News

Revenirea AUR și momentele de umilință ale lui George Simion. „Problema liderilor populiști este că întotdeauna se iau foarte în serios”

Liderul AUR și-a reluat prezența dinamică în spațiul public, însă astfel se expune unor gafe serioase, dat fiind lipsa de carismă politică
20.09.2022 | 09:02
Revenirea AUR si momentele de umilinta ale lui George Simion Problema liderilor populisti este ca intotdeauna se iau foarte in serios
Probleme de imagine pentru liderul AUR. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Analiștii politici sunt de părere că ultimele episoade, cel din Centrul Vechi și de la deschiderea anului școlar, unde George Simion a fost pus în situații jenante, fără a ști cum să răspundă, arată riscurile la care se expune acum când revine al vechea politică dinamică.

George Simion, umilit în Centrul Vechi

După luni întregi în care a dispărut din atenția publicului odată cu începerea războiului din Ucraina, AUR și liderul său, George Simion, încercă o revenire în atenția publicului, o revenire ce se vrea clădită după nunta lui Simion, devenit un mega eveniment mediatic, și în contextul actualei crize la energie.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte însă, liderul partidului Alianța pentru Unirea Românilor trece în ultima perioadă printr-o serie de episoade din care a ieșit cu imaginea șifonată. Totul a început la 1 septembrie, atunci când George Simion a participat la deschiderea anului școlar la Liceul Lazăr din Capitală. În momentul în care s-a apropiat de microfon pentru a ține un discurs, o parte dintre elevi l-au fluierat și huiduit. Reacția acestuia a fost să nege cele întâmplate, asta deși imaginile cu fluierături au devenit virale în mediul online.

Săptămâna trecută, fundația Israel Heritage i-a retras acestuia invitația de a participa în Statele Unite la un dineu unde era invitat și fostul secretar de stat al SUA, Mike Pompeo. Din nou, George Simion a dat vina pentru acest lucru pe Guvernul României și Ambasada de la Washington care ar fi făcut presiuni pentru a opri vizita sa din SUA. Acesta a declarat că, în ciuda piedicilor autorităților de la București, AUR va continua colaborarea cu reprezentanți „din rândul partidului republican, membri ai familiei Trump, vor fi partenerii noștri politic în proiectul numit 2024 alegeri în SUA și alegeri în România”. Mai mult, chiar și nunta sa, transformată într-un eveniment politic, a avut repercusiuni negative în presă.

ADVERTISEMENT

Ultimul episod s-a consumat în acest weekend, atunci când liderul AUR făcea un live pe Facebook din Centrul Vechi al Capitalei și invita populația la protestul pe care încearcă să-l organizeze la începutul lunii octombrie în București. O tânără abordată de acesta cu unul dintre pliantele partidului l-a confruntat cu o replică dură: „Omule, ești varză maximă, iartă-mă că-ți zic, te prostituezi maxim”. Simion i-a răspuns imediat, strigând după ea: „Și tu mai mult cu băiatul ală”.

„George Simion se expune prea mult”

În urmă cu o săptămână, sociologul Barbu Mateescu nota că prin genul acesta de ieșiri publice, George Simion se expune exact acestui tip de situații riscante pentru un politician fără carismă sau alte atuuri, așa cum este liderul AUR.

ADVERTISEMENT

„George Simion se expune prea mult. Nuntă publică, discurs la începutul anului școlar, miting – și multe lucruri probabil în demarare sau de care nu știe acum nici el. Frenezia e remarcabilă – antonimul lui Ciucă, de exemplu. Dar în spatele freneziei lui Simion nu e zâmbetul lui Dan Diaconescu, carisma altor figuri din istoria mai îndepărtată sau show-ul scrâșnit al lui Vadim. De fapt nu e nimic ci o succesiune de cariere: maghiarofobul de la Valea Uzului care e fan Orban; luptătorul anti-pandemie într-o lume fără pandemie; militantul pentru unirea cu Basarabia care acum, într-un moment de mare slăbiciune strategică pentru Rusia, a uitat de această temă. 

Activitatea intensă produce în mod inerent gafe, clipe nefericite, momente ratate. E normal. Dacă ai fond treci peste ele cu un banc grosier (Băsescu), un apel rituos la dârzenie comună (Churchill), un zâmbet larg (JFK), optimism (Reagan). Simion n-are decât un singur lucru: dorința lui Simion de a face ceva”, a susținut Barbu Mateescu.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestuia prin acest gen de situații liderii populiști riscă să ajungă un subiect de glume, ceea ce, subliniază Mateescu, nu reprezintă un garant că acești lideri își vor pierde din atracție, după cum o demonstrează victoria lui Donald Trump din 2016. Totuși, sociologul subliniază că această lipsă de carismă și de spontaneitate a lui Simion va reprezenta un obstacol serios într-o campanie electorală dură.

„Problema liderilor populiști este că întotdeauna se iau foarte în serios. Umorul, la care un politician normal rezistă, pentru oameni care se iau foarte în serios și nu au acest simț, este foarte dificil. Uitați-vă ce i-a răspuns Simion, care i-a spus „că tu ești prostituată mai mult ca mine”. Adică, în primul rând că replica asta nu e foarte inteligentă, omul a recunoscut că avea dreptate. Dar el va fi și în dezbateri televizate, va trebui să dea niște replici cu care să convingă milioane de oameni că el este cel mai tare, cel mai priceput.

Toate aceste lucruri depind însă de fond. S-a râs și de Hitler, și a obținut rezultate foarte bune electorale. S-a râs foarte mult de Trump în 2016 și a câștigat. Deci umorul nu este întotdeauna o soluție. Însă vulnerabilitatea la umor crește cu cât te expui mai mult și aici Simion are o frenezie și o energie colosală, pe care nu o au alții. Trebuie subliniat că deseori ajungi într-o situație nefericită, nu neapărat făcând lucruri proaste. El e dinamic, dar asta înseamnă că se și expune foarte mult, iar umorul poate să apară în aceste scenarii”, a mai precizat, pentru FANATIK, Barbu Mateescu.

„Partidul lui este o creație”

Profesorul Cătălin Avramescu este însă de părere că aceste episoade par să conteze mult prea puțin pentru George Simion în contextul în care fapte mult mai grave, precum asaltul asupra Parlamentului din 21 decembrie 2021, organizat de AUR și soldat cu violențe în tentativa de intrare în clădirea Parlamentului, au rămas nesancționate de către autoritățile statului.

„Partidul lui este o creație, iar el este ținut în brațe. De unde știm asta? Păi, la modul organizat, a încercat să-l agreseze chiar pe primul ministru al României. Unde se întâmplă așa ceva în lumea civilizată? Ce a făcut Jandarmeria și restul instituțiilor de forță? De ce aceste instituții, care când vor să rupă spinarea a 30.000 de oameni în Piața Victoriei o pot face, par incapabile să răspundă actelor de agresiune ale acestui partid? Am văzut ce pedepse primesc în SUA cei care au luat cu asalt Capitoliul, la noi asaltul asupra Parlamentului a trecut fără consecințe, la fel ce s-a întâmplat la Alba Iulia.

Acum poate merge prin Centrul Vechi și să insulte oamenii fără nicio consecință. El nu poate să ducă o propoziție până la capăt. Vadim era măcar un om citit, că își folosea această erudiție în scopuri abominabile, este o altă problemă. Simion nu este din același aluat, ceea ce ne arată și degradarea diverselor grupuri de interese. Cel puțin în anii 90 mai aveau niște standarde”, a declarat, pentru FANATIK, Cătălin Avramescu, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice a Universității București.

De altfel, în luna februarie, Parchetul General a deschis un dosar penal pentru ultraj și tulburarea liniștii publice după ce George Simion l-a agresat, la tribuna Parlamentului, pe ministrul energiei, Virgil Popescu.

Pe de altă parte, sociologul Barbu Mateescu este de părere că în acest moment, mai mult ca oricând, partidul se identifică cu liderul său, fiind de notat nu doar epurările din partid ai unor parlamentari au dar chiar și modul în care a dispărut din prim-plan fostul co-președinte, Claudiu Târziu, cel care era foarte vizibil la un moment dat. Potrivit acestuia actuala strategie a lui George Simion este corectă, fiind singurul lider politic care denotă energie în aceste momente, fiindși motivul pentru care se expun acestor riscuri.

Între timp însă, în Parlament reprezentanții AUR au fost mai degrabă concentrați pe o serie de proiecte legislative marginale. Săptămâna trecută, aceștia au depus un proiect de lege pentru interzicerea insectelor în producția de hrană pentru populația umană. „Considerăm absolut necesară și de extremă urgență reglementarea interzicerii consumului insectelor și viermilor, atât ca alimente de sine stătătoare, cât și ca ingrediente”, au subliniat aleșii AUR. La începutul anului partidul a susținut un alt proiect bizar, Legea Suveranității, în care doreau să pedepsească „accesarea sau manipularea activității neuronale” precum și „orice intervenție asupra conexiunilor neuronale sau intruziune la nivelul creierului, într-un mod invaziv sau neinvaziv, în lipsa consimțământului scris”.

„Nu au ce altceva să facă. Nu au trei, patru, cinci – sau măcar, ca USR-ul, două intrări în Parlament. Să nu uităm câte partide au dispărut de pe scena politică. PPDL-ul a fost și a dispărut, PSM-ul mult timp s-a luptat cu pragul electoral, doar în două scrutine l-a trecut foarte bine, dar în restul timpului le-a fost extrem de dificil să se mobilizeze. Sunt partide despre care nu mai știm nimic.

Ei trebuie să fie așa, deci nu știu dacă aici au foarte multe de ales. Ei trebuie să fie foarte energici, foarte dinamici, pentru că, la fel ca toate aceste partide care au dispărut, simt că nu au structurile în teritoriu, nu au aceeași susținere de patru, șase, opt ani pe care o au alte partide din partea unor votanți care să le asigure că și dacă nu fac nimic și tac din gură tot le va fi bine. Aici nu cred că greșesc”, a mai declarat, pentru FANATIK, sociologul Barbu Mateescu.

ADVERTISEMENT