Sport

David Popovici a oprit seceta de la nataţie! Care sunt sporturile unde România nu a mai câştigat aur la Mondiale de zeci de ani

David Popovici a cucerit medalia de aur la CM de înot, prima după 21 de ani de pauză. FANATIK prezintă care sunt sporturile unde România nu a mai câştigat un titlu mondial de zeci de ani.
22.06.2022 | 16:50
David Popovici a oprit seceta de la natatie Care sunt sporturile unde Romania nu a mai castigat aur la Mondiale de zeci de ani
Sporturile unde România nu a mai cucerit medalia de aur, la Campionatele Mondiale, de zeci de ani
ADVERTISEMENT

Sportul din România respiră după performanţa lui David Popovici, campion mondial la 200 m liber. Din 2001 nu mai obţinusem o medalie de aur la nataţie, însă seceta a fost oprită de un sportiv de 17 ani. În schimb, la alte discipline olimpice nu am câştigat un titlu mondial de zeci de ani, chiar dacă la un moment dat dominam acel sport.

Au trecut 61 de ani de la ultima medalie de aur la tenis de masă

În istoria Campionatelor Mondiale la tenis de masă, România ocupă locul 5 în clasamentul all-time pe medalii. Într-un sport dominat azi de asiatici, românii obţineau performanţe uluitoare la mijlocul secolului trecut. Ultima medalie, un argint, a venit la ediţia din 2019, când perechea Ovidiu Ionescu (România)/Alvaro Robles (Spania) termina pe locul 2 în proba de dublu.

ADVERTISEMENT

Dacă vorbim de o medalie 100% românească, ultima a fost obţinută de Otilia Bădescu, în 1993, când cucerea bronzul la proba de simplu feminin. Pentru ultimul aur câştigat de România, la Campionatele Mondial de tenis de masă, trebuie să ne întoarcem în timp până în 1961. Maria Alexandru şi Georgeta Pitică deveneau campioane mondiale la dublu, după ce învingeau în competiţie trei perechi din China şi una din Japonia.

Între 1950 şi 1955, proba de simplu feminin a fost dominată autoritar de Angelica Rozeanu, cu şase medalii de aur consecutive la Campionatele Mondiale. De altfel, cu o carieră care s-a întins între 1937 şi 1957, sportiva din România a cucerit 30 de medalii la această competiţie, dintre care 17 de aur, record pentru o jucătoare de tenis de masă.

ADVERTISEMENT
  • 46 de medalii a cucerit România la Campionatele Mondiale de tenis de masă (locul 5 în clasamentul all-time)

Avem 15 titluri mondiale la lupte, dar ultimul aur a venit în 1985

La Campionatele Mondiale de lupte, România este pe locul 18 în clasamentul all-time pe medalii, cu 82, însă doar 15 sunt de aur. Din nou, ultima medalie a fost cucerită în 2019, când Alina Vuc a luat argintul la lupte liber categoria 50 kg, după ce a fost învinsă în finală de Mariya Stadnik (Azerbaidjan). Sportiva de 28 de ani a mai fost vicecampioană mondială şi în 2017, dar la categoria 48 kg.

ADVERTISEMENT

Ultimul aur la Campionatele Mondiale de lupte a venit la ediţia din 1985, când Ștefan Negrișan îl învingea, în finala luptelor greco-romane, pe Mikhail Prokudin (URSS). La competiţia din urmă cu 37 de ani, România mai obţinea alte patru medalii, două de argint şi două de bronz.

  • 82 de medalii a cucerit România la Campionatele Mondiale de lupte (locul 18 în clasamentul all-time)
ADVERTISEMENT

23 de ani de ultimele medalii de aur la Campionatele Mondiale de box

Boxul este un alt sport unde România ocupă un loc în Top 10 al clasamentului medaliilor all-time la Campionatele Mondiale, mai exact poziţia a 9-a. Ultima medalie am obţinut-o în 2011, când Bogdan Juratoni lua bronzul la categoria mijlocie.

Medalii de aur, la Campionatele Mondiale de box, nu am mai cucerit din 1999, când George Olteanu, la categoria muscă, şi Marian Simion, la categoria semimijlocie, făceau spectacol în ringul din Houston. De altfel, România termina acea ediţie pe locul 3, după ce Adrian Diaconu lua argintul, în timp ce Waldemar Cucereanu, Ovidiu Bobîrnat, Gheorghe Lungu şi Lucian Bute se alegeau cu bronzul.

