Life

De ce e bine să pui oțet când speli rufele. 7 trucuri eficiente despre care sigur nu știai

Oțetul poate fi folosit și atunci când speli rufele, iar efectul este uimitor. Iată 7 trucuri eficiente, despre care sigur nu știai.
16.02.2023 | 09:00
De ce e bine sa pui otet cand speli rufele 7 trucuri eficiente despre care sigur nu stiai
De ce e bun oțetul pentru spălarea hainelor. Sursa foto: Pixabay/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Atunci când speli rufele poți adăuga oțet, iar efectul pe care îl are asupra hainelor este surprinzător. În același timp, acest ingredient curăță mașina de spălat, dar și fierul de călcat. Iată câteva trucuri pe care orice gospodină ar trebuie să le știe!

De ce să pui oțet atunci când speli rufele. Trucuri eficiente pentru hainele tale

Toate gospodinele știu că oțetul nu este utilizat doar la gătit, ci are numeroase întrebuințări casnice. De multe ori, acest ingredient, care e la îndemâna oricui, se dovedește a fi mult mai eficient decât unele soluții pentru curățenie sau spălarea hainelor.

ADVERTISEMENT

Cel mai bun oțet este cel alb distilat. Acesta nu conține coloranți naturali vegetali, care ar putea să-ți păteze hainele. În cazul în care ai oțet din cidru de mere, atunci trebuie să-l diluezi cu apă înainte de a-l folosi pentru a spăla rufele.

Acidul acetic regăsit în oțetul alb distilat este ușor, astfel că nu va dăuna țesăturilor. Se adaugă 120 ml oțet, în compartimentul destinat balsamului, la clătirea finală a rufelor. De altfel, acest ingredient ajută și la albirea rufelor.

ADVERTISEMENT

Dacă vrei ca hainele tale să fie din nou albe, atunci tot ce trebuie să faci este să adaugi 250 ml de oțet alb distilat într-o oală mare cu apă. Se încălzește până la fierbere, după care se adaugă lucrurile murdare. Se lasă la înmuiat peste noapte, apoi se spală ca de obicei. Este important de menționat că metoda trebuie utilizată numai pe țesături din 100% bumbac.

De asemenea, oțetul înmoaie țesăturile în mod natural. Dacă vrei ca hainele tale să fie moi, atunci pune 120 ml de oțet alb distilat la finalul ciclului de spălare a rufelor. Se pot adăuga și câteva picături de ulei esențial.

ADVERTISEMENT

Cum scapi de mirosul neplăcut din mașina de spălat

Un efect foarte bun pe care oțetul îl are este eliminarea mirosurilor neplăcute. Dacă vrei ca mașina de spălat să emane un miros proaspăt și nu unul de mucegai, atunci trebuie să adaugi 450 – 470 ml oțet alb distilat și să dai drumul la programul normal de spălare. Dă drumul apoi la un al doilea program normal, dar cu detergent.

Oțetul poate să fie de mare ajutor dacă vrei să previi scamelor și a părului de animale pe haine. Dacă adaugi 120 ml de oțet alb distilat în ciclul de clătire, efectul va fi unul surprinzător, potrivit thespruce.com.

ADVERTISEMENT

De asemenea, dacă hainele tale miros a transpirație, atunci umple o sticlă pulverizatoare cu oțet alb distilat nediluat. Acesta se aplică direct pe țesătură, în zona subrațului. Se lasă să acționeze timp de cel puțin zece minute, apoi se pune la spălat în mod normal.

Oțetul este foarte bun și dacă vrei să scapi de mirosul de fum de țigară sau trabuc din haine. Pentru asta se adaugă 120 ml oțet alb la ciclul de spălare. Pentru haine și perne sau draperii, se umple cada cu apă fierbinte și se adaugă 250 ml de oțet.

Hainele sau țesătura se adaugă deasupra apei aburinde, iar ușa se închide pentru ca aburul să pătrundă în fibre. Poți folosi oțet alb și dacă vrei să scapi mirosurile grele de fum din aer din cauza unei neatenții în bucătărie.

Oțetul, eficient pentru a curăța fierul de călcat

Oțetul este o variantă foarte bună dacă vrei să cureți fierul de călcat. Atunci când aparatul este rece, rezervorul se clătește cu apă și oțet. Se umple fierul de călcat, iar apa se agită prin orificiile de ventilație pe o cârpă veche, timp de câteva minute, astfel încât să elimini orice reziduu înainte de a călca hainele.

Dacă vrei să scapi de urmele de ars de pe placa frontală a fierului, atunci trebuie să freci cu o pastă din părți egale de oțet alb distilat și sare. Se șterge apoi cu ajutorul unei cârpe umezite cu oțet alb.

ADVERTISEMENT
Tags: