Salata de vinete este foarte consumată pe timp de vară. Gustul ei unic îi atrage pe mulți și se pot alimenta inclusiv cei care sunt la dietă sau care țin post. Puțini cunosc faptul că nu este bine să adauge ulei într-un astfel de preparat. Din ce motiv și cum se poate înlocui?
Ca să prepari salată de vinete nu ai nevoie de o listă lungă de ingrediente și nici de foarte mult timp. Luând în calcul și coacerea vinetelor, o oră ar fi ideală. Ulterior, se poate servi în orice moment al zilei: mic dejun, prânz sau cină, alături de cei dragi.
Un kilogram de vinete sau două, trei, în funcție de cât de multă salată vrei să faci, o ceapă tocată mărunt, sare și o ceașcă de ulei sunt ingredientele de care ai nevoie pentru o salată de vinete gustoasă, asemeni celei făcute de maeștrii în arta culinară.
Totuși, uleiul nu este recomandat pentru cei care iau în calcul caloriile. Acest produs poate încărca organismul cu un plus de grăsime. O singură lingură de ulei are 100 de calorii. Ca să eviți acest ingrediente, poți urma o altă rețetă, la fel de savuroasă.
O variantă de salată de vinete mai sănătoasă este cea compusă din: vinete coapte, curățate și scurse de apă, patru căței de usturoi bine pisați, o ceapă tocată, sare în funcție de preferințe sau deloc, și trei linguri de pastă de susan/tahini.
Vinetele se lasă la copt, între 30 și 45 de minute. Coaja lor trebuie să devină ușor rumenită, iar textura lor să fie una moale la atingere. Poți testa dacă sunt coapte cu un bețișor sau o furculiță. Odată ce s-au copt, le scoți din cuptor și le lași cinci minute să se răcorească.
Cât timp sunt încă calde vinetele se curăță, apoi se pisează cu ajutorul unei furculițe. În același timp poți turna peste ele uleiul, usturoiul pisat și sare, în așa fel încât să se obțină o pastă. Spre final adaugă și ceapa, care va oferi un plus de aromă salatei.
Salata de vinete se poate servi cu pâine prăjită sau pâine normală, dar atenție la cantitate. Numărul mare de felii nicidecum nu te va ajuta să ai silueta visată, dimpotrivă. Salata de vinete este ideală pentru a-i surprinde pe cei dragi sau pe musafiri.
Pentru cei curioși de origine, aflați că salata de vinete este o mâncare orientală. În Orient s-a făcut pentru prima oară, de către turci și arabi. Fiind descoperită și de alte popoare, rețeta a fost preluată și adaptată. Puțini sunt românii care nu o adoră.