Life

De ce nu e bine să folosești balsam de rufe când speli aceste haine. Multă lume face această greșeală uriașă

Greșeala uriașă pe care o fac multe persoane când spală haine. De ce nu este bun balsamul de rufe pentru toate țesăturile.
02.04.2023 | 10:07
De ce nu e bine sa folosesti balsam de rufe cand speli aceste haine Multa lume face aceasta greseala uriasa
Cât și cum ar trebui să utilizăm un balsam de rufe ca să nu fie nociv pentru haine și corpul nostru. Sursa foto: drdeco.ro
ADVERTISEMENT

Spălarea hainelor este importantă în viața de zi cu zi a unei persoane, însă știați că balsamul de rufe dăunează anumitor țesături? În loc să le facă mai catifelate, dimpotrivă, le lasă mai aspre și le face să fie și dăunătoare pentru corp.

Balsamul de rufe dăunează anumitor haine. Care sunt efectele

Balsamul de rufe nu ar trebui utilizat, de exemplu, în cazul articolelor vestimentare pentru bebeluși. Odată absorbit de hainele pe care le poartă aceștia, poate provoca iritații, bube, mâncărimi, efecte care duc la o stare de agitație a celui mic.

ADVERTISEMENT

Sunt momente când balsamul de rufe, în combinație cu apa dură, distruge țesătura, luându-i din aspectul fin. În cazul prosoapelor de baie se poate întâmpla, mai ales dacă sunt din spandex, microfibre sau elasan. De asemenea, aveți grijă și să nu puneți prea mult detergent de haine.

Specialiștii recomandă și să uitați de balsam de rufe atunci când băgați în mașina de spălat articole din cașmir, mătase sau poliester. Ideal ar fi să utilizați cât mai puțin din această compoziție, pentru a evita consecințele neplăcute și chiar pe termen lung.

ADVERTISEMENT

Este bine de știut faptul că balsamurile de rufe din comerț sunt de multe ori o capcană pentru sănătatea noastră. Astfel, ce mai puteți face este să optați pentru un balsam de rufe bio. Persoanele cu o piele mai sensibilă ar face bine să-l caute și să-l achiziționeze.

Balsamul de rufe, toxic pentru organismul uman?

Multe balsamuri de rufe au în compoziție substanțe toxice pentru organismul nostru, precum: alcoolul benzilic, ftalații, etanolul sau cloroformul. Acestea pot duce la cancer, tulburări ale sistemului nervos, apariția unor stări de vomă sau dureri de cap , informează csid.ro

ADVERTISEMENT

Cum să faci balsam de rufe acasă

Puține sunt persoanele care știu faptul că balsamul de rufe poate fi făcut și acasă, nu doar în fabrică. În mod inevitabil va fi mai sănătos. Deși pare bizar, deoarece a-i crede că le va oferi un miros neplăcut, oțetul alb de alcool poate ajuta la producerea propriului balsam de rufe.

În combinație cu 10-20 de picături de ulei esențial de lavandă, cuișoare sau orice preferi, oțetul alb de alcool nu va lăsa niciun miros. Compoziția te va lua prin surprindere, căci nu doar că va oferi hainelor o aromă plăcută, ci le va face și mai fine și nu vom mai avea probleme cu pielea.

ADVERTISEMENT

De asemenea, dr. Ionuț Fronea, medic specialist în farmacologie, are o rețetă și mai utilă pentru un balsam de rufe ecologic. Ingredientele sunt: 6 căni de bicarbonat de sodiu, 150 grame de săpun de casă dat pe răzătoare (poate fi util și un săpun organic din comerț) și 15 picături de ulei esențial de lămâie.

”Pune toate ingredientele într-un blender și amestecă-le până când obții o pudră fină. Depozitează detergentul într-un recipient cu capac. Înainte de fiecare utilizare, poți adaugă 5 picături de ulei esențial de lămâie, pentru împrospătarea aromei.

Folosește, la fiecare spălare, 3 linguri cu vârf din acest detergent pe care poți să îl prepari singur/ă. Dacă speli haine albe, adaugă 1/2 cană de apă oxigenată în compartimentul pentru înălbitor al mașinii de spălat”, informează dr. Ionuș Fronea, potrivit csid.ro

ADVERTISEMENT
Tags: