe

La vremea respectivă, medicul ieșean era cunoscut drept unul dintre cei mai mari colecționari de artă din zona Moldovei.

ADVERTISEMENT

În iunie 2015, acesta a expus la Muzeul de Artă Piatra Neamț peste 100 de lucrări ale unor pictori renumiți precum: Gh. Tătărescu, Theodor Aman, Ştefan Luchian, Octav Băncilă, Gheorghe Pătraşcu, Francisc Şirato, Jean Steriade, Iosif Iser, Nicolae Tonitza, Victor Brauner, Constantin Piliuţă sau Vasile Grigore. O parte dintre ele ar fi ajuns la Emilian Eva.

”Astfel, la solicitările numitului Eva Emilian în lunile decembrie 2014-martie 2015, Tesloianu Nicolae Dan i-a furnizat numitului Eva Emilian un număr de 52 de tablouri, respectiv 5 tablouri, iar acesta din urmă a intermediat tranzacţionarea tablourilor susmenţionate martorului Mardarasevici Gabriel, percepând un comision de 13.000 de euro, respectiv 3.000 de euro. În acelaşi interval, şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, Eva Emilian a pretins şi primit de la Tesloianu Dan Nicolae, la un preţ subevaluat, lucrarea „Peisaj mediteraneean”, executată de R.Negelly, pentru care a plătit suma de 1.000 de lei, în loc de valoarea de piaţă de 2.000 de lei”, susțineau procurorii DNA.

Potrivit informațiilor din dosar, procurorul se folosea de serviciile unor evaluatori care expertizau tablourile originale ca fiind false, pentru a le lua de la Tesloianu la un preț derizoriu. Ulterior, acestea ajungeau să fie vândute pe piața neagră la prețul real.

În urma afacerilor cu tablouri aparținând lui Dan Tesloianu și a unui alt colecționar, Emilian Eva ar fi câștigat circa 300.000 de euro, bani care au ajuns la alți membri ai familiei, pentru a nu fi trecuți în declarația de avere.

Emilian Eva nu a recunoscut acuzațiile

În iulie 2015, Emilian Eva a fost reținut pentru luare de mită, spălare de bani, efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția în scopul obținerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite și fals în declarații.

Dan Tesloianu a fost martor-denunțător în acest dosar și a descris cu lux de amănunte detaliile tranzacțiilor în care a fost implicat alături de procurorul Eva.

„Nu recunosc învinuirile ce mi se aduc. Nu i-am pretins niciodată nimic martorului denunțător Tesloianu Dan Nicolae și nici nu am discutat despre soluționarea dosarului pe care l-am avut în instrumentare”, a declarat Emilian Eva.

Dosarul procurorului este încă pe rolul ÎCCJ

În 2017, Emilian Eva a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție la 2 ani și 11 luni cu suspendare pentru luare de mită și acte de comerț incompatibile cu funcția. Pentru fals în declarații, el s-a ales doar cu o amendă penală în valoare de 12.000 de lei.

În decembrie 2022, Înalta Curte a reluat procesul procurorului Eva, după ce atât el cât și DNA au făcut apel împotriva sentinței inițiale. Dosarul se află, în prezent, pe rolul ICCJ, următorul termen fiind stabilit pentru 27 februarie 2023.

Dan Tesloianu a ajuns șef la secția de cardiologie

Dan Tesloianu a continuat să profeseze și a ajuns chiar șef al Laboratorului de Cardiologie Intervențională din cadrul secției de cardiologie de la spitalul ”Sfântul Spiridon” din Iași.

Vineri, 17 februarie, el a fost reținut pentru abuz în serviciu în formă continuată (238 de acte materiale), luare de mită și complicitate la continuarea executărilor lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente.

Medicul este acuzat că în perioada august 2017 – august 2022 a efectuat implantarea unui număr de 238 de dispozitive medicale extrase din cadavre sau a căror sursă de proveniență nu se cunoaște.

ADVERTISEMENT
Tags: