Sport

Danezii nu au uitat meciul fabulos cu România de la Mondialele din 2015! Interviu cu comentatorul partidei: “A fost cea mai mare dezamăgire pentru noi!”

În Jyske Bank Boxen din Herning, FANATIK a stat de vorbă cu Jens Jacob Juulsager, comentator al celui mai intens meci la naţionalei "tricolore" în ultimul deceniu: Danemarca - România 33-35, în sferturile CM 2015.
11.12.2023 | 16:34
Danezii nu au uitat meciul fabulos cu Romania de la Mondialele din 2015 Interviu cu comentatorul partidei A fost cea mai mare dezamagire pentru noi
Danezii nu au uitat meciul fabulos cu România de la Mondialele din 2015! Interviu cu comentatorul partidei: "A fost cea mai mare dezamăgire pentru noi!". Sursa: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

România îşi încheie luni prestaţia la Mondialul de handbal feminin, în meciul cu Polonia, programat la ora 19:00 în Jyske Bank Boxen, arenă în care “tricolorele” au obţinut două medalii, bronz la Euro 2010 şi bronz la CM 2015.

Danezii nu au uitat meciul fabulos cu România de la Mondialele din 2015! Interviu cu comentatorul danez

Unul dintre meciurile de referinţă jucate în “Boxen” a fost sfertul de finală de la Mondialul din 2015 dintre România şi Danemarca. A fost un meci fabulos al Cristinei Neagu, marcatoare a 15 goluri. Un thriller încheiat cu victoria României, 35-33, după două reprize de prelungiri.

ADVERTISEMENT

FANATIK a stat de vorbă în sala din Herning cu comentatorul danez al meciului de atunci, Jens Jacob Juulsager, care a declarat că este unul dintre cele mai tensionate meciuri pe care le-a comentat, într-o atmosferă incendiară. Comentatorul a precizat că eliminarea din sferturi a fost una dintre cele mai mari dezamăgiri pentru gazde.

Jens Jacob Juulsager
Jens Jacob Juulsager, comentatorul meciului România – Danemarca din 2015. Sursa foto: Fanatik

“A fost unul dintre cele mai captivante şi emoţionante meciuri pe care le-am comentat vreodată”

Jens, ai fost comentator al televiziunii daneze la Campionatul Mondial din 2015. Cum ai trăit acel meci împotriva României?

ADVERTISEMENT

– Wow. A fost unul dintre cele mai captivante şi emoţionante meciuri pe care le-am comentat vreodată. Mi se face pielea de găină când mă gândesc la acest meci. Întreaga arenă a fost full, aşteptările au fost foarte mari pentru Danemarca. Ştiam că echipa României este foarte puternică. Aveam respect.

Ştiam că echipa daneză trebuie să aibă o grijă specială pentru Cristina Neagu, un adevărat star, una dintre cele mai bune jucătoare din istorie. Chiar dacă toată lumea ştia că trebuie să aibă grijă la Neagu, ea tot a marcat o mulţime de goluri. Este unul dintre cele mai bune meciuri pe care le-a făcut un jucător pe care l-am văzut live.

ADVERTISEMENT

“Neagu trebuia să tragă şi ne spuneam că nu poate rata. Poulsen a apărat şi ne-a readus în Rai”

Înţeleg…

– Toată presiunea a fost pe umerii ei şi tot a reuşit să aibă o prestaţie extraterestră. Ceea ce îmi amintesc din acel meci cel mai mult, aruncarea de la 7 metri din ultima secundă, când era egalitate. Rikke Poulsen a fost trimisă în poartă, Neagu trebuia să tragă şi ne spuneam că nu poate rata. Poulsen a apărat şi ne-a readus în Rai.

VEZI REACŢIA COMENTATORILOR DANEZI LA ARUNCAREA DE LA 7 METRI DIN ULTIMA FAZĂ A CRISTINEI NEAGU

Eraţi încrezători că puteţi învinge în prelungiri…

– Da, aveam la dispoziţie prelungirile ca să câştigăm meciul şi îmi amintesc că toată arena, toată tribuna se zguduia. Oh, Doamne, a fost o nebunie. Dar, am pierdut oricum în prelungiri şi din Rai ne-am dus în… nu aş vrea să spun Iad, dar eram la pământ.

ADVERTISEMENT

A fost o dezamăgire pentru voi? În calitate de gazde îmi închipui că aşteptările erau mari…

– Bineînţeles. Ca ţară gazdă, mereu ai aşteptări mari. Ştiam că România este o echipă bună, dar pentru mine nu a fost o surpriză că a fost un meci atât de echilibrat. Mereu ţii cu echipa ta, dar jucând acasă, având acest nivel de handbal, cu mai mult de 12.000 de fani în arenă, speranţele de a reuşi sunt şi mai mari.

Vrei ca naţionala ta să meargă în weekendul cu finala, să continue petrecerea. Dar a fost cea mai mare dezamăgire pe care fanii danezi au trăit-o. Aşa este handbalul. Aşa că, pentru acel turneu, jos pălăria pentru Neagu, România şi celelalte jucătoare.

Cristina Neagu şi-a încheiat cariera internaţională în Herning: “Ce poveste, nu?”

Destinul Cristinei Neagu este legat de această arenă. În 2010, România a luat medalia de bronz la Euro împotriva danezelor, apoi în 2015 a luat din nou medalie, de această dată la Mondiale şi în acest an îşi încheie cariera internaţională tot în Herning…

– Ce poveste, nu? Şi la Euro 2010 am fost jurnalist acreditat, dar ce a fost ciudat la acel meci este că s-au marcat foarte puţine goluri. A fost 16-15 parcă. Portarii voştri au avut procentaje uriaşe. Şi atunci a fost o mare dezamăgire. A fost binevenită calificarea în semifinale pentru Danemarca, dar fiind foarte bucuroşi că am prins semifinalele şi apoi să încheiem cu două înfrângeri a fost ca o lovitură în plex.

Revenind la această ediţie a Mondialelor. Am văzut o atmosferă foarte frumoasă, dar un start nu prea bun pentru daneze. Cum vezi situaţia?

– Cred că avem o echipă foarte bună, care s-a dezvoltat foarte bine în ultimii ani. Înaintea medaliei obţinute la Mondialele trecute, ultima venise în 2013. Am fost pe locul 4 în 2019, 3 în 2021, 2 în 2022 şi, bineînţeles, aşteptările sunt foarte mari. Cred că avem o echipă cu foarte multe jucătoare bune. Avem foarte multe soluţii şi pe bancă şi acest lucru este pozitiv.

“Pentru noi s-au simţit emoţiile la meciul de debut cu Serbia”

Adică aveţi o echipă adevărată…

– Exact. Privind pe termen lung, dacă ne vom califica din sferturi în weekendul final, acest lucru poate fi un avantaj pentru Danemarca pentru că lotul poate fi rulat, iar jucătoarele să se odihnească mai mult. De asemenea, avem şi doi dintre cei mai buni portari din lume. Cred că avem un antrenor excelent, care citeşte foarte bine jocul. Şi inclusiv mental ne-am îmbunătăţit jocul.

Dar, pentru noi s-au simţit emoţiile la meciul de debut cu Serbia, cu Chile au făcut ceea ce a trebuit şi m-au impresionat cu România. Echipa a arătat în acel meci faţa pe care o aşteptam cu toţii. Dar Japonia a fost un adversar incomod, a pus probleme tuturor. Cred că lumea subestimează Japonia înaintea acestui turneu final. Să ne aducem aminte că au învins Serbia şi Spania în jocurile de pregătire.

“Moştenirea a fost ca o umbră. În fiecare an erau comparaţii cu echipa din 1997”

Visul este să câştigaţi Campionatul Mondial în faţa propriilor fani, nu?

– Cred că ar fi visul oricărui fan al handbalului danez. Danemarca a câştigat Campionatul Mondial în 1997 şi acea echipă va rămâne în istoria handbalului danez. Au câştigat şi aurul olimpic la Atlanta în 1996. Iar în ultimele două decenii când echipa nu s-a ridicat la acel nivel, această moştenire a fost ca o umbră. În fiecare an erau comparaţii cu echipa din 1997.

Ceea ce este puţin nedrept. Pentru că fiecare echipă are propria poveste. Acum ne-am întors în top. M-aş bucura foarte mult ca aceste jucătoare, care s-au luptat atâţia ani, să revină în topul mondial. Sunt multe jucătoare care fac parte de mult timp din echipă, care s-au chinuit să obţină rezultate bune când lucrurile nu mergeau bine.

Un rezultat bun aici, adică o medalie, ar fi meritoriu. Un alt obiectiv este calificarea la Jocurile Olimpice. Nu am mai fost de acolo din 2012. Nu ne-am calificat la Rio, la Tokyo. Pentru celelalte jucătoare ar fi o experienţă nouă şi un obiectiv îndeplinit. Medaliile reprezintă un obiectiv şi calificarea la Jocurile Olimpice un alt obiectiv.

  • 3 este locul ocupat de România la CM 2015
  • 2 medalii a obţinut România în sala din Herning (bronz la Euro 2010 şi bronz la CM 2015)
ADVERTISEMENT