De ce nu e bine să lași carnea de pui lângă alte alimente la congelator? Câte persoane se gândesc la acest lucru atunci când aleg să păstreze alimentele congelate? Dacă am cunoaște riscurile, poate am fi mult mai atenți.
Există anumite reguli nescrise legate de modul în care putem păstra alimentele. Sunt unele legume care nu trebuie ținute la frigider, în timp ce altele ar fi bine să nu fie nici măcar păstrate în același loc.
Același lucru este valabil și în cazul în care vorbim despre carne. Un semnal de alarmă vine din partea conf. dr. ing. Gabriela Isopencu, de la Facultatea de inginerie chimică și biotehnologii.
Aceasta a vorbit despre pericolele la care ne expunem în momentul în care punem anumite alimente fie la congelator, fie la frigider. Și totuși de ce nu e bine să lași carnea de pui lângă alte alimente la congelator?
Deși mulți cred că temperaturile scăzute distrug bacteriile, adevărul e altul. Se pare că temperatura de -20 de grade de la congelator este una optimă pentru bacteriile precum salmonela și listeria. Iar de aici, pot exista contaminări în lanț.
Tocmai din acest motiv, este bine ca alimentele să fie ținute separat, în rafturi separate și în pungi bine izolate. Și totuși de ce nu e bine să lași carnea de pui lângă alte alimente la congelator?
Carnea de pui nu trebuie să stea lângă legume, pentru că acestea se pot deteriora. Medicul spune că verdețurile se pot infesta mult mai repede în momentul în care stau lângă carne, indiferent de temperatură.
„Este o carne de găină. Asta este verdeața care a stat lângă găină și dacă vedeţi verdeața s-a infestat mult mai repede de la găină. Dau un exemplu că nu trebuie să le amestecăm în congelator, să le punem cât mai separat, în rafturi separate și în pungi bine izolat.
(…) Minus 20 de grade, sigur că da, rezistă sporii foarte bine, rezistă de-a lungul săptămânilor, lunilor. Salmonela e bine la congelator şi listeria rezistă şi mai mult la congelator ca acolo le place, în mediul rece”, a dezvăluit Gabriela Isopencu, conform stirileprotv.ro.
La ce riscuri te expui, deci, și de ce nu e bine să lași carnea de pui lângă alte alimente la congelator? Potrivit specialistului, salmonela și listeria sunt bacterii care pot produce infecții grave.
În cazuri mai rele se poate ajunge la deshidratare severă. Tocmai din acest motiv, este bine să fim atenți la anumite detalii. În primul rând e bine să împachetăm carnea în pungi de plastic și să o ținem separat de alte produse din congelator.
De asemenea, este bine să fim atenți și la alte detalii precum sângele de pe carne. „Nu punem puiul cu urme de sânge lângă os, nu trebuie să găsim urme de sânge lângă os, înseamnă că nu a fost preparat termic corespunzător”, a mai adăugat specialistul.
Un alt lucru important este igiena. În momentul în care ne apucăm să preparăm mâncare, este bine să ne spălăm pe mâini foarte bine. Totodată, ustensilele din bucătăria noastră trebuie să fie la rândul lor curate.