  • 29 de medalii a cucerit România la Campionatele Mondiale de box (locul 9 în clasamentul all-time)

Ultimele medalii de aur la atletism au venit la începutul secolului

România aşteaptă de 13 ani o nouă medalie la Campionatele Mondiale de atletism, după ce Nicoleta Grasu, la aruncarea discului, şi Monica Stoian, la aruncarea suliţei, au cucerit câte un bronz. Se întâmpla la ediţia din 2009, de la Berlin, unde ţara noastră a avut 17 atleţi înscrişi în concurs.

Când vine vorba de medalii de aur, România nu a mai obţinut un astfel de succes din 2001. La Edmonton, Gabriela Szabo se impunea în proba de 1.500 de metri, după ce mai câştigase titlul mondial şi la ediţiile din 1997 şi 1999, însă la 5.000 de metri. Tot la Mondialele din Canada, dar la maraton, Lidia Şimon devenea campioană mondială, după alte două medalii de bronz la precedentele ediţii.

  • 24 de medalii a cucerit România la Campionatele Mondiale de altetism (locul 24 în clasamentul all-time)

Locul 5 la Campionatele Mondiale de gimnastică, dar fără medalie de aur din 2010

Gimnastica a fost mereu sportul care a aprovizionat România cu medalii la Campionatele Mondiale, dovadă şi locul 5 în clasamentul all-time. Cu toate acestea, ultimul aur a fost cucerit la ediţia din 2010, când Ana Porgras devenea campioană mondială la bârnă.

Ultimele medalii au fost cucerite la Mondialele din 2015, cu argintul obţinut de Marian Drăgulescu la sărituri şi bronzul Larisei Iordache la individual compus. De atunci şi până în prezent s-au disputat patru ediţii ale competiţiei la care România a făcut doar act de prezenţă.

  • 135 de medalii a cucerit România la Campionatele Mondiale de gimnastică artistică (locul 5 în clasamentul all-time)

La scrimă aşteptăm o medalie de aur de 11 ani

Scrima este un alt sport unde România ocupă un loc în Top 10 al medaliilor câştigate la Campionatele Mondiale, însă aurul se lasă aşteptat de 11 ani. Ultimul succes major a venit la ediţia din 2011, când Anca Măroiu, Loredana Dinu, Simona Gherman şi Ana Maria Popescu au câştigat aurul la proba de spadă echipe.

În 2019, la Mondialele de la Budapesta, Bianca Pascu obţinea bronzul la proba individuală de sabie, ultima medalie câştigată de România la Campionatele Mondiale. Următoarea ediţie se va desfăşura între 15 şi 23 iulie 2022, la Cairo.

  • 65 de medalii a cucerit România la Campionatele Mondiale de scrimă (locul 9 în clasamentul all-time)

Sporturi unde România a câştigat medalia de aur, la Campionatele Mondiale, în ultimii ani

  • Kaiac Canoe – echipajul C-4 la 1.000 m (Leonid Carp, Petre Condrat, Iosif Chirilă şi Ştefan Strat) în 2015. România ocupă locul 6 în clasamentul all-time, cu 195 de medalii.
  • Haltere – Loredana Toma la categoria 63 kg în 2017. România ocupă locul 25 în clasamentul all-time, cu 33 de medalii
  • Canotaj – echipajul de dublu vâsle (Ionela-Livia Lehaci şi Gianina Beleagă) în 2018. România ocupă locul 9 în clasamentul all-time, cu 121 de medalii.

Handbalul, singurul sport pe echipe unde România a câştigat titluri mondiale

La sporturile de echipă, handbalul este singurul care a adus titluri mondiale pentru România, iar echipa masculină a deţinut mult timp recordul de medalii de aur. Tricolorii au câştigat de patru ori Campionatul Mondial, la ediţiile din 1961, 1964, 1970 şi 1974, fiind la egalitate cu Suedia. Doar Franţa ne-a depăşit la număr de titluri, cu şase, după victoriile din 2015 şi 2017. Ultima medalie a naţionalei masculine datează din 1990, când România obţinea bronzul, după 27-21 cu Iugoslavia în finala mică.

Naţionala feminină de handbal a României a cucerit un singur titlu mondial, în 1962, şi a mai disputat alte două finale mondiale, în 1973 (11-16 cu Iugoslavia) şi în 2005 (23-28 cu Rusia). Ultima medalie a fost obţinută în 2015, bronzul, după 31-22 cu Polonia în finala mică.

ADVERTISEMENT