Sport

Daniel Șendre îl cheamă pe centralul Colțescu la VAR: „Corupție acceptată în văzul lumii sau proces în Instanță intentat lui Emil Grădinescu!?”

Daniel Șendre, editorialistul Fanatik, crede că e cazul să aflam dacă trăim într-o Românie civilizată sau într-un Est Sălbatic din cale afară, în care oricine poate face sau spune ce vrea, fără să fie nevoit să dea socoteală.
11.12.2023 | 19:59
Daniel Sendre il cheama pe centralul Coltescu la VAR Coruptie acceptata in vazul lumii sau proces in Instanta intentat lui Emil Gradinescu
Emil Grădinescu și-a retras cuvintele pe care i le-a adresat lui Sebastian Colțescu după derby-ul CFR Cluj - FCSB 1-1. Foto: colaj FANATIK.
ADVERTISEMENT

Minutul 52 al meciului CFR Cluj – FCSB a aruncat fotbalul românesc în aer. Florinel Coman l-a învins pe Sava cu o execuție de generic, de la 25 de metri. Sebastian Colțescu a validat reușita, apoi a fost chemat la monitorul VAR să revadă un duel anterior dintre Crețu și Otele. După câteva secunde de analiză, centralul a considerat că fundașul oaspeților a faultat, așa că a răsturnat propria-i decizie. Anularea incorectă a golului ar însemna viciere de rezultat: în loc de 1-2, pe teren, CFR – FCSB s-a încheiat 1-1, pentru că așa a vrut arbitrul.

Daniel Șendre, după golul anulat de Sebastian Colțescu în CFR Cluj – FCSB 1-1: „România microbistă s-a rupt în două”

După meci am constatat cu toții faptul că România microbistă s-a rupt în două. Jucători, antrenori, suporteri și analiști VS alți jucători, antrenori, suporteri și analiști. Primii considerăm că decizia luată de Colțescu a fost corectă, în timp ce restul suntem convinși că centralul a interpretat faza greșit, ceea ce demonstrează că fotbalul este în primul rând emoție.

ADVERTISEMENT

Experiența, profesia, simpatiile, fanta de lumină, IQ-ul, interesele, educația, toate influențează modul în care percepem lucrurile în viață, nu doar fotbalul, iar UEFA și FIFA nu pot schimba asta nici măcar cu lasere, darămite cu VAR! Sunt momente în care unanimitatea nu poate fi atinsă nici dacă de ea ar depinde însăși existența noastră pe planetă, ca specie.

Însă “una-i una și alta-i alta”, cum ar spune poetul! Jurnalistul Emil Grădinescu, comentator de fotbal cu notorietate și experiență, a lansat acuzații extrem de grave la adresa lui Sebastian Colțescu. Acuzații lansate în cascadă, deci nici măcar “judecata la cald” nu poate fi invocată drept scuză, în cazul în care jurnalistul nu e capabil să le susțină.

ADVERTISEMENT

Imediat după anularea golului în cauză, Grădinescu a postat un mesaj foarte dur pe Facebook. “Colțescu, Găman, toată cariera voastră nu mai valorează 2 lei. Sunteți niște găinari”. După încheierea meciului, la mai bine de o oră distanță, jurnalistul a continuat atacul la adresa celor doi arbitri, cu accent pe centralul Colțescu, însă de data aceasta într-o transmisiune live pe YouTube, pe canalul lui Gabi Safta: “M-a umflat râsul când am văzut în ce hal se pot coborî doi arbitri din Superligă, care încasează bani frumoși pentru ce fac. E incredibil! E inimaginabil! Să întorci faza după nu știu câte pase și să anulezi un gol e exemplu clar de rea voință.”

Daniel Șendre despre cele două scenarii posibile după acuzele grave aduse de Emil Grădinescu lui Sebastian Colțescu

Având în vedere întreg tabloul, pe care l-am descris la începutul articolului, într-o Românie sănătoasă la cap trebuie să se întâmple, obligatoriu, unul din două lucruri. Fie Emil Grădinescu îi prezintă scuze lui Sebastian Colțescu și astfel întregii opinii publice din România, fie arbitrul îl acționează în Instanțele civile, unde jurnalistul trebuie să probeze acuzele. Evident, există și o a treia variantă, cea în care centralul și jurnalistul să o dea la pace departe de ochii lumii, însă la o Românie sănătoasă la cap am făcut referire, nu la una de cumetrie!

ADVERTISEMENT

Emil Grădinescu este un comentator de fotbal cu notorietate și experiență, motiv pentru care declarațiile sale au și fost preluate, în integralitate, de presa centrală, ajungând astfel la milioane de oameni. “Îl consider pe domnul Colțescu un arbitru influențabil și corupt”, a mai afirmat, negru pe alb, jurnalistul.

Mai mult decât atât, în emisiunea lui Gabi Safta, Emil Grădinescu a ținut să precizeze, în mod repetat, faptul că “nu este simpatizant al FCSB”, echipă care a avut de suferit din cauza golului anulat de Colțescu, chemat din camera VAR să analizeze faza de către George Găman. Pe cale de consecință, rezultă că avem de a face cu afirmații responsabile, neafectate de o eventuală lipsă a obiectivității în judecarea unor faze în care e implicată echipa de suflet.

ADVERTISEMENT

La fel de important de precizat este și că Emil Grădinescu nu a făcut afirmații de o asemenea gravitate niciodată în carieră, indiferent de cluburile din România ale căror meciuri le-a comentat sau împotriva cărora a fost doar martor la nereguli de arbitraj.

Daniel Șendre: „România trebuie să afle neapărat dacă avem de a face cu arbitri corupți sau doar cu jurnaliști iresponsabili”

Sebastian Colțescu trebuie susținut în demersul său inclusiv de către FRF și CCA, instituții care nu își pot permite să lase să planeze asupra lor suspiciuni conform cărora acceptă în interior oameni corupți. În aceeași paradigmă se înscrie și LPF, organizatoarea competiției interne, care are și aceasta obligația să o protejeze.

În România aceea sănătoasă despre care vorbeam, opinia publică trebuie să afle neapărat dacă avem de a face cu arbitri corupți sau doar cu jurnaliști iresponsabili. Sunt convins că Emil Grădinescu nu bate câmpii, pentru că îl consider un om cu capul pe umeri, de aceea și susțin ideea de a ne spune mai multe din câte pare să știe.

Batista pe țambal ar însemna încurajarea în spațiul public al unor manifestări la fel de grave, gen rasism sau xenofobie, toate în ideea libertății de exprimare, garantată de Constituție. Jurnalistul trebuie să probeze acuzațiile lansate public sau să și le retragă, cu explicațiile de rigoare, desigur!

Lipsa unei reacții ferme din partea lui Sebastian Colțescu ar însemna că acceptă tacit că este “un arbitru corupt”. FRF, CCA, LPF, de asemenea. Responsabilitatea din partea tuturor celor implicați este imensă.

Având în vedere amploarea cazului, căpătată cu sprijinul presei, România trebuie să afle, în sfârșit, cum stau lucrurile. Arbitraj corupt și competiție viciată în fotbal sau doar acuzații de o gravitate extremă lansate cu o lejeritate feroce!? Patronii, sponsorii și partenerii cluburilor au dreptul să știe în ce își investesc, exact, banii.

E un caz din care noi toți, de altfel, oameni de fotbal, jurnaliști și suporteri vom realiza dacă trăim într-o Românie civilizată sau într-un Est Sălbatic din cale afară!

ADVERTISEMENT