Life

De ce au sticlele cu apă plată termen de valabilitate. Ce înseamnă, de fapt, data de expirare. Explicaţia e uimitoare

În funcţie de calitatea ambalajului în care a fost îmbuteliată, apa plată îşi poate schimba proprietăţile gustative, după cum avertizează specialiştii.
08.07.2023 | 20:28
De ce au sticlele cu apa plata termen de valabilitate Ce inseamna de fapt data de expirare Explicatia e uimitoare
De ce au sticlele de apă termen de valabilitate
ADVERTISEMENT

Mulți oameni cred că apa îmbuteliată este sigură de băut, chiar dacă a stat vreme îndelungată în mașină sau în frigider. Desigur, apa în sine nu se “strică”, dar aflându-se într-o sticlă de plastic începe la un moment dat să absoarbă compuși chimici nocivi, iar gustul unei astfel de ape lasă de dorit.

De ce apa îmbuteliată îşi schimbă gustul în timp

Recipientele de apă pot fi fabricate din polietilen tereftalat (PET) sau policarbonat (PC). Sticlele PET nu sunt concepute pentru a fi refolosite de multe ori, razele ultraviolete le penetrează fără probleme, iar astfel proprietățile apei se deteriorează.

ADVERTISEMENT

De asemenea, un astfel de recipient nu poate fi supus încălzirii, deoarece în timpul acestui proces încep să se formeze substanțe nocive. În plus, treptat apa începe să interacționeze cu plasticul, iar după o ședere lungă în recipientul PET, lichidul poate conține particule de plastic.

Într-un astfel de ambalaj PET apa poate fi păstrată timp de aproximativ 12 luni, dar acest lucru este valabil numai cu condiția ca sticla să nu fie deschisă în tot acest timp, iar condițiile de păstrare să nu fie încălcate.

ADVERTISEMENT

Şi totuşi data de expirare imprimată pe sticlele de apă îmbuteliată nu se referă la apa din sticle, ci exclusiv la ambalajul în care a fost îmbuteliată, dar chiar şi aşa trebuie să ţinem seama de sfaturile specialiştilor.

Sticlele de PC sunt reutilizabile. Un astfel de material are o rezistență ridicată, nu interacționează cu apa și este capabil să reziste la efectele de temperatură ridicată. Când este sigilată, apa într-o sticlă de policarbonat poate fi păstrată chiar și până la 24 de luni.

ADVERTISEMENT

După cum afirmă producătorii, apa nu se deteriorează și este sigură de băut chiar şi după 3-4 ani după ce a fost cumpărată, totuşi gustul ei nu este garantat. Adică, după data de expirare a sticlei de plastic, producătorul nu poate garanta calitatea gustului apei.

Asociația Internațională a Apei Îmbuteliate susține că motivul schimbării gustului nu este plasticul în sine, din care este făcută sticla, ci ușoară permeabilitate a materialului, care permite gazelor din aerul din jur să pătrundă în sticlă.

ADVERTISEMENT

De exemplu, se spune că plasticul poate transporta vapori de solvenți de uz casnic, combustibili pe bază de petrol și alte substanțe chimice care afectează gustul și mirosul băuturii tale într-o sticlă de plastic. Mulţi şoferi au observat probabil că atunci când apa potabilă este stocată într-o mașină, aceasta devine foarte rapid fără gust. Aparent, din cauza prezenței diverșilor vapori emiși de materialele de finisare a interiorului mașinii, precum și din cauza prezenței vaporilor de combustibil, diverși compuși pătrund ușor printr-o sticlă de plastic permeabilă și strică gustul apei.

ADVERTISEMENT
"A omorât fata. Ce nenorocit". Crimă oribilă în Petroşani: şi-a strâns fosta iubită de gât până a lăsat-o fără suflare. Bărbatul a vrut apoi să se sinucidă
Cora Schumacher: ”Este foarte dureros”. Decizia radicală care-i aduce multă suferință fostei soții...
Cora Schumacher: ”Este foarte dureros”. Decizia radicală care-i aduce multă suferință fostei soții a pilotului de F1
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Cât de frumoasă este fosta soţie a fiului lui Ion Ţiriac. Mama singurilor...
Cât de frumoasă este fosta soţie a fiului lui Ion Ţiriac. Mama singurilor nepoţi ai miliardarului arată răvăşitor la 41 de ani
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în...
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în vigoare noua directivă a Comisiei Europene
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Trei zodii care pierd bani în decembrie. Ratează o șansă unică de câștig
Trei zodii care pierd bani în decembrie. Ratează o șansă unică de câștig
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de...
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de protecţie, mă aflu într-un loc ascuns”
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Categoria de pensionari care va primi 2.000 lei în plus la pensie după...
Categoria de pensionari care va primi 2.000 lei în plus la pensie după recalculare. Venitul le crește substanțial
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română