Sport

De ce nu a câștigat Pele niciodată Balonul de Aur. Câte trofee ar fi trebuit să aibă în palmares brazilianul

Pele a fost considerat de mulți cel mai mare jucător al tuturor timpurilor, însă el a avut marele regret că nu a putut câștiga niciodată Balonul de Aur.
31.12.2022 | 14:45
De ce nu a castigat Pele niciodata Balonul de Aur Cate trofee ar fi trebuit sa aiba in palmares brazilianul
Pele a fost considerat de mulți cel mai mare jucător al tuturor timpurilor, însă el a avut marele regret că nu a putut câștiga niciodată Balonul de Aur. Sursă foto: Twitter
ADVERTISEMENT

Brazilianul s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani într-un spital din Santos, după o lungă luptă cu cancerul de colon.

Regulile stricte l-au ținut departe pe Pele de Balonul de Aur

Triplu câștigător al Cupei Mondiale, în 1958, 1962 și 1970, marele Pele nu a putut să-și pună niciodată în vitrina cu trofee și Balonul de Aur, iar acest lucru doar din cauza regulilor stricte care se aplicau la acea vreme.

ADVERTISEMENT

Celebra distincție a fost acordată pentru prima dată în 1956, anul în care legendarul fotbalist brazilian își începea strălucitoarea carieră, dar regulamentul nu permitea ca un jucător din afara Europei să câștige marele premiu.

Iar această regulă a durat până aproape de zilele noastre și a fost o piedică și pentru un alt mare fotbalist: argentinianul Diego Maradona. Începând din 1995, Balonul de Aur putea fi acordat oricărui jucător care evolua în Europa, iar din 2006 au fost îndepărtate toate restricțiile.

ADVERTISEMENT

Brazilianul a primit trofeul pentru întreaga carieră

Tocmai pentru a compensa regulile stricte aplicate în anii de debut și pentru a marca o carieră de vis, revista France Football a decis să-i acorde lui Pele un Balon de Aur onorific în anul 2014.

Vizibil emoționat, brazilianul a urcat pe scenă și a ținut un discurs printre lacrimi. ”Am promis familiei că nu voi plânge, dar sunt emoționat. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că mi-a dat sănătate pentru a juca atât de mulți ani.

ADVERTISEMENT

Dar nu am jucat singur, tot ce am câștigat a fost împreună cu prietenii mei. Oamenii își amintesc fotbaliștii, totuși, să nu-i uităm pe cei care pregătesc ghetele, pe fizioterapeuți, maseuri… Vreau să le dăruiesc tuturor acest trofee”, spunea Pele pe 13 ianuarie 2014, pe scena Kongresshalle din Zurich.

Pele Balonul de Aur

Pele merita să câștige de 7 ori Balonul de Aur

Și tot ca o recunoaștere a valorii extraordinare pe care Pele a arătat-o pe teren, France Football a anunțat că dacă nu exista toate regulile de la început brazilianul ar fi câștigat de șapte ori Balonul de Aur.

ADVERTISEMENT

Pele Balonul de Aur

Triplul campion mondial ar fi primit marele trofeu în 1958, 1959, 1960, 1961, 1963, 1964 și 1970, ar fi fost primul fotbalist cu șapte astfel de distincții și astăzi ar fi fost la la egalitate cu Leo Messi.

Anii în care marele Pele ar fi meritat Balonul de Aur, trofeul a ajuns la următorii fotbaliști:

  • 1958 – Raymond Kopa (Franța, Real Madrid)
  • 1959 – Alfredo Di Stafano (Spania, Real Madrid)
  • 1960 – Luis Suarez (Spania, Barcelona)
  • 1961 – Omar Sivori (Italia, Juventus)
  • 1963 – Lev Iașin (URSS, Dinamo Moscova)
  • 1964 – Denis Law (Scoția, Manchester United)
  • 1970 – Gerd Muller (Germania, Bayern)
ADVERTISEMENT