News

De ce s-au schimbat dopurile de la sticlele de apă și suc, de fapt. Nu toți românii le apreciază: “Mai bine erau înainte”

Românii au observat în ultima vreme că tot mai multe sticle de plastic au dopuri atașate, care nu mai pot fi desprinse atât de ușor de pe sticlă.
12.08.2023 | 12:57
De ce sau schimbat dopurile de la sticlele de apa si suc de fapt Nu toti romanii le apreciaza Mai bine erau inainte
De ce s-au schimbat dopurile de la sticlele de apă și suc, de fapt. Nu toți românii le apreciază: “Mai bine erau înainte”. Foto: Euronews
ADVERTISEMENT

Această excepție va fi regulă după 2024, când toate băuturile vor avea dopuri lipite de PET-uri. Românii strâmbă din nas, însă măsura a fost impusă pentru a proteja mediul înconjurător și animalele care înghit dopurile și mor. Până în 2024 mai multe companii au decis să nu mai aștepte și să aplice deja acest sistem.

De ce s-au schimbat dopurile de la sticlele de apă și suc

Conform Euronews.ro, nu toți românii sunt încântați, însă toată lumea se va conforma. Experții de mediu subliniază că această măsură va proteja animalele, care percep de obicei dopurile aruncate aiurea și le înghit. Regula se va aplica tuturor sticlelor de băuturi până în trei litri, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

De fapt, nu doar România va face această schimbare, ci toate statele membre ale Uniunii Europene. De exemplu, în țări ca Italia sau Germania aceste măsuri au fost deja implementate de ani buni. Românii vor intra în rând cu lumea doar din 2024, momentul în care toate sticlele vor avea dopuri atașate.

”Capacul atașat de sticlă permite astfel o colectare mai ușoară a sticlelor de PET și în vederea transmiterii și trimiterii lor la reciclare. Facilitează acest proces de colectare și reciclare a sticlelor de PET, inclusiv cu capacul. Într-adevăr, poate părea deranjant la început, până când te obișnuiești cu această mică schimbare”, a explicat Alice Nichita, director de sustenabilitate.

ADVERTISEMENT

Potrivit Euronews, unii români sunt deranjați de faptul că sticlele sunt mai greu de desfăcut. ”Nu sunt așa de ușor de desfăcut, iar pentru un bătrân sunt și mai greu”, s-a plâns un pensionar, fiind completat de un tânăr: ”Nașpa. Mai bine erau înainte”. Cu toate acestea, în general oamenii par că înțeleg acest demers și spun că se vor acomoda rapid cu noua găselniță.

”Noile capace sunt foarte bune, pentru că nu le mai pierdem”, a transmis un bărbat, fiind completat de o femeie: ”Am înțeles care este conceptul, dar în continuare mi se pare că este incomod. Să spunem că este un compromis pe care vrem sau nu vrem, îl acceptăm”. ”O idee destul de bună, pentru că nu se mai aruncă inutil capace de plastic”, a completat un al român.

ADVERTISEMENT

”Când mergi la plajă, când te uiți prin nisip găsești o sumedenie de astfel de capace. De asemenea, s-au descoperit inclusiv în stomacul păsărilor care sunt atrase de culoare, de faptul că sunt mici și pot fi înghițite. Și le înghit și mor”, a explicat și Raul Pop, expert de mediu.

Scepticismul românilor nu surprinde, în condițiile în care țara noastră este la coada Europei când vine vorba de reciclare sau colectare selectivă. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că rata de colectare din țara noastră este de doar 12%. Un alt studiu arată că anual 500.000 de tone de plastic ajung în oceane în fiecare an, iar cantitatea ar putea să se dubleze în următorii 20 de ani.

ADVERTISEMENT

Experții de mediu cred că dopurile lipite de PET rezolvă în mică parte problema. ”Noi, deocamdată, nu vorbim suficient despre politici de reducere. Și asta ar trebui să fie la ordinea zilei, pentru că noi știm foarte bine că la nivel global și în România, reciclarea nu reușește să acopere tot ce este necesar ca și cantități. Și atunci este foarte bine să reducem cantitățile care intră în piață”, a punctat expertul de mediu Raul Pop.

ADVERTISEMENT