Știai că nu e bine să tunzi blana câinelui tău vara? Veterinarul Dr. Scott Miller a prezentat niște reguli esențiale pe timp de caniculă. Acestea vizează protecția animalului tău în fața temperaturilor crescute.
Să aflăm deci de ce nu bine să tunzi blana câinelui tău vara. Potrivit medicului veterinar, multe persoane fac această greșeală și consideră că îi oferă animalului de companie șansa să se mai răcorească.
În realitate însă, dacă tunzi blana câinelui tău, îi faci mai rău. Se pare că blana are și ea un rol esențial, de care puțini oameni știu. ”Nu tundeți blana câinelui dumneavoastră. Deși este tentant, blana acționează ca un izolator pentru a menține animalul cald iarna și răcoros vara. Toaletarea regulată îi poate ajuta să-și regleze temperatura, în special dacă are blana lungă sau groasă.”, a explicat medicul veterinar.
Un alt lucru esențial este să nu îți lași niciodată câinele în mașină pe timp de caniculă. Indiferent de circumstanțe, animalul tău de companie nu poate rezista le temperaturi mult prea ridicate, iar de aici poate apărea sufocarea.
Dincolo de motivul pentru care nu e bine să tunzi blana câinelui vara, află că sunt și alte reguli esențiale legate de alimentație. Mai exact, medicul veterinar ne spune ce să facem pentru ca animalul nostru să fie hidratat.
În primul rând câinele trebuie să stea la umbră. Mai departe, bolul de mâncare ar fi bine să fie suplimentat cu hrană umedă. Un câine face față cu mult mai greu căldurii spre deosebire de oameni, chiar dacă nu observăm asta.
„Există o mulțime de modalități prin care vă puteți proteja animalul de companie de aceste temperaturi ridicate și pentru a-l face să se simtă mai confortabil. O modalitate este adăugarea de apă suplimentară în bolul lor de mâncare.
Înmuiați-le mâncarea uscată și/sau hrăniți-i cu mâncare umedă pentru un suport suplimentar de hidratare. Spre deosebire de oameni, câinii noștri nu pot face față la fel de bine căldurii și sunt predispuși la insolație dacă temperaturile sunt suficient de ridicate”, a explicat Dr. Miller, pentru Mirror.
În ceea ce privește plimbarea de afară, este recomandat să scoatem câinele fie în grădină, fie în parc, dimineața sau seara, atunci când lumina soarelui nu este atât de puternică. Insolația poate face rău animalului de companie și sigur nu își dorește asta.
„Insolația este foarte frecventă și poate cauza probleme de sănătate acute și cronice semnificative. Câinii mai bătrâni sau brahicefalici (câini cu fața plată) tind să fie mai sensibili la temperaturi extreme”, a mai explicat el.