Life

De ce nu e bine să dormi prea mult. La ce riscuri te expui dacă ai acest obicei

De ce nu este bine să dormi prea mult. La te riscuri te expui dacă ai acest obicei. Pot apărea probleme serioase de sănătate.
01.04.2024 | 23:18
De ce nu e bine sa dormi prea mult La ce riscuri te expui daca ai acest obicei
De ce nu trebuie să dormi prea mult. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Un specialist a explicat de ce nu este bine să dormi prea mult. Somnul în exces are mai multe riscuri pentru organism. Puțini știu ce probleme de sănătate pot apărea.

De ce nu e bine să dormi prea mult. Riscurile la care te expui

Odihna suficientă este necesară pentru o bună funcționare a organismului, dar și pentru menținerea stării de bine pe parcursul zilei. Dacă nu dormim suficient, atunci nu vom funcționa la un nivel optim. Totodată, nici somnul în exces nu este sănătos.

ADVERTISEMENT

Potrivit specialiștilor, dormitul mia puțin de 7 ore nu asigură odihna ne care avem nevoie și poate provoca probleme de sănătate la adulți, în timp ce somnul mai lung de 9 ore poate avea beneficii pentru adulții tineri.

De multe ori, în zilele libere, avem nevoie de odihnă în plus, motiv pentru care s-ar putea să dormim mai mult decât este nevoie. Acest lucru nu este, însă, o problemă, de cele mai multe ori.

ADVERTISEMENT

Atunci când dormim prea puțin, pot apăra boli cronice, o lipsă generală de energie și iritabilitate. În plus, somnul în exces are și el efecte negative, cum ar fi dezvoltarea de boli de inimă, obezitate, diabet de tip 2, dureri de cap, depresie, dar și un risc crescut de deces pentru cei care suferă de afecțiuni medicale.

Adulților le este recomandat să doarmă între 7 și 9 ore pe noapte. Adolescenții cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani au nevoie de 8 până la 10 ore de somn.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, unele persoane se simt bine cu doar 6 ore de somn, în timp ce altele au nevoie chiar și de 10 ore. Dacă obiceiurile de somn nu afectează studiile, munca, întâlnirile și rutina zilnică, atunci nu este nicio problemă.

“Uneori, corpul tău are nevoie de un pic de timp suplimentar de recuperare.Orice fel de rănire sau boală, sau chiar un program de lucru care te împiedică să dormi suficient, te poate face să dormi uneori mai mult decât de obicei. În general, nu este nimic de care să îți faceți griji”, a explicat Dr. Drerup, specialist în somn la Fairview Hospital, potrivit dcmedical.ro.

ADVERTISEMENT

Motivul pentru care unele persoane dorm prea mult

Somnul în exces poate fi cauza de diferite motive. Unul dintre ele este faptul că se întâmplă să pierzi ore de somn care trebuie recuperate. Anumiți factori care țin de starea de sănătate și de stilul de viață pot provoca somnolența excesivă.

Lipsa de somn, anumite boli, consumul de alcool și substanțe interzise, precum și medicamentele pot provoca somnolența în exces. Antihistaminicele, analgezicele și medicamentele pentru tulburări de sănătate mintală pot provoca o stare de somnolență.

Un alt motiv pentru care dormim în exces poate fi stilul de viață. Munca în ture, de exemplu, împreună cu un program haotic de somn pot să provoace somnolența, potrivit HopkinsMedicine.

Persoanele care suferă de anumite probleme de sănătate, cum ar fi diabet, durerea cronică, hipotiroidismul sau fibromialgia pot simți nevoia să doarmă mai mult. Potrivit specialiștilor, somnolența excesivă poate să fie cauzată și de tulburările de somn.

Indiferent de cauza problemelor de somn, acestea trebuie investigate și tratate corespunzător. Odihna este necesară pentru sănătate, iar somnul nu trebuie neglijat.

ADVERTISEMENT
Tags: