Life

De ce este căscatul contagios. Puțină lume știe că ar putea ascunde o boală gravă

De ce se transmite căscatul de la o persoană la alta. În spatele acestui gest contagios s-ar ascunde o boală gravă. Ce spun medicii?
18.02.2023 | 11:19
De ce este cascatul contagios Putina lume stie ca ar putea ascunde o boala grava
Ce probleme medicale ascunde căscatul. Sursa foto: DOC.ro
ADVERTISEMENT

S-a observat de-a lungul timpului că oamenii încep să caște atunci când îi observă pe alții că fac același lucru. Puțini cunosc faptul că în spatele acestui gest contagios se ascund, de fapt, problemele medicale. Ce au descoperit doctorii de specialitate?

De ce căscăm și de ce ne ”molipsim” de acest gest. Explicația medicilor

Mulți asociază căscatul cu starea de somnolență, oboseală sau plictiseală, ceea ce nu este exclus, dar în astfel de situații ar trebui să se producă foarte rar în timpul zilei sau nopții. Dacă se cască în mod excesiv, atunci se poate lua în calcul o afecțiune medicală.

ADVERTISEMENT

Potrivit reprezentanților de la clinicile Regina Maria căscatul poate indica în primă fază o lipsă de oxigenare a creierului, instalarea unei migrene sau boala sclerozei multiple. Totodată, s-a observat un căscat mai mult decât necesar și în rândul persoanelor cu scleroză laterală amiotrofică sau al celor care au Parkinson.

Încă este un mister pentru experții în medicină de ce oamenii care suferă de schizofrenie cască mai puțin sau chiar deloc. De altfel, nu doar printre oameni căscatul se molipsește, ci și printre animale. Cu siguranță ați văzut asta și la câini sau pisici.

ADVERTISEMENT

Anumiți mesageri chimici de la nivelul creierului nostru ar putea contribui la căscat, cum ar fi dopamina sau ACTH-Hormonul adrenocorticotrop. De asemenea, gestul contagios ar exista din moși-strămoși, luându-se în calcul și varianta unei programări genetice.

Potrivit sfatulmedicului.ro, căscatul exagerat este acela care are loc mai mult de o dată pe minut. De altfel, în urma unui studiu din 2013, s-a concluzionat că obiceiul scade temperatura creierului și astfel s-ar produce oxigenarea acestui organ.

ADVERTISEMENT

Medicamentele care te fac să caști

Și medicamentele pot contribui la apariția căscatului, în acest caz fiind vorba despre o reacție adversă. Tratamentele pentru depresie sau anxietate ar fi printre cele care generează căscatul, de aceea trebuie întrebat un medic despre consecințe atunci când ni se prescriu anumite rețete.

Despre anxietate se știe că declanșează căscatul, mai ales că este o afecțiune ce provoacă probleme la nivelul inimii, ficatului, sistemului respirator sau reduce din energia corpului. Printre toate acestea, căscatul excesiv poate fi un simptom al infarctului sau al unei hemoragii la nivel cardiac.

ADVERTISEMENT

Pentru a evita problemele menționate, medicii recomandă o odihnă corespunzătoare, renunțarea la obiceiurile toxice, adoptarea unui stil de viață sănătos, sport și hrană care să nu ne îngreuneze buna funcționare a organismului.

ADVERTISEMENT