News

De ce caută George Simion un candidat AUR pentru prezidențiale. „Ar fi un dezastru pentru el să fie cap-tractor pentru partid”

Deși sondajele de opinie îl plasează pe George Simion în turul doi al alegerilor prezidențiale, acesta spune că AUR va veni cu un alt candidat
03.10.2023 | 17:50
De ce cauta George Simion un candidat AUR pentru prezidentiale Ar fi un dezastru pentru el sa fie captractor pentru partid
Va fi sau nu George Simion candidatul AUR la prezidențiale. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Analiștii politici sunt de părere că AUR și George Simion au intrat în jocul de imagine de dinaintea anului electoral 2024, încercând să câștige la acest capitol prin asocierea cu diverse personalități, chiar și din afara partidului, care prezintă un plus de imagine față de liderul partidului. Pe de altă parte, comentatorii politici sunt de părere că o strategie în care AUR nu va miza pe președintele partidului în cursa pentru Cotroceni nu poate fi exclusă, date fiind limitările lui George Simion.

AUR își caută candidat la prezidențiale

Recenta informație cum că AUR l-ar fi tatonat pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, pentru o eventuală candidatură la alegerile prezidențiale din 2024 pare să confirme poziția exprimată anterior de George Simion, cum că nu el va fi candidatul partidului. Într-o declarație pentru G4media, acesta nu a infirmat informația, și a precizat că AUR va veni cu un candidat care să câștige un eventual tur doi. „AUR va veni cu acel candidat pe care românii îl doresc președinte și vă asigur că al nostru candidat va câștiga în disputa din turul 2 cu candidatul PSD/Marcel Ciolacu”, a spus George Simion, care a subliniat, într-un live pe pagina sa de Facebook, că fără o mobilizare masivă la vot „Marcel Ciolacu va fi viitorul președinte al României”, iar PSD se va afla la putere în următorii 12 ani.

ADVERTISEMENT

Informația apare în contextul în care luni INSCOP a dat publicității un sondaj de opinie în care George Simion apare pe locul trei în preferințele respondenților, după Mircea Geoană și Marcel Ciolacu, cu 18,7% susținere. Acest scor este doar puțin sub scorul AUR în sondaje. Totuși, sondajul INSCOP îl dă pe George Simion ca pierzând o finală în turul doi împotriva lui Geoană sau Ciolacu, dar și împotriva lui Nicolae Ciucă, președintele PNL. În acest ultim caz scorul ar fi cel mai strâns, de 52,2% la 47,8%.

Politologul Andrei Țăranu, profesor la SNSPA, este de părere că posibilitatea ca AUR să meargă cu un alt candidat la prezidențiale nu poate fi exclusă din calcule în condițiile în care George Simion ar fi un candidat cu limitări serioase într-o confruntare electorală. Acesta a amintit de recentul episod în care liderul AUR a reacționat violent atunci când o persoană care-l filma l-a întrebat despre relațiile sale cu rușii. Mai mult, politologul subliniază că tocmai în asocierea cu o personalitate fără probleme de imagine ar reprezenta principalul pericol ce ar putea facilita venirea la putere a partidului extremist.

ADVERTISEMENT

„Cred în posibilitatea ca George Simion să nu candideze și să propună pe altcineva. Și asta pentru că el știe, măcar atâta pentru că sunt convins că are în jurul lui diverși spin doctors care îi spun că îi va fi foarte greu să reziste într-o confruntare electorală televizată cu orice persoană care este puțin mai educată decât el. El fiind foarte puțin educat. Am văzut reacția acestuia în recentul episod când a fost întrebat despre relația sa cu rușii.

Una, doua îi venea să sară la bătaie. El nu are obișnuința dialogului. Și atunci e clar că ar fi un dezastru pentru el să fie cap-tractor pentru partid. Au nevoie de o personalitate care să fie mai decentă. Și aici cred că este marea problemă. Doamne ferește să se întâmple așa ceva. Sper ca toate persoanele decente din România să refuze o astfel de propunere. Altfel, chiar ne-am trezi cu Legiunea Arhanghelului Mihail la putere”, a declarat, pentru FANATIK, profesorul Andrei Țăranu.

ADVERTISEMENT

Episodul violent de duminică în care a fost implicat liderul AUR vine într-o lungă serie de astfel de momente, fie că ele s-au petrecut în Parlament sau atunci când George Simion a fost contracarat în public. Anul trecut, în centrul vechi din Capitală, el a insultat o tânără care refuzase o invitație din partea acestuia la un protest și care i-a reproșat că se prostituează. Mulți comentatori au subliniat de atunci seria de greșeli publice ale liderului AUR și au pus la îndoială capacitatea acestuia câștiga o luptă electorală.

„Nu-mi dau seama în ce măsură el controlează partidul sau partidul îl controlează pe el. Adică, partidul este radical și violent și îl împinge pe George Simion să se radicalizeze și mai mult. E o spirală a violenței. Ceilalți, precum Lavric sau Târziu, se țin destul de departe de acțiunile lui Simion. El e un personaj de foarte proastă calitate, și educațională, și morală, și umană. El nu ar atrage pe nimeni dacă nu ar avea această violență fățișă”, a mai precizat politologul Andrei Țăranu, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Jocul mișcărilor politice

Informația despre dorința AUR de a miza în lupta pentru Cotroceni pe guvernatorul Mugur Isărescu vine în contextul în care și alte partide fac mișcări în pregătirea anului electoral 2024. Săptămâna trecută, USR a lansat în spațiul public scenariul unei posibile candidaturi a Elenei Lasconi și la alegerile pentru Cotroceni, asta după ce numele ei a fost anunțat în fruntea listei pentru europarlamentare. Astfel, unii comentatori politici sunt de părere că ne aflăm în perioada în care partidele testează diferite strategii și candidați, uneori tocmai în raport cu posibilii candidați ai oponenților.

„Totul ține de strategia de imagine. Alegerile prezidențiale sunt ultimele în 2024. Până atunci vor fi euro, locale și parlamentare. Practic, fiecare partid își face calcule politice și, pe bună dreptate, încearcă să își maximizeze potențialul de imagine și cel electoral. Iar în cazul AUR există momentan George Simion care este principalul vector de imagine. Mai este o nuanță: fiecare partid are, în momentul de față, strategii și interese diferite. Unii își doresc mai multe locuri în parlament, alții își doresc consolidare la nivel local, alții caută conservare electorală și succes de imagine la nivel național. Tocmai de aceea, vom vedea foarte multe nume aruncate în agenda publică în următoarea perioadă, deci foarte multe testări ale opiniei publice”, a declarat, pentru FANATIK, consultantul politic Radu Delicote, care e de părere că nu există riscul ca Simion să-și submineze poziția de forță din partid, mai ales că lupta de imagine se duce acum iar alegerile efective sunt la finalul anului viitor.

De altfel, liderul AUR declara în urmă cu mai multe săptămâni că, în contextul în care sondajele dau ca sigur prezența candidatului AUR în turul doi la alegerile prezidențiale, acest candidat va fi stabilit în raport de posibilii contracandidați, fie că e vorba de Mircea Geoană sau Laura Kovesi. De asemenea, Simion a mai spus că AUR are o listă cu zece posibili candidați și că numele acestuia va fi anunțat după alegerile europarlamentare din iunie 2024.

„Candidatul AUR pentru alegerile prezidențiale va fi anunțat imediat după ce se termină alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024 pentru a vedea dacă avem sprijinul populației pentru a da viitorul președinte al României. Nu vrem să fim o unealta în mâna PSD-ului care să se folosească de noi doar pentru a repeta scenariul Iliescu-Vadim din 2000. O să vedem dacă candidează președinții de partid sau candidează niște candidați serviți cum ar fi Mircea Geoană sau doamna Kovesi şi în funcție de asta vom face şi noi următoarele mișcări politice. Dacă candidează Kovesi, poate alegem pe cineva din justiția reală”, declara George Simion care vorbea de Claudiu Târziu, avocatul Piperea sau Cristian Terheș posibili candidați din interiorul partidului, sau Ioan Aurel Pop, Mircea Diaconu, Andrei Marga, din exterior.

Declarația lui Simion venea în contextul în care AUR își anunțase candidații la alegerile europarlamentare, Gheorghe Piperea sau Cristian Terheș fiind personalitățile ultra-conservatoare aspirate de AUR. Politologul Andrei Țăranu este de părere că această capacitate a lui George Simion de a acomoda în interiorul partidului diverse personaje de extremă dreapta nu ar trebui să îngrijoreze, nefiind un indiciu că partidul poate fi mai mult decât liderul său.

„Piperea e un ciudat și un negaționist. E cineva care întotdeauna a căutat faimă și să fie în lumina reflectoarelor, iar de când nu o mai are se agită în situații de genul ăsta. Nu Piperea și cei pe care i-a pus pe listă acolo sunt problema. Problema e dacă cineva precum Isărescu, sau cineva de genul Meleșcanu, adică tot felul de personaje care au însemnat ceva în politica românească și nu numai, chiar și simbolic – un șef de partid, un candidat la prezidențiale – dacă aceștia ar începe să aprobe AUR și să susțină că este un partid cu care poți negocia, abia atunci începe să fie periculos”, a mai declarat, pentru FANATIK, politologul Andrei Țăranu.

ADVERTISEMENT