Life

De ce să nu îți mai rozi niciodată unghiile. Pericolul la care te expui fără să știi

De ce să nu îți mai rozi niciodată unghiile? Acest obicei este unul extrem de periculos și poate duce la probleme grave de sănătate.
02.02.2024 | 09:34
De ce sa nu iti mai rozi niciodata unghiile Pericolul la care te expui fara sa stii
De ce să nu îți mai rozi niciodată unghiile. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Dacă și tu obișnuiești să îți rozi unghiile, mai bine te gândești de două ori înainte. Multe persoane au acest obicei, deși în realitate este unul extrem de periculos. Ce efecte poate avea asupra organismului tău?

De ce să nu îți mai rozi niciodată unghiile

Probabil știi deja că nu e bine să îți rozi unghiile. Chiar și așa, în jur de 30% din populație are acest obicei, arată studiile. De cele mai multe ori cauza o reprezintă fie stresul, anxietatea, ori chiar și plictiseala.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă însă dacă îți rozi unghiile și la ce pericol te expui? Pot exista nu doar probleme la nivel fizic, cât și psihic. Multe persoane își rod unghiile ca să se simtă oarecum ușurați după anumite situații.

De asemenea, persoanele neliniștite fac acest lucru pentru a se putea calma. Adevărul este însă că acest lucru vine și cu repercusiuni. Spre exemplu, dacă îți rozi unghiile des, acestea se pot deteriora.

ADVERTISEMENT

Iar același lucru e valabil și în cazul cuticulelor. În unele cazuri se poate ajunge chiar la dureri. De asemenea, dinții, dar și gingiile pot fi deteriorate odată cu acest obicei, iar de aici pot apărea și alte probleme.

La ce pericol te expui, de fapt

Specialiștii spun că anxietatea și stresul stau la baza acestei acțiuni. Pentru a putea scăpa de ea însă, e nevoie să fim conștienți de cât de mult ne afectează, dar și la ce pericol ne expunem. În primul rând riscul de infecții este unul mare.

ADVERTISEMENT

Sub unghii se acumulează bacteriile. Iar aceste bacterii pot ajunge în stomac. De aici, riscăm să ne confruntăm cu infecții intestinale ori gastro-intestinale. Sunt cazuri în care unghiile ajung să fie deformate. Astfel, ne putem confrunta cu disconfort, dar și cu niște probleme estetice.

Un alt motiv pentru care nu trebuie să îți rozi unghiile niciodată îl reprezintă igiena orală. Dinții pot ajunge să fie fracturați în timp și există și riscul declanșării unor boli gingivale. Iar când acest obicei e făcut des, se poate ajunge chiar și la răni la nivelul gurii, ori la buze crăpate.

ADVERTISEMENT

Un alt pericol, pe care mulți nu îl iau în calcul îl reprezintă eventualele probleme psihologice. Poți ajunge în punctul în care vei avea tulburări de impulsuri controlate. Și totuși cum faci să nu îți mai rozi unghiile?

Există o mulțime de trucuri pe care te poți baza. În primul rând poți să păstrezi unghiile scurte. Astfel nu vei mai avea ce să rozi. De asemenea, o altă metodă este să optezi pentru lac de unghii cu gust amar. Acesta te poate ajuta să renunți la un astfel de obicei.

ADVERTISEMENT