Sport

Daniel Șendre despre decizia selecționerului de a se retrage din viața publică: „Trufie sau clasă!? Simplu: Edward Iordănescu!”

Daniel Șendre, editorialistul Fanatik, scrie despre selecționerul Echipei Naționale a României, care tocmai ne-a calificat la Euro 2024. Prezența pe covorul roșu al fotbalului, în Germania, pentru noi, ca țară, înseamnă mândrie, orgoliu, prestigiu și bani.
20.11.2023 | 20:23
Daniel Sendre despre decizia selectionerului de a se retrage din viata publica Trufie sau clasa Simplu Edward Iordanescu
Daniel Șendre înțelege decizia lui Edi Iordănescu de a se retrage din viața publică după calificarea la Euro 2024. foto: Sport Pictures
ADVERTISEMENT

România cu Iordănescu pe bancă s-a calificat la un turneu final după o pauză de 8 ani. Într-o grupă cu Elveția, Kosovo, Israel, Belarus și Andorra, șansele să terminăm pe primul loc la final sunt dintre cele mai mari. 9 meciuri, 5 victorii, 4 egaluri, 15 goluri marcate și doar 5 primite. Sunt cifrele seci ale respectării unei promisiuni grele din partea unui selecționer tânăr. “Ne vom califica la Euro”. Edi are 45 de ani și părul deja alb.

Daniel Șendre despre decizia lui Edi Iordănescu de a se retrage din viața publică: „M-a luat prin surprindere”

În Germania, pe lângă țara gazdă a spectacolului, vor mai fi prezente și Anglia, Austria, Belgia, Danemarca, Elveția, Franța, Olanda, Spania, Portugalia, Scoția, Serbia sau Turcia. România va fi acolo și se va bate cu unele dintre ele, pe stadioane spectaculoase, iar după meciuri suporterii ei își vor face prieteni printre microbiști rivali, însă la fel de mândri că sunt parte. Toate acestea i se datorează, în mare măsură, lui Edi, care le-a redat încrederea românilor în Echipa Națională. Inspirată alegerea FRF!

ADVERTISEMENT

Lasă că declarațiile sale decente și echilibrate, după calificare, en fanfare, cu o victorie, chiar în Ungaria prietenă, îi fac mare cinste, dar decizia de a se retrage din viața publică, după conferința de presă de astăzi, chiar m-a luat prin surprindere. Poate și pentru că nu e nimic românesc în asta!

Gândiți-vă puțin! Mai toți oamenii noștri de fotbal adoră să apară în media. În România chiar este o manie acest lucru, e ceva ce nu înțeleg, până și anumiți șefi de galerie sunt ahtiați după apariții în presă, care numai ultraserie nu este.

ADVERTISEMENT

Uitați-vă inclusiv la Dinamo, pentru că tot mi-am declarat eu, public, simpatiile „alb roșii”. Nici nu sunt numiți bine în funcții oameni în club și hop cu interviuri prin ziare și emisiuni, unde efectiv nu au ce spune, pentru că n-au realizat nimic, din moment ce abia s-au așezat pe scaune. Dar nu contează, ideea e să apară, ceea ce e ridicol!

Daniel Șendre: „Decizia lui Edi Iordănescu îmi arată că are clasă”

În cazul lui Iordănescu, situația era complet diferită. Omul ăsta chiar a realizat ceva remarcabil, o calificare la Euro, deci tot ce avea de făcut ulterior în mass media era să culeagă laudele, să fie auzit și văzut ca un profesionist ce tocmai a reușit în antrenorat, la nivel înalt, pe o bancă grea, a unei naționale ce nu îi are în componență pe Ronaldo sau Haaland.

ADVERTISEMENT

Iordănescu însă a rezistat tentației, dând curs sentimentelor și fiind el însuși. Edi a ales să stea cu familia, singurii oameni care i-au fost alături necondiționat în clipe dintre cele mai dificile, când atacurile curgeau în valuri.

E și o palmă discretă dată celor care au sărit calul, nu celor care l-au criticat, atenție, pentru că mulți au făcut-o meritat și onest. Perfect este doar Dumnezeu.

ADVERTISEMENT

Decizia selecționerului mie îmi arată că are clasă. Fără să reproșeze, fără să bată obrazuri mai groase sau să plătească poliție, cu discreție și în liniște alege să se retragă din lumina reflectoarelor pentru o perioadă. „Vă solicit respectuos să înțelegeți”

Respect asta și chiar îi apreciez puterea interioară. În termeni religioși, Edi a rezistat trufiei, care te pierde, conform Bibliei, ceea ce îl face și un credincios veritabil, nu unul fals, cum se poartă.

Însă Edi pare chiar mai mult decât atât, selecționerul României este un om cald, empatic și bun, care respectă și înțelege. Priviți fotografia de mai jos, în care tot ce am spus se și vede! Gestul lui Iordănescu, mâna aceea pe spatele unui fost adversar și expresia plină de sensuri a feței, îl ridică, în ce mă privește, enorm.

daniel sendre edi iordanescu
Edi Iordănescu și Alon Hazan, selecționerul Israelului. foto: Sport Pictures

Mă bucur pentru bucuria și succesul lui, chiar le merită! Mesajul pentru Rădoi și Contra, selecționerii de dinainte, nu face decât să confirme. „Mulțumesc, Mirel! Mulțumesc, Cosmin! La mijloc este și munca voastră! Echipa națională a României vă salută!”, a scris Edi, pe Facebook, după victoria cât o calificare la Euro, din Ungaria, sâmbătă seara. Nu se gândea la el Edi, ci la alții!

Exact ce spuneam. Onorabil. De impact. Clasă.

Doamnelor și domnilor,

Selecționerul Echipei Naționale de fotbal a României,

Edward Iordănescu.

ADVERTISEMENT