Fotbal intern

Daniel Stanciu, ziaristul cel mai apropiat de Anghel Iordănescu: „În Thailanda îmi aducea mâncare pe ascuns în cameră” + „Noi, la Evz, l-am făcut General!”

04.05.2020 | 11:44
Daniel Stanciu ziaristul cel mai apropiat de Anghel Iordanescu In Thailanda imi aducea mancare pe ascuns in camera  Noi la Evz lam facut General
ADVERTISEMENT

Daniel Stanciu, ziaristul cel mai apropiat de Anghel Iordănescu, face dezvăluiri în premieră despre omul și antrenorul secolului. Timp de mulți ani, în special la „Evenimentul zilei”, Stanciu s-a ocupat de echipa națională, selecționer fiind „Tata Puiu”.

FANATIK a discutat cu Daniel Stanciu despre fața mai puțin știută a marelui tehnician care a împlinit 70 de ani. Să-l lăsăm pe actualul președinte al celor de la Universitatea Cluj să depene câteva amintiri neștiute despre Iordănescu.

ADVERTISEMENT

Daniel Stanciu, ziaristul cel mai apropiat de Anghel Iordănescu: „Cu o seară înainte de meci, mă suna și-mi dădea primul 11”

Am avut o relație foarte corectă cu nea Puiu, eu ocupându-mă ani de zile de echipa națională. Pe atunci cantonamentul era la Săftica și era foarte greu de ajuns acolo. Mă suna să-l mai ajut cu informații despre adversari, pentru că nu exista ce e acum. Sunam jucători de-ai noștri de afară și-l ajutam cu ce puteam, iar el aduna orice detaliu, pregătea amănunțit orice partidă. Iar cu o seară înainte de meci mă suna și-mi dădea primul 11 al României, iar Evenimentul zilei apărea întotdeauna primul cu echipa pe timpurile acelea!

„În cantonamentul naționalei venea un preot de fiecare dată”

„Înainte de fiecare convocare, nea Puiu mergea întotdeauna la biserică sau la o mănăstire. Plus că în cantonament venea câte un preot de fiecare dată. El ținea foarte mult la chestiile acestea.

ADVERTISEMENT

Mulți dintre jucători au preluat această obișnuință a lui Iordănescu mai târziu: Dorinel Munteanu, Viorel Moldovan, Tibor Selymes… Și mergeau de obicei la o mănăstire de lângă Alba Iulia, devenită celebră deja”

„Noi, la Evz, am făcut chestia cu Generalul, noi i-am dat acest nume, apoi l-au și făcut general pe bune. Și de asemenea am făcut-o și cu Regele Hagi, când ne-au criticat cei de la Academia Cațavencu, care erau cu Regele Mihai. La Mitică „Ciorbă” la restaurant am făcut gala fotbalului românesc, „Tudor” se numea. După calificarea la Mondialul din SUA, cred că în decembrie 1993 sau ianuarie 1994, l-am declarat antrenorul secolului pe Anghel Iordănescu și apoi i-am zis general” – Daniel Stanciu

Povestea meciului de la Belgrad, la care Iordănescu nu a mai ajuns din cauza blaturilor!

Țin minte meciul acela amical de la Belgrad, din 1996, când nu a vrut să se ducă în semn de protest față de blaturile din fotbalul românesc. La Evenimentul zilei aveam o campanie împotriva acestor meciuri, când făceau conducătorii „trei cu trei”, iar noi puneam caseta albă pe care scriam BLAT! Noi am fost primul ziar care am început să dăm atunci de aranjamentele din fotbalul nostru.

ADVERTISEMENT

Ca să revin, eu am fost la Belgrad și-mi spunea că el nu o să vină pentru că nu se mai poate. Zicea că din cauza blaturilor nu are cum să vadă jucătorii din fotbalul nostru de acasă și să-și dea seama de valoarea lor. Și Iordănescu nu a venit la Belgrad!

Iar eu am plecat cu mașina de la Belgrad direct la Bistrița, țin minte, unde a fost un Gloria – Steaua și a bătut Steaua ca de obicei. Iordănescu a amenințat că pleacă de la națională, a fost presiune publică, scandal mare, pentru că trebuia convins să se întoarcă la echipa națională

ADVERTISEMENT

„M-a ținut pe blat în cameră cu Gabi Balint, care era secundul lui”

„Scrisesem ceva nașpa de Mircea Sandu și mi-a interzis să merg cu naționala. Dar a fost un turneu în Thailanda, King’s Cup, și nea Puiu m-a luat și pe mine. M-a ținut pe blat în cameră cu Gabi Balint, care era secundul lui, și îmi aducea mîncare pe ascuns… Nici nu știu cum făcea…

Cred că mânca la restaurant, apoi spunea că termină în cameră! Și a durat ceva timp treaba asta, pentru că țin minte că am stat vreo 8-9 zile acolo, în Thailanda, câștigând turneul după o finală cu Danemarca. Iar înainte de turneu fusesem și pentru un amical la Doha, cu Qatarul”

„În Anglia și în Franța, în 1996 și 1998, am stat mult cu Edi, dar ne vedeam rar cu nea Puiu”

Cu Edi Iordănescu am fost la turneul final din Anglia în 1996 și la Mondialul din Franța, în 1998. Mi-am petrecut mult timp cu Edi, chiar dacă stăteam în hoteluri diferite. Ne intersectam rar cu nea Puiu. Era și doamna Vali, soția lui nea Puiu, dar ne vedeam cu el doar după meciuri.

Nici doamna Vali nu avea acces, nu stătea cu nea Puiu în cantonament, ci se vedeau doar a doua zi după partide. Pentru că așa făcea programul: nu în seara de după meciuri, ci abia a doua zi după-amiaza, după recuperarea din cursul dimineții. Ăsta era programul pe care Iordănescu îl respecta cu sfințenie

„La Atena, când era la naționala Greciei, m-a invitat la un concert de muzică grecească cu Anna Vissi”

E interesantă o întâmplare și de la naționala Greciei, când Iordănescu o antrena. Noi, cu naționala ziariștilor, aveam Mondialul sau Olimpiada la Atena, nu mai țin minte. L-am sunat pe nea Puiu și m-a invitat la masă.

Mi-a spus că, pentru că l-am ajutat mult de-a lungul timpului, îmi datorează o ieșire în oraș. Și m-a dus la un concert de muzică grecească, a cântat Anna Vissi, șmecheră tare. Era și doamna Vali.

De fapt, a fost prima și ultima oară când am fost și eu la un concert de muzică grecească”, povestește Stanciu pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